Beleef de minder ontdekte kant van de Costa Brava

 20 April 2018   Typisch Fem

Vanaf Begur kijk je uit op LDe Costa Brava is het kustgebied van Spanje dat loopt vanaf de Franse grens tot aan de populaire badplaats Blanes, vooral bekend onder jongeren om het hoge feestgehalte. Hartstikke leuk natuurlijk, ik houd ook wel van een feestje, maar het typisch Spaanse gevoel en de authentieke Catalaanse cultuur mis je hier. De rustige kustplaatsjes, historische steden en prachtige dorpjes, waar de siësta nog serieus genomen wordt en het leven gewoon wat langzamer gaat ... Dat is wat wij nou verstaan onder vakantie! We delen graag een aantal van deze, nog niet door het massatoerisme ontdekte, plekken met jou. Maar hou ze wel een beetje onder ons, anders kunnen we hier straks ook over de koppen lopen ;-)

1 Palafrugell

In de gemeente Palafrugell val je met je neus in de boter als je op zoek bent naar authentieke kustplaatsjes. Hier vind je er namelijk drie naast elkaar, met fijne zandstranden en prachtige baaien. Best druk in de zomer, maar vergeleken bij de grote badplaatsen is het erg rustig. In de pittoreske en sfeervolle Calella de Palafrugell, Llafranc en Tamariu vind je vooral gezelligheid onder de Spaanse zon en leuke terrasjes en restaurantjes. En zoek je toch wat spanning? Dan loop je van het ene dorpje naar het andere via de Camino de Ronda. Deze bijzondere en uitdagende wandelroute langs de ruige kust van de Costa Brava bestaat uit smalle paadjes, trappen en tunnels en begint bij de Frans/Spaanse grens en is zo'n 580 kilometer lang. Pas een beetje op waar je loopt en stop hier en daar even om te genieten van het prachtige uitzicht over de Middellandse Zee.


Camino de Ronda, komt ook langs Cadaqués2 Romanyá de la Selva

Een gehucht in de gemeente Santa Cristian d’Aro met zo’n 270 inwoners, twee restaurants en de pre-Romaanse kerk Església de Sant Martí. Dat is dan ook meteen dé bezienswaardigheid van dit dorp! Wil je toch meer? Dan vind je op enkele minuten lopen van Romanyá de la Selva de Daina Cave, bestaande uit een aantal granieten dolmen die tussen de 27e en 22e eeuw voor Christus opgestapeld zijn. Je hoeft dus niet meer naar Drenthe voor een hunebed.

3 Peratallada

Het dorpje Peratallada stamt uit de 10e eeuw na Christus en is bijzonder goed bewaard gebleven. Peratallada bestaat uit een kasteel waar door de eeuwen heen prachtige huizen omheen gebouwd zijn langs smalle straatjes met poorten en bruggen. Gelukkig serveren de gezellige, kleine restaurantjes hedendaagse verfrissingen en typisch Spaanse gerechtjes. Niet alles hoeft tenslotte Middeleeuws te zijn.

Dorpje Pertallada, Costa Brava


4 Púbol

Voor een kunstzinnig randje aan je ontspannen vakantie bezoek je Púbol, een klein dorpje dat zijn naamsbekendheid dankt aan Salvador Dalí, die hier niets minder dan een kasteel kocht voor zijn muze Gala. Samen met Figueres en Cadaqués, een historisch vissersplaatsje geliefd onder bekende kunstenaars, vormt Púbol de zogenaamde Dalí driehoek van de Costa Brava.

5 Girona

Girona staat vooral bekend als aanvlieghaven, waar je de Spaanse lucht bij aankomst al opsnuift en weer vertrekt met mooie, nieuwe herinneringen. Maar vereer deze prachtige oude stad ook tijdens je vakantie eens met een bezoek. Je vindt er sporen van de Romeinen, Visigoten en Moren. Hier moet je zijn voor de oude stadsmuren, de kathedraal, de Joodse wijk El Call en de hangende en kleurrijke huizen aan de oever van de Onyar. Een stukje cultuur waar je niet alleen overheen moet vliegen, maar dat je van dichtbij wilt aanschouwen.

6 Cap de Creus

Op diverse plekken aan de Costa Brava kun je, geloof het of niet, nog ongestoord van een dagje strand genieten. Zoals in natuurpark Cap de Creus, in het oostelijkste puntje van Spanje. Daar bestaat de kust uit grote rotspartijen en kliffen. In de vele inhammen met kleine strandjes kun je zomaar ineens het rijk voor je alleen hebben. En die skinny dip eindelijk van je bucketlist afstrepen.

Strandjes en rotspartijen Cap de Creus7 Parc Natural de l’Aiguamolls de l’Empordà

Ook in de buurt van de badplaats Roses vind je een natuurgebied: het Parc Natural de l’Aiguamolls de l’Empordà. Een mond vol voor wat in de 19e eeuw één groot moeras was, drooggelegd om andere gebieden van water te voorzien. Wat overbleef is sinds 1983 beschermd natuurgebied, waar zo’n 60 verschillende vogelsoorten voorkomen, maar ook reptielen en amfibieën. Vergeet je verrekijker dus niet als je er gaat wandelen.

8 De botanische tuinen van Blanes

Zelfs in Blanes vind je naast al het feestgeweld een prachtig stukje natuur. In deze populaire badplaats liggen namelijk twee botanische tuinen, Mar i Murtra (4 ha) en Pinya de Rosa (5 ha). In de tuinen groeien duizenden Mediterrane en exotische planten. Pinya de Rosa heeft ook de grootste cactussencollectie van Europa. Ik heb er blijkbaar veel inspiratie opgedaan, want dat is ook de enige plant die het bij mij thuis overleeft.

Voel je het mañana-mañana-gevoel al over je heen komen? Die typisch Spaanse way of living? Hou dat vast en zoek op je gemak een mooie Spaanse camping uit op Huurtent.nl. Vanaf nu doe je alles tranquilo, want jij maakt je niet meer druk nu je weet waar je komende vakantie letterlijk je tent opslaat (of je intrek neemt in een stacaravan, safaritent of lodgetent natuurlijk).
Anderen lazen ook onze blogs over  SpanjetipsbelevingCosta Bravacamping onder de zonstedenvoorpret