Dansen op de brug van Avignon

 5 November 2018   Ruud

Op één van onze tochten door de Vaucluse reden we langs de Rhône naar de stad Avignon. Nu begint iedereen meteen dat liedje te neuriën als we het over Avignon hebben, en nu wilden we zelf ook wel eens dansen ‘sur le pont d’Avignon’. Grappig hoe je verwachting compleet kan verschillen van de werkelijkheid.

We dachten aan een grote brug over de rivier, mogelijk gemoderniseerd zodat al het autoverkeer de stad makkelijk kon bereiken. Maar niets was minder waar. De Pont d’Avignon is een oude brug die niet eens tot de overkant reikt en verworden is tot een toeristische attractie. Deze 12e eeuwse Pont Saint-Bénézet heeft een geschiedenis van vernieling en herstel en is nu gerestaureerd. Van de oorspronkelijke 22 bogen bleven er nog enkele over.

Sur le pont d Avignon


Een herdersjongen, Bénézet, had een droom waarin een engel hem de opdracht gaf om de brug te bouwen, zo vertelde de audioguide. Er is een kapel op de brug en je heb je een mooi uitzicht over de Rhône. En veel bezoekers gaan natuurlijk dansend op de foto!

Overigens, in de 19e eeuw werd er veel gedanst in de café’s op het eiland ónder de brug. De oorspronkelijke tekst van het liedje was dan ook “sous le pont” inplaats van “sur le pont”.

In Avignon kun je niet om het pauselijk paleis heen. Dit enorme paleis boven op de rots die uitkijkt over de Rhône was het verblijf van de pausen tijdens hun ballingschap uit Rome. Met twaalf torens, twee binnenplaatsen en 15.00m2 vloeroppervlakte is dit het grootste Gotische gebouw uit de middeleeuwen in Europa, en het toont de macht en rijkdom van de katholieke kerk in die tijd.

Palais des Pâpes in Avignon


Wij waren alleen al een uur onderweg om rond het paleis te lopen en de tuinen te bezichtigen. Het is ongelofelijk indrukwekkend hoe groot en intimiderend het gebouw is. We hadden graag nog een rondleiding door het paleis gemaakt, maar vanwege de tijd en het mooie weer hebben we dat deze keer overgeslagen.

Natuurlijk hebben we in deze stad ook een wandeling gemaakt door het historische centrum. Avignon is een typische franse stad met veel kloosters, kerken en kapellen, maar ook met charmante straatjes en mooie gebouwen.
Bijzonder is de “Rue des Teintures”. In de 19e eeuw had Avignon veel textielindustrie, en in dit straatje vind je aan de waterloop nog een enkel waterrad, waarmee de machines aangedreven werden.

Rue des Teintures in Avignon

Anderen lazen ook onze blogs over  FrankrijkAvignonstadswandelingVauclusecitytrip