De 6 redenen waarom Duitsland ‘Duitsland vakantieland’ heet

 14 December 2015   Femke

Wat trekt de vakantievierder zoal naar Duitsland? Mijn opa en oma gingen er vroeger al bijna elk jaar naartoe. Mijn ouders hebben er al heel wat kampeertripjes opzitten en als ik mijn vriendin moet geloven wil je steeds weer terug naar onze oosterburen als je er eenmaal geweest bent. Zijn het de bockworsten of toch de rijke cultuur? Is het Phantasialand of de watersportvriendelijke kust? Er zijn vele redenen om naar Duitsland te gaan, zo blijkt. Ik ging in gesprek met de bewuste vriendin en heb notulen gemaakt. Speciaal voor jou.

1 Duitsland is in de buurt
Ik geef toe, het is een inkoppertje van jewelste. Maar het is gewoon zo. Twee keer knipperen met je ogen en je zit in Duitsland. Toch bijzonder dat je je zo dicht bij Nederland toch meteen in een compleet andere omgeving en cultuur bevindt. En wat voor omgeving!

Bekijk hier de Top 10 Duitse campings

Top10DuitseCampings


2 Je vindt er een prachtige natuur
Vooral het Zwarte Woud is erg populair. Niet zo gek: de bergen Feldberg, Schauinsland en de Kandel vormen de basis voor wandelingen, rust en veel natuur. Of je nu een geoefend wandelaar bent of met je gezin op vakantie zoals mijn opa en oma destijds. Er zijn veel "Erlebnispfaden" met verschillende thema's, ook speciaal voor jonge kinderen. Daarnaast vind je in deze streek veel watervallen, zoals in Triberg en Todtnau. Geniet van het donderende geluid van het water, de omgeving en een picknick onderweg.
Ook de Eiffel moet ik vermelden bij dit punt. Als walhalla voor motorrijders, fietsers, vestingstadjes en cultuursnuivers.

Bekijk hier de boerencampings in Duitsland

3 Het is het land van sprookjes…
Overal in Duitsland kom je burchten en ruïnes tegen om je eigen fantasie, maar vooral die van je kinderen te prikkelen. In sommige kastelen kom je namelijk nog ridders tegen en kun je een toren beklimmen.
Waan je je liever in een echt sprookje? Volg dan de Duitse Sprookjesroute. Zo’n 600 kilometer van Hanau, de geboorteplaats van de gebroeders Grimm, loopt hij richting het noorden naar Bremen (je weet wel; van de Stadsmuzikanten). Onderweg passeer je zo’n 60 plaatsen waar de sprookjes van Grimm zich afspeelden of die een rol speelden in het leven van deze beroemde broers. De route brengt je naar prachtige vakwerksteden, musea, sprookjesachtige kastelen, imposante burchten, grotten, natuurparken en prachtige berg- en rivierlandschappen. En overal vinden evenementen plaats rondom sprookjes. Wat denk je van openluchtspelen, sprookjesmenu’s en middeleeuwse eet- en drinkgelagen? In sommige plaatsen word je zelfs begroet door sprookjesfiguren. Zo willen je kinderen helemaal niet meer weg hier.

Sprookjesachtig kamperen in Duitsland kan ook in een bijzondere accommodatie, zoals een pipowagen of Yurt. Kijk hier voor meer bijzondere opties.

4 … en van historische steden
Veel dorpen en steden in Duitsland ademen historie uit met hun barokke huizen, vakwerkhuisjes en gezellige smalle straatjes waar je leuk kunt winkelen (ook niet geheel onbelangrijk!). Basel, Baden-Baden, Freiburg (Het Zwarte Woud) en Cochem (Rijnland-Palts), om er maar eens een paar te noemen. Ook Bonn (de geboorteplaats van Beethoven), Berlijn, Keulen, Dresden en Düsseldorf zijn zeker een bezoekje waard.

5 Wijntje erbij?
Historie combineren met een lekkere wijn? Goed idee! Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het stadje Rüdesheim am Rhein, gelegen aan de mooie 65 kilometer lange Rijnvallei tussen Rüdesheim en Koblenz. De Rijn kronkelt hier tussen lage bergen met op de oevers kastelen, ruïnes én wijngaarden. Rüdesheim heeft een mooi middeleeuws centrum en staat bekend om de vele wijnlokalen die vaak in historische vakwerkhuizen gevestigd zijn. In het centrum van Rüdesheim vind je een kabelbaan naar het Niederwald op een nabijgelegen berg. Vanuit de kabelbaan heb je een mooi uitzicht over de stad en de omliggende wijnranken. Supertoll.

DuitslandKampeerland


6 Zon, zee en strand
Persoonlijk ben ik niet zo’n een zonaanbidder, maar het tegenovergestelde geldt voor mijn vriendin. Een dag smeren en keren en dan weer een dagje eropuit om nieuwe dingen te ontdekken; je kunt haar niet gelukkiger maken. Zonnebaden kan prima langs de Duitse kust; aan de Noordzee en Oostzee om precies te zijn. Het wemelt er van de historische badplaatsen, brede witte zandstranden, duinen en rivieren.

Noordzeekust
De Duitse Noordzeekust, in de deelstaten Nedersakesen en Sleeswijk-Holstein, is vooral bekend om de Oost- en Noord-Friese eilanden (onder andere Borkum, Helgoland, Langeoog en Sylt), de badplaats St. Peter-Ording en het Nationaal park Nedersaksische Waddenzee. De Noordzeekust is populair bij surfers en zeilers, omdat het weer er onstuimig kan zijn. Er zijn ook volop fiets- en wandelmogelijkheden. Ben je sportief aangelegd, dan kun je hier dus je hartje ophalen.

Oostzeekust
De Duitse Oostzeekust, gelegen in de Duitse deelstaten Mecklenburg-Vorpommern en Sleeswijk-Holstein, wordt veelal bezocht door gezinnen, watersporters en rustzoekers. Bekend zijn hier onder andere de eilanden Rügen, Hiddensee, Usedom en Fehmarn en de populaire badplaatsen Heiligendamm, Kühlungsborn en Timmendorfer Strand. Het eiland Rügen bestaat uit mooie stranden en natuurgebieden. Op Usedom vang je de meeste zonuren. Je vindt hier dan ook luxe badplaatsen als Bansin, Heringsdorf en Ahlbeck, samen de Kaiserbäder genoemd vanwege de historische bezoeken van de keizerlijke familie.
Kortom: In Duitsland vind je volop zon, zee, strand, sportieve activiteiten en altijd een leuke plek in de buurt om een dagje te bezoeken.

Ontdek je plekje
Ik begreep het destijds al uit de verhalen van wijlen opa en oma. En nu weer uit die van mijn vriendin. Deze pagina is te kort om de uitgebreide en uiteenlopende vakantiemogelijkheden van Duitsland goed te belichten. Het is slechts een tipje van de sluiter. In Duitsland zijn zoveel mooie plekjes te ontdekken. Voor actievelingen, rustzoekers, gezinnen en echte cultuurfanaten. ER-OP-UIT mensen!

Bekijk hier het complete aanbod van kampeervakanties in DuitslandAnderen lazen ook onze blogs over  kinderenalgemeenDuitslandmeivakantienajaarstedenvakantiebeleving