De bijzonderheden van Béziers

 13 Augustus 2016   Ruud

Een wandeling in en om Béziers brengt een aantal verrassingen met zich mee. In het centrum van de stad vind je een aantal opmerkelijke gebouwen zoals de traditionele hallen (les Halles), waar verse producten verhandeld worden, een aantal mooie kerken én de niet te missen Cathédrale de Saint-Nazaire, het Théatre, het park, diverse standbeelden en monumenten, en de stierenvechtersarena wat verder van het centrum.

Maar de meest bijzondere plaatsen lichten we hierbij graag even toe. In het centrum kun je niet om de indrukwekkende en schaduwrijke laan Allées Paul Riquet heen. Hier vind je marktkraampjes, bloemenstalletjes, bars en restaurants en ’s avonds is het hier zien en gezien worden.
De naamgever van deze laan is Pierre-Paul Riquet, de ontwerper en bouwer van het bijna 250 km lange Canal du Midi, dat loopt vanaf Toulouse tot aan de Middellandse Zee bij Sète.

Van dichtbij is de Cathédrale de Saint-Nazaire imposant, maar als je over de Pont Vieux (een historische brug, alleen voor voetgangers en fietsers toegankelijk) naar de overkant van de rivier de Orb loopt, dan is het uitzicht op de Cathédrale subliem. De mooiste foto’s van de Cathédrale zijn dan ook vanaf hier genomen.

Cathédrale en Pont Vieux in Béziers


Als je toch bij het water bent, loop dan eens drie bruggen verder stroomafwaarts. Hier vind je het unieke aquaduct (“pont-canal”) dat het Canal du Midi over de rivier de Orb laat stromen. Als je geluk hebt komt er een boot voorbij. Het hoogteverschil tussen het Canal en de rivier is opvallend. En wat als je van de rivier het Canal op wil, of andersom?

Aquaduct Canal du Midi over de rivier de Orb in Béziers


Daar hebben ze hier ook een oplossing voor. Niet al te ver hier vandaan liggen “Les 9 Écluses de Fonseranes”, een ‘trap’ van negen sluizen van in totaal 300 meter lang.. Dit is het belangrijkste bouwwerk aan het Canal du Midi, en een bezienswaardigheid op zich. Hier komen jaarlijks duizenden schepen voorbij die de ruim 20 meter hoogteverschil tussen rivier en Canal moeten overbruggen.

Wij hebben al deze plaatsen in Béziers te voet gedaan. Dat gaat goed, maar hou er rekening mee dat de stad op een heuvel gebouwd is. Er is ook een toeristentreintje dat alle mooie plekjes in Béziers bezoekt. Makkelijk als je niet zo goed ter been bent of als je je wilt laten rijden.

Toeristentreintje in Béziers
Anderen lazen ook onze blogs over  BéziersLanguedoc-RoussillonbezienswaardigheidstadswandelingstedenverslagZuid-FrankrijkFrankrijk