De Côte d’Azur met al haar charmes verleidt ons steeds weer

 23 Oktober 2019   Huurtent

De verleidingen van de Côte d


Onze rondreis dit jaar door Frankrijk heeft ons al in de Drôme, Ardèche en Vaucluse gebracht wat op zich natuurlijk al top is. Volop natuur, mooie steden en dorpjes. Ondanks al het moois blijft de Middellandse Zee met haar fantastische klimaat ons lokken. En dan met name de Provence-Alpes-Côte d’Azur ligt erbij om op te eten. Steeds weer komen wij in deze Zuid-Franse regio en ontdekken en herontdekken wij de mooiste dorpjes, de gezelligste boulevards. De departementen Provence, Var en Alpes Maritimes zijn onze favoriete gebieden in Zuid-Frankrijk. Wat is er nu leuker dan de glamoureuze Franse Rivièra te bezoeken.

De Franse Rivièra lonkt


Een beetje thuiskomen maar dan wel 5 sterren

Zo ook dus dit jaar. Vanaf onze camping bij Grignan reden wij richting Ramatuelle. Ramatuelle ligt wat meer in het binnenland en heeft uitzicht over de baai van Saint Tropez. Daar hebben wij ons geïnstalleerd op 5 sterrencamping Les Tournels. Op deze Luxe camping heb je al meteen dat typische Zuid Franse gevoel. De geur van de Middellandse zee, de eindeloze wijngaarden en die altijd zinderende zon zo aanwezig in de Var.
Het weer was fantastisch, terwijl in de rest van Europa de zon het inmiddels aardig liet af weten. De laatste week in augustus was de bezetting nog erg goed. Pas 1 september liep de camping bijna leeg, de Duitse en laatste Nederlandse gezinnen vertrokken en wij hadden met wat andere oudere en hele jonge stellen het rijk alleen. En dat was erg luxe want de camping was nog volop in bedrijf, hier en daar waren de openingstijden wat aangepast maar verder nog steeds 5 sterrenwaardig.

Feest om boodschappen te doen op Les Tournels, behalve voor je portemonee..


Luieren en je vergapen aan grote boten en nog meer

Wij hebben wederom enkele mooie plaatsjes en badplaatsen bezocht. Wat dacht je van St. Tropez op een relaxte zondagmiddag in september. Het was voor ons de eerste keer dat wij door het centrum van deze mondaine badplaats wandelden en wij liepen ons wel degelijk te vergapen aan allerlei dure kledingmerken, sieraden en grote en kleine bootjes. Verder was het rustig in de winkelstraatjes en al snel begrepen wij dat toute la France op de terrasjes zich liet verwennen tussen 12 en 14 uur. Er bestaat in Frankrijk niets belangrijkers dan eten en dat bleek hier ook weer. Dat was dan ook de reden waarom wij de wandeling die wij bij de Office du Tourisme hadden gehaald in alle rust liepen.

St.Tropez op een rustige zondagmiddag in september


Tarte Tropezienne en Brigitte Bardot?

Vanaf St. Tropez vertrokken wij naar Gassin, want hoe leuk is het om vanuit dit leuke dorpje in alle rust te genieten van het uitzicht op de baai van Saint Tropez. Het plaatsje ligt hoog op een heuvel, ver weg van de mondaine drukte aan de kust. En behalve wandelen door dit werkelijk charmante dorpje kun je hier ook genieten van een tarte Tropezienne. Want om heel eerlijk te zijn de restaurants zijn wat ons betreft net iets té en wij hielden het dan ook bij een Cola met een stukje gewoon gebak.
Nou ja gewoon? Tarte Tropezienne is niet zomaar een stukje gebak, want in de jaren 60 werd deze lekkernij aangeboden aan Brigitte Bardot tijdens de introductie van de film Et Dieu…créa la Femme. En ik kan je wel zeggen die Brigitte had smaak!

Diverse goede restaurants vind je in Gassin


Tarte Tropezienne en Brigitte Bardot?


Gevolgd door de serene rust en sobere bouw van Abdij van Thoronet

Van het modaine Saint Tropez, Brigitte Bardot en Tarte Tropezienne reden wij de volgende dag naar de abdij van Thoronet. De abdij van Le Thoronet (1160) is een van de drie cisterciënzerabdijen in de Provence. Deze deels gerestaureerde abdij ligt vlakbij het dorpje Le Thoronet in een mooi groot bos. Wij bezochten deze abdij en waren verbaasd door de prachtige soberheid van de verschillen kloostergebouwen. Vanaf de kelder waarin de monniken destijds wijn en olijfolie maakten liepen wij via verschillende verblijven zoals de eetzaal en slaapzaal van de lekenbroeders naar de kapittelzaal en de slaapzaal van de monniken en de abt. Uiteindelijk kwamen wij uit in de kerk, sober en met afwezigheid van een centrale ingang. Alleen 2 zijdeuren, links voor de lekenbroeders en rechts voor de monniken. Al met al een echt aanrader om te bezoeken en even weer te genieten rust en soberheid. Mocht je trek hebben na de rondgang. Op de parkeerplaats staat een kiosk waar je terecht kunt voor een heerlijke salade of goed gevulde pizza.

Serene rust in de Abdij van Thoronet


Anderen lazen ook onze blogs over  Côte d’Azurcamping onder de zonetenProvenceFrankrijkZuid-Frankrijktipsstadswandelingstrandtienervriendelijkvakantie boekenverslag