De Drômevakantie in werkelijkheid

 24 September 2019   Typisch Fem

Jonge Lavendelvelden in de Drôme, Auvergne


Als je ons vraagt wat vakantie voor ons betekent, dwalen onze gedachten al snel af naar lekker eten met aandacht, gezond bewegen in de natuur en sfeervolle plaatsjes met kastelen en musea. Onze ideale vakantiedag begint met een heerlijk ontbijtje en kopje thee, waarna we op de fiets de omgeving verkennen. De geuren van pas geoogste lavendelvelden en versgebakken croissants opsnuivend en genietend van alle gezellige pleintjes die we tegenkomen, trappen we van het ene idyllische dorpje naar het andere. Om laat in de middag voldaan terug te keren naar onze basis: een rustige, liefst groene camping. Vers gekookte maaltijd, lekker wijntje erbij en het plaatje is perfect.

Afgelopen zomer hebben we al deze wensen eens vertaald naar een kampeervakantie in Frankrijk. En dat beviel meer dan goed! Lees je mee?

Uitzicht op de Mont Ventoux


Camping met droomuitzicht

Te beginnen bij ons tijdelijk thuisfront: camping Les Truffières in de Drôme, een departement in de regio Auvergne-Rhone-Alpes. Deze regio grenst in het westen aan de Ardèche, in het zuiden aan Vaucluse en in het oosten aan Hautes-Alpes. Supercentraal dus en aan things to do geen gebrek! Wat de plek van onze camping bij het plaatje Grignan nog specialer maakte, waren de ligging in het bos en het adembenemende zicht op de Mont Ventoux in de verte. ’s Ochtends werden we wakker met een kopje thee en een uitzicht om bij weg te dromen. Je kunt je dag slechter beginnen ;-)

Goedemorgen Drôme


Verder was de camping ruim opgezet met mooie ruime kampeerplekken en verhuur van stacaravans en safaritenten. Er was een grote speeltuin en een fijn zwembad met ligstoelen, ook voor ons heerlijk om af te koelen na een sportieve dag. We zochten een camping om van daaruit van alles te ondernemen en ’s avonds terug te keren voor de broodnodige rust. Missie geslaagd.

Je bedje opzoeken met volle maan in de Drôme


Hup, die fietsbroek aan

De Vaucluse werd al snel onze favoriete regio om doorheen te fietsen. Enerzijds omdat onze camping tegen de Vaucluse aan lag, anderzijds omdat er tal van mooie plekken te vinden zijn. Zo fietsten we op dag één via Chamarat en Grillon naar Valreas. De dag erna was het dorpje Saint Paul Trois Chateaux onze bestemming, om aldaar lachend te constateren dat het dorpje prachtig is doch geen kasteel bevat. Het landschap met haar uitgestrekte lavendelvelden, zonnebloemvelden en wijnvelden maakte dit ruimschoots goed. En overal van die petieterige dorpjes met zo’n knus kerkje. Très bien!

Op de fiets naar Saint Paul Trois Chateux


Kastelenjacht

Dag drie stond in het teken van kastelen, we bezochten er maar liefst drie in de omgeving. Onze typisch Nederlandse tip van de dag: als je ze alledrie bezoekt, krijg je korting … Het chateau in Grignan, op loopafstand van de camping, was onze favoriet. Dit grootste Renaissance kasteel van Zuidoost-Frankrijk is bekend door de briefwisseling tussen de markiezen in Sévigné en haar dochter. Ook het chateau in Suze la Rousse hebben we uitgebreid bezocht, waardoor we tegen de tijd dat we bij het kasteel in Montélimar aankwamen een beetje chateau-moe waren en genoegen namen met de buitenkant.

Chateau in GrignanChateau in Suze la Rousse


kasteel Montélimar


Mountainbike en GPS-tracker graag

Vraag je ons wat voor een fiets je moet meenemen of huren, dan is het antwoord dat alles kan. Het heuvellandschap is vrijwel overal goed te bedwingen, al waren er paden waar we wel even een dankgebedje deden voor onze mountainbikes. Wij hadden met onze stevige rossen zelfs al een keer een slappe band, dus met een gewone fiets moet je daar zeker op voorbereid zijn. Maar geen stress, ons schoot een aardige Franse handyman op een camping langs de route meteen te hulp. Merci beaucoup meneer.

We gaan weer gauw verder, met behulp van de fietskaart van de camping. En Google Maps trouwens, want na voor de zoveelste keer over een D-weg met aardig wat verkeer gestuurd te zijn, waren we wel toe aan wat tussendoorpaadjes. Ter plekke hebben we besloten een GPS-tracker, zoals een Garmin, op ons verlanglijstje te zetten.

Manger je mee?

Liefhebbers van lekker eten als we zijn, was eten onderweg wel een dingetje. In Frankrijk eet men tussen 12 en 14 uur. En ja, als je om 10 uur ’s morgens uitgebreid ontbeten hebt, heb je rond het middaguur nog niet bepaald de behoefte aan een gedekte lunchtafel plaats te nemen. Met als gevolg dat we vaak terug moesten vallen op een colaatje en stokbroodje onderweg. Leerpuntje voor volgend jaar.

onderweg aam de Cola


Geslaagd totaalplaatje

Van fietsen en lekker eten tot pittoreske dorpjes en oude kastelen: het zat er allemaal in. Al met al was het eerste deel van onze zomervakantie dan ook meer dan fijn. Benieuwd wat we vonden van de plaatsen Orange en Valence en wat je zoal kunt opsteken van een bezoekje aan een Franse nougat-, azijn- en olijfoliefabriek? Stay tuned voor deel 2 en 3!

Zonnebloemveld


Anderen lazen ook onze blogs over  accommodatieDrômeAuvergnecampingFrankrijkfietsenVaucluse