De Elzas sla je niet over en neem je fiets mee!

 13 Oktober 2016   Huurtent

De caravan aangehaakt en richting Italië. Maar wat bracht ons naar de Elzas? Wijn? Eten? Rijn? Fietsen? Gastvrijheid? Eeuwenlang schommelde deze streek tussen Duits en Frans grondgebied. Daarom is het ook niet verrassend om in dit inmiddels Franse gebied namen als Mulhouse, Straatsburg en Mittelbergheim tegen te komen. De Elzas (Alsace) is dan ook de perfecte combinatie van beide culturen en vanaf Nederland makkelijk te bereiken.

Wijngebied de Elzas

De Elzas het meest noordelijke wijngebied in het oosten van Frankrijk, met prachtige wijnen zoals de Gewurztraminer, Riesling, Pinot Gris, Pinot Noir en Pinot Blanc. Een gebied vol met kleine wijndomeinen, maar ook grote wijnnamen vind je hier.
Wat is nu leuker dan dit prachtige wijngebied te ontdekken per fiets?Op de fiets de Elzas ontdekken


Fietsen door Frankrijk

Wij hebben tijdens deze kampeervakantie stukken van de de Elsässer Weinstrasse (van Wissembourg tot aan Thann) gereden. De goed aangegeven route loopt van noord naar zuid door het departement Bas-Rhin met de bergen van de Vogezen op de achtergrond. Je komt dan door fantastische schilderachtige dorpjes met vakwerkhuizen, met romantische namen als Wangen, Obernai en Riquewihr. Het leuke van deze route is dat je deze ook met kinderen kunt rijden. De afstanden tussen de plaatsjes en campings of andere vakantiehuizen zijn niet groot en makkelijk te doen. Je geniet onderweg van mooie glooiende landschappen met wijngaarden en heerlijke lunches bestaande uit flammkuchen (een lichtere variatie op de Pizza), munsterkaas en choucroute (Eisbein mit Sauerkraut/zuurkool met varkenspoot). Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een heerlijke salade met gerookte forel.

Elzas ontdekken op de fietsDe stad Colmar stond uiteraard ook op ons fietslijstje en hebben wij dit jaar ook weer bezocht. Een fijne traditie die wij er zeker inhouden.

Fietsen door Duitsland

Omdat onze camping in het Franse Neuf-Brisach lag, zijn we ook regelmatig de Duitse grens over gegaan en de mooie plaatsjes aan de overkant van de Rijn op de fiets bezocht.
Vanaf het Duitse plaatsje Breisach am Rhein (Baden-Württemberg) hebben we een fantastische fietstocht gemaakt via Ihringen naar Burkheim en weer terug langs de Rijn. Onderweg kom je dan de mooiste fruitgaarden tegen met zonnebloemen, appels, pruimen, druiven en peren. Een fantastisch heuvellandschap met een leuke klim richting Achkarren en daarna lekker weer naar beneden. De lunch in het mooie kleine plaatsje Burkheim was hierna ook meer dan welkom. Heerlijk genieten van deze prachtige omgeving en zeker een aanrader! Het voordeel van fietsen langs de Rijn aan de Duitse kant is dat je hier, in tegenstelling tot de Franse restaurants, ook nog na 14.00 kunt lunchen!
Na een week lang fietstochten langs de Rijn hebben we de caravan weer aangehaakt en onze vakantie weer vervolgd richting Toscane. Één ding is zeker: volgend jaar staat een fietstocht naar Freiburg zeker op ons lijstje.


Fietsen door de Elzas
Anderen lazen ook onze blogs over  belevingcampingDuitslandfietsenFrankrijkElzasherfstvakantiekinderenonderwegwandelenvakantietoercaravan