De Nederlandse roots van het Franse Orange

 8 Oktober 2019   Typisch Fem

Als je ons een beetje volgt, weet je dat we afgelopen zomer op kampeervakantie waren in Frankrijk. En dat we de streken en steden in de omgeving Auvergne/Ardèche/Rhônes-Alpes/Provence verkend hebben tot we erbij neervielen. Een van de grootste verrassingen van de vakantie? Dat was toch wel de stad Orange. Want Orange … Oranje … het zal toch niet?

Hollands glorie

Nou, jawel dus. De geschiedenis van deze kleine stad in de Vaucluse verwijst zeer zeker naar Nederlandse invloeden. Het zit namelijk zo. In 1544 erfde Willem de Zwijger, graaf van Nassau, de stad Orange van zijn neef René van Chalon. Zodoende werd hij prins van Oranje (Orange) Nassau. Voilà, zie hier de herkomst van de naam van ons koningshuis.

Arc de Triomphe in Orange


Camping af, stad in

Achter dit alles kwamen we natuurlijk niet door de hele dag voor onze caravan te blijven zitten. Zoals je van ons gewend bent, ontdekten we de stad te voet. We begonnen onze stadswandeling door Orange vanaf de parkeerplaats tegenover de Romeins Arc de Triomphe. Van hieruit liepen we de gezellige binnenstad in, met tal van leuke winkeltjes en gezellige restaurantjes. Met de eerste indruk zat het alvast goed! Drankje op het terras en op naar dé bezienswaardigheid van Orange: het Romeins theater.

slenteren door de binnenstad van Orange is geen straf


Mini-Rome

Dat de Romeinen Orange gesticht hebben, zie je aan veel gebouwen in de stad maar vooral aan het Romeins theater ‘Theatre Antique’. Uit onze rondleiding met een makkelijke audiogids, die uit zo’n 21 punten bestaat, begrepen we dat dit het best bewaarde uit steen opgebouwde Romeinse theater in West-Europa is. Centraal boven het grote podium prijkt het standbeeld van keizer Augustus. Indrukwekkend!

Het Romeins Theater in Orange met standbeeld van Keizer AugustusDe muur aan de buitenkant van het theater is zo hoog en imposant dat je denkt ‘hoe hebben ze dit in godsnaam 2000 jaar geleden gebouwd?!’ De muur is de achterkant van het podium. Via de trappen van de hoge tribune bereikten we de overdekte galerijen bovenin, waar diverse thema’s en een overzicht van de theatergeschiedenis tot nu toe werden uitgebeeld.

Muur Theater in Orange,hoog en imposant


Terrasje, koffietje & zonnetje

Na de audioguide te hebben ingeleverd, staken we over naar Place des Frères Mounet om het laatste zonnetje van die dag mee te pikken. Op een gezellig Frans terras genietend van een cappuccino - euhhhh… pardon een café au lait - er zijn vervelendere manieren om de dag af te sluiten! Hou wel rekening met het feit dat de zon hier flink schijnt in de middag. Achteraf gezien hadden we misschien beter voor de ochtend kunnen kiezen.

Café au Lait op terrasje in Orange


Campings in de buurt van Orange

Denk jij al lezende nu ‘die streek is wat voor ons’? Kijk dan in ons aanbod van campings in de buurt van Orange, zodat je volgende zomer niet alleen deze Franse oranjestad maar ook het iets hoger gelegen Valence en andere gezellige plaatsen en mooie bezienswaardigheden in de Drôme kunt bezoeken.


P.S. Als een hele vakantie toch te veel van het goede vindt, kun je altijd nog kiezen voor een tussenstop op de Route du Soleil ter hoogte van Avignon. Een dag, dagdeel of paar dagen in Orange en omgeving deelt de route naar het zuiden zo lekker in tweeën :-)

P.S Voor nog meer inspiratie zie ook onze blog over Avignon


Anderen lazen ook onze blogs over  orangeAuvergneDrômeZuid-FrankrijkAvignonValenceVauclusestadswandelingwandelen