Een geurig bijtje

 3 April 2017   Fietsen met Jan

Jan fietst voor ons langs mooie plekjes in Nederland en beschrijft wat hem daar opvalt.

Nadat we onze fietsen van de auto hadden gehaald reden we een stukje richting centrum. Zelfs met mijn ogen dicht had ik kunnen zeggen waar we zijn aangekomen. Het rook er namelijk heerlijk naar vers gebakken koek. Koek met een hele speciale geur en met een positieve associatie. Ik heb dat wel eens vaker dat ik iets ruik en dan direct een beeld heb van de situatie waar die geur bij hoort. Deze geur hoorde bij BLOED! Even was ik in verwarring en toen wist ik het weer. Ik heb tientallen keren bloed (en plasma) mogen doneren. Elke donor bij de bloedbank wordt behandeld als een koning, daar hoort bij dat je voorzien wordt van koffie en thee, soms zelfs een kop soep en een broodje. Bij ons in de regio krijg je bij de koffie ook altijd een ‘bijtje’. Een stukje Deventer koek. We fietsen dus vandaag de binnenstad van Deventer binnen.

Echte Deventer koek


Aan de Brink in Deventer is een echte koekwinkel waar je de eeuwen oude koeken nog steeds vers kunt kopen. Je kunt je laten verwennen met koffie of thee en heerlijke Deventer Koek als kroon op je smaakpapillen. Net zo gemakkelijk is het om even een terrasje te pikken. Even de rust nemen en genieten van het provinciale stadsrumoer. Het plein, de Brink wordt gedomineerd door de Waag. Aanvankelijk leek daar het VVV kantoor in gehuisvest te zijn. Althans op onze zoekvraag werden we daarnaar verwezen. Een rondgang over de Brink zorgde ervoor dat we in een schitterend pand, enigszins verscholen in een hoekje (achter Bussink’s Deventer Koek), het VVV kantoor vonden. Eeuwen oude deuren vormden een kleine maar prachtige hindernis om bij de vrijwilligers van het VVV uit te komen. Voor € 2,50 koop je een stadswandeling en je ogen vallen uit je hoofd van verwondering.

Volop terrasjes bij de Waag


Deventer is alleen samen te vatten in een aantal superlatieven. Zonder overdrijven het volgende: Voor jong en oud en voor elk wat wils. Historische Hanzestad, prachtige en goed onderhouden patriciërswoningen, verbouwde oude venen (opslagplaatsen) een onverwachte wandelboulevard aan de IJssel, een heel bijzonder en divers winkelaanbod en vooral heel erg leuke straatjes, steegjes en doorgangen. Een soort van kruipdoor/sluipdoor maar dan voor volwassenen. Historie en hedendaagse architectuur gaan hand in hand. De Grote kerk is machtig mooi en sereen. Het oude stadhuis, ligt aan het ‘Grote Kerkhof’ en wordt geflankeerd door een hypermodern stadkantoor. Een schril contrast in een harmonieuze balans. De ramen van het nieuwe gebouw zijn opgesierd met kunst voorwerpen. Toen we daar stonden te kijken vertelde een tweetal Deventernaren (of noem je die anders) dat de raamversieringen de vingerafdrukken zijn van honderden willekeurige inwoners van Deventer. Hoe meer kan een gebouw deel uit maken van de gemeenschap waarvoor deze bedoeld is. Voor ons genieten.

Unieke ramen in het stadskantoor van Deventer


Vanaf hier zijn we via kleine steegjes en achterommetjes weer teruggelopen naar onze fietsen op de Brink. Je komt gewoon ogen te kort. Enerzijds moet je door de kinderkopjes opletten waar je loopt, de etalages zijn uitnodigend en de architectonische hoogstandjes van eeuwen terug zijn bewonderenswaardig. Vooral de bovenlichten zijn mooi versierd. In de rondwandeling staat een aantal benoemd en wanneer je af en toe om je heen kijkt zie je er nog veel meer. Ze vertellen iets over de oorspronkelijke bewoners of bestemming van het pand. Ik zou zeggen: “Ga zelf eens wandelen in Deventer.”

Vooral de bovenlichten zijn mooi versierd


O, ja, als afronding van onze fietstocht zijn we naar de Stenen Kamer gevaren!!!??? Een voetpont brengt je voor een paar cent naar de andere kant van de IJssel, naar Gelderland. Vanaf de andere kant van de IJssel heb je een schitterend zicht op Deventer. Een plaatje in de provincie Overijssel.

voor een paar cent naar de andere kant van de IJssel

Anderen lazen ook onze blogs over  IjsselDeventerbezienswaardigheid