Een slimme meid is op haar vakantie voorbereid

 17 April 2015   Femke

Ken je dat gevoel? Dat je een uur onderweg bent en je afvraagt of je de deur wel goed op slot gedraaid hebt? Of het grote licht uit is, maar het kleine schemerlampje juist aan? Misschien heb je zelfs ooit meegemaakt dat je juwelenkistje is leeggeroofd terwijl je op vakantie was of dat de hele boel overhoop is gehaald tijdens je afwezigheid. Pfff, ik moet er niet aan denken…

Zodra ik op vakantie ben, wil ik kunnen genieten en me vooral geen zorgen maken over wat er eventueel allemaal zou kunnen gebeuren. Wat er gestolen zou kunnen worden, kapot zou kunnen gaan of vernield zou kunnen worden. Sinds kort sta ik dus stil bij een aantal zaken voordat ik de auto instap. Zo begint de vakantie als ik de hoek om ben en is de kans groot dat ik bij thuiskomst vrolijk blijf!

Vakantievoorbereiding

Wat check ik dan zoal voordat ik op vakantie ga? Mijn vakantievoorbereiding bestaat uit:

- Vooral niet op social media laten weten dat ik met vakantie ga. Ik geloof niet dat het nodig is deze verder uit te leggen.

- Ik vraag mijn buren om de kliko’s buiten te zetten. Ik heb geen fijne ervaringen met een kliko met rottende inhoud, vandaar dat ik deze niet gauw meer vergeet. De planten water geven hoeven ze niet te doen, want ik heb niks groens in huis. Ook iets met slechte ervaringen en je kwaliteiten kennen…

- Als ik langer dan een aantal dagen wegga, vraag ik ze ook om mijn post af en toe van de mat te halen. Een volle stapel enveloppen is zo obvious voor inbrekers. En het is wel fijn als ik bij thuiskomst mijn deur open krijg.

- Ik neem zo min mogelijk waardevolle spullen mee. Ik ben al ooit een dure ketting kwijtgeraakt en vorig jaar hoorde ik dat er een iPhone uit een caravan gejat was. Dit zal mij dus niet overkomen. Bovendien is het zonder iPad en laptop verrassend relaxed vakantie vieren.

- Mijn auto wordt uitgebreid gecheckt voordat ik vertrek. Iets minder van belang bij een tripje naar Limburg dan naar Frankrijk, maar toch. Heb ik genoeg koelvloeistof en hoe zit het met de motorolie? Moeten mijn banden niet eens opgepompt worden en werkt mijn TomTom nog zoals het hoort? Op schade en trubbels in het buitenland zit ik niet te wachten.

- Moet mijn paspoort vernieuwd worden? Is mijn credit card niet verlopen? Wel zo handig om tijdig te ontdekken. Bespaart een hoop stress en gedoe. En kosten voor lastminute-acties in het gemeentehuis.

- Altijd laat ik een lampje aan. De buitenlamp vind ik iets te voor de hand liggend, maar een klein lampje binnen in de woonkamer lijkt me slim. Baat het niet dan schaadt het niet, zeg maar.

- In de tijd dat ik nog een oprit en garage had, zorgde ik er altijd voor dat er een auto strak tegen de garagedeur geparkeerd stond. Zo leek het huis lekker bewoond en kon de motor niet uit de garage gehaald worden. Geen tweede auto? Laat de oprit dan gebruiken door de buren. Zij blij, jij blij.

- De avond voordat ik ga, draai ik even een back-up op mijn laptop. Mocht mijn digitale vriend toch weg zijn bij thuiskomst, dan heb ik deze altijd nog.

Vakantievoorbereiding

Het lijkt er zo misschien op dat ik weken bezig met het voorbereiden van mijn vertrek, maar niets is minder waar. Wat ik standaard vergeet, is het unpluggen van mijn printer, tv en koffieapparaat. Ook aan het afsluiten van het water bij de wasmachine en het leegmaken en ontdooien van mijn diepvries denk ik nooit. Ik draai nog net op tijd de thermostaat op 10 graden en dan is het tijd om de boel de boel te laten. En o ja, ik doe een verzekeringscheck. Hier wijd ik binnenkort een apart artikel aan, zodat we komende lente en zomer allemaal verzekerd zijn van een zorgeloze vakantie!
Anderen lazen ook onze blogs over  vakantiealgemeenbelevingtips