Een vreemde taal leren? Denk niet te moeilijk!

 14 Februari 2018   Typisch Femke

“Deux baguettes por favor. En euhhh … dos servezas bitte.”

Hoe belangrijk is het om de lokale taal een beetje te spreken als je op vakantie gaat? Nou, een academische graad lijkt ons niet noodzakelijk, maar onze ervaring is dat het toch wel handig is als je ’s morgens wat broodjes kunt bestellen. Je kampeervakantie wordt stukken relaxter als je in staat bent de menukaart in het restaurant te ontcijferen en van wat social talk met die lui in de safaritent naast je is ook nog niemand slechter geworden.

Spaans, Frans of Italiaans leren?

Conclusie: je even verdiepen in de Franse, Spaanse of Italiaanse taal voordat je de Route du Soleil op stuurt, is zeker aan te raden. En nee, een taal leren hoeft heus geen bergen tijd en geld te kosten. Het kan juist op het moment dat het jou uitkomt en is lekker goedkoop. Kijk maar!

De taal leren met YouTube

Mijn pianospelende zoon - met tablet voor zijn neus - brengt me op het idee. Als een pianoleraar anno 2018 niet meer nodig is om Shape of You en de Harry Potter theme song te leren spelen, dan geldt dat vast ook voor het leren van vreemde talen. Welke YouTube filmpjes en online cursussen zijn er allemaal te vinden? Een kort overzichtje:

- Snel wat Spaanse basiszinnen onder de knie krijgen. De maker heeft diverse filmpjes gepost, die elkaar opvolgen.
- Gratis online Spaans leren
- Serie filmpjes om Frans te leren
- 100 Franse zinnen voor beginners
- Italiaanse zinnen voor beginners

Talen leren met Dora en vriendjes

Spelletjes en tv-programma’s voor kinderen

We kennen allemaal Dora, die onze kinderen al jaren Engels leert. Breaking news: er blijken nog veel meer van dit soort leerzame kinderfilmpjes te bestaan. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat ook Ruud van huurtent.nl dankzij kinderfilmpjes op internet een aardig woordje Spaans spreekt. Waar je het moet zoeken? Met de zoekwoorden ‘kinderen’, ‘frans leren’ en ‘spaans leren’ kom je een heel eind.

- Spaans en Engels leren met Dora
- Spelenderwijs Frans leren op Spelletjesplein
- Frans leren voor kinderen
- Spaans spelen

Apps voor vreemde talen

En dan zijn er nog tal van apps die je kunnen helpen. Weg met die verloren minuten in de rij bij de kassa en de saaie ritten naar je ouders op zondag. Jij opent voortaan de gratis app Duolingo of Memrise en je kletst in no time een eindje weg. Gebruik je je telefoon het liefst ter plaatse als oldschool taalgids om woordjes of basiszinnen op te zoeken? Dan is de gratis app Taalgids iets voor jou. Er zijn nog veel meer apps om talen te leren, deze drie komen in elk geval alvast goed uit de test.

Oldschool leermethodes

Zijn al die apps, video’s en tv-programma’s niks voor jou en kies je liever voor een thuiscursus van de LOI, een avondopleiding aan de plaatselijke open universiteit of een maandje bij de nonnen in Vught? Ook goed.
Of je leest straks op de camping gewoon de krant van de buurman. Dat kan natuurlijk ook.

Bonnes vacances!Anderen lazen ook onze blogs over  2018campingdigitaalinternetwifitaal