En dan denk je aan Brabant

 23 Oktober 2020   Typisch Fem

En dan denk je aan Brabant


Guus Meeuwis zong er al over. Hoe donker het buiten ook is, in Brabant brandt nog licht.
En inderdaad. De Peel en de Kempen en de Meierij… aan mooie streken in Noord-Brabant geen gebrek! Of het nu vanuit een vakantiehuisje, bungalowpark of chalet is, deze gebieden vragen erom ontdekt te worden. Misschien een idee voor komend najaar of de kerstvakantie?

De Peel: veen, vlaktes en vogels

Het Oost-Brabantse gebied tussen Uden, Helmond, Venlo en Boxmeer kenmerkt zich door veenmoerassen, open heide, uitgestrekte zandvlaktes, plassen en vennen. Geen wonder dat je hier zoveel bijzondere plant- en diersoorten vindt. Ruim honderd soorten broed- en trekvogels laten zich hier spotten, wat De Peel een van de rijkste vogelgebieden van West-Europa maakt. Wandelaars, natuurliefhebbers en fietsers: bereid je voor op een weekendje of weekje rust en ruimte!

To do in De Peel
 • Vogels spotten in Nationaal Park De Groote Peel. Buitencentrum De Pelen is het start- en eindpunt van vele wandel- en fietsroutes.
 • Kasteel Helmond, de grootste waterburcht van Nederland, bezoeken. Of een wandeling maken op het landgoed van het 15e eeuwse kasteel Croy in Aarle-Rixtel.
 • Vlinders zoeken in Vlindertuin Klein Costa Rica in Someren.
 • Bier proeven in de Bavaria Brouwerij in Lieshout.
 • Kijken in het Boerenbondmuseum in Gemert.
Onze favoriete vakantieparken in de buurt van De Peel
- Landal De Vers in Overloon
- Vakantiepark Herpenduin in Herpen

De Kempen: heide en vennen

Het gebied ten zuiden van Eindhoven, gelegen rond de grens tussen Nederland en België, is eigenlijk één groot natuurgebied. Een van de bekendste natuurgebieden hier is de Peelse Heide, waar het geweldig wandelen of fietsen is. En ook het Leenderbos, de Groot Heide, de Malpie, de Cartierheide en Landgoed De Utrecht nodigen uit tot een actief tochtje.

De Kempenroute


To do in De Kempen
 • Genieten van het uitzicht op De Nieuwe Brandtoren in Reusel. Dit is een uitkijktoren van 25 meter hoog, inclusief een klimwand en tokkelbaan. Voor actievelingen is hier ook een outdoorpark en een trimbaan en de kinderen zullen genieten van het ‘Keimennekespad’ en de ‘Escaperoom’.
 • Op de fiets de Torenroute afleggen. Dit is een 160 kilometer lange fietsroute door de Kempen, verbonden via uitkijktorens, herkenbare bakens en uitkijkpunten.
 • Winkelen in charmante dorpjes als Bergeijk, Oirschot, Reusel-de Mierden, Bladel en Eersel. Boetiekjes, sfeervolle pleintjes en oeroude monumenten? Yes please.
 • Zelf zoete broodjes bakken in het Kempisch Bakkerijmuseum in Luyksgestel.
Onze favoriete vakantieparken in De Kempen
- Safari Resort Beekse Bergen
- Center Parcs De Kempervennen

Safari Resort Beekse Bergen


De Meierij: populieren en rivieren

In het noordoosten van Brabant ligt de Meierij, het gebied tussen Den Bosch, Tilburg en Eindhoven. En dit gebied heeft stukken meer dan alleen de provinciehoofdstad! Zo wordt de streek doorkruist door de rivieren de Aa en de Dommel, die samenkomen in de Dieze en vervolgens uitmonden in de Maas. De vele bossen in de Meierij lenen zich perfect voor een heerlijke boswandeling of mountainbiketocht. En ook als je liever de stad in gaat of een gezellig dorpje bezoekt, vermaak je je hier gegarandeerd.

Fietsen naar Den Bosch en daarna een boottocht over de Dieze


To do in De Meierij
 • Wandelen in een van de Nationale Parken, zoals Het groene Woud en De Kampina.
 • Boottocht maken over de Dieze in ’s-Hertogenbosch. Indrukwekkend om te zien hoe de wereld onder de winkelstraten eruitziet!
 • Bezoek aan de Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch. Want als je er dan toch bent…
 • Klimmen bij de Ijzeren Man in Vught. Hier is in 2020 een compleet nieuw klimparcours van 2 kilometer lang geopend. Het park is het grootste van de Benelux en bevat routes voor alle niveaus. Ziplines? Een vrije val. In Vught maak je het mee.
 • Een escaperoute afleggen op de Vlagheide in Meierijstad. Je vertrekt vanaf camping ’t Goeie Leven en ontdekt al lopend het vroegere oorlogsgebied tussen Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode.
 • Kanovaren op de Dommel. Huur een kayak, bijvoorbeeld bij Dommelzicht in Sint-Oedenrode, en varen maar.
Onze favoriete vakantieparken in De Meierij
- Résidence De Leuvert, Cromvoirt
- Dierenbos, Vinkel


Loonse en Drunense Duinen

Anderen lazen ook onze blogs over  Brabantbezienswaardigheidde PeelMeierijde KempenNoord-Brabantvakantieparkenvakantiewoningtipsvakantiewintervoorjaar