Essoyes, in de voetsporen van Renoir

 1 Oktober 2018   Ruud

Essoyes een schilderrijk plaatsje


Tijdens onze autoreizen door de regio Grand Est stopten we, min of meer toevallig, voor de lunch in Essoyes.

We waren op zoek naar champagnehuizen en druivenplukkers; het plukseizoen was net begonnen, maar twaalf uur is twaalf uur en dan kun je er niet omheen: alles is dicht tot twee uur vanwege de Heilige Franse Lunch.

Essoyes lag op onze route en we parkeerden onze auto op het dorpsplein. We liepen hier direct tegen het Bureau de Tourisme aan en het was meteen duidelijk: dit dorp staat in het teken van de grote schilder Pierre-Auguste Renoir.

Renoir leefde rond 1900 en was een belangrijke vertegenwoordiger van het impressionisme, de stroming in de kunst met typerende eigenschappen de indruk van het moment (impressie), schilderen van dagelijkse taferelen in de buitenlucht en aandacht voor lichteffecten en kleur. Renoir is geboren en getogen in Parijs, maar het werd rond 1880 hip om op het platteland te gaan schilderen. Zijn vrouw Aline kwam uit Essoyes, dus lag het voor de hand om daar te gaan wonen en werken. Hij kocht daar een vakantiehuis. Uiteindelijk heeft hij daar een groot deel van zijn werkzame leven gewoond en is daar ook begraven samen met zijn vrouw en drie zonen.

Essoyes is erg trots op haar beroemde inwoner en heeft een bijzondere wandelroute gemaakt die langs bijzondere plaatsen uit Renoirs leven voert. Zo kom je langs zijn als museum ingerichte vakantiehuis, atelier en tuin, maar ook bezoek je de plaatsen waar zijn schildersezel gestaan heeft en beroemde werken als Les Laveuses en Danse à la Campagne ontstaan zijn. Uiteraard bezoek je ook zijn graf.

Het woonhuis, atelier en tuin zijn uitgebreid gerenoveerd en pas sinds 2017 te bezichtigen. De restauratie is gebaseerd op onder meer Renoir’s eigen schilderijen van het huis. Er zijn veel originele voorwerpen, en zo is bijvoorbeeld de patronen op het behang zorgvuldig nagemaakt van de overblijfselen op de muur.

Het woonhuis van Auguste Renoir in EssoyesEssoyes is een charmant dorpje dat je uitgebreid leert kennen tijdens deze wandeling, maar het hoogtepunt vonden wij het woonhuis van Renoir, waar alles nog net zo is als de schilder het achterliet. Je loopt hier tussen de 19e-eeuwse meubels en kleding door en je voelt je op bezoek bij het gezin. De reiskoffer van Aline staat klaar voor vertrek, en ook de schildersezel en het verfgereedschap van Pierre Auguste ontbreken niet.

De Nederlandstalige audioguide van het museum was een onmisbare hulp om het leven van Renoir in Essoyes in te kleuren. Renoir was op latere leeftijd aan een rolstoel gebonden en leed aan reumatoïde artritis, maar dat weerhield hem er niet van om met een penseel aan zijn hand gebonden te schilderen. Daarom was het verhaal zo indrukwekkend dat ze de schilder iedere dag van de trap naar beneden tilden om te gaan werken.

De schildersezel van Auguste Renoir in Essoyes


Aan het einde van de wandeling kun je de tentoonstelling en film nog bezichtigen in het Espace Renoir. Dat hebben we overgeslagen omdat we al genoeg indrukken hadden opgedaan. Het was een beter idee om als afsluiting van de dag een glaasje wijn uit de streek te drinken op het terrasje aan het water.
Anderen lazen ook onze blogs over  EssoyesAubeGrand Eststedentripstadswandelingcitytrip