Fietsavontuur langs de westkust van Frankrijk

 6 Maart 2024   Typisch Fem

Deze zomer eens iets anders dan anders doen? Kies voor een fietsvakantie. Zo’n vakantie op de fiets is zowel mentaal als fysiek goed voor je. Je bent lekker buiten, actief bezig en geniet van de omgeving. Fietsen achter op de auto of camper zetten, West-Frankrijk intoetsen in Google Maps en rijden maar dus!

Ga op avontuur in Bretagne

Ten eerste Bretagne, op zo’n 800 kilometer van Nederland vandaan. Hier vind je 2000 kilometer aan autovrije fietsroutes langs de kustlijnen: de zogeheten voies vertes. Vanaf die paden is het volop genieten van de woeste rotskust, havens, kanalen, steden en het licht heuvelachtige Bretonse landschap. Tien tegen één dat je dankzij al die kilometers aan fietspaden jouw ideale fietsvakantie zonder moeite samenstelt.

Bezoek zeker de stad Saint Malo


Qua karakteristieke plaatsen adviseren we je Saint Malo zeker met een bezoek te vereren. De bijna twee kilometer lange stadswallen aldaar staan te geduldig te wachten op jou en je fototoestel. Verder moet je in het noorden beslist het veertiende eeuws kasteel van Dinan en het middeleeuwse kasteel van Brest bekijken. In het zuiden van Bretagne zijn de steden Vannes en Quimper minstens zo mooi.

Bewonder historisch Normandië op de fiets

Nog iets dichter bij Nederland ligt Normandië, met meer dan 700 kilometer voies vertes. Dit gebied heeft een rijke historie met de D-Day stranden, pittoreske dorpjes, het groene achterland en natuurlijk het schiereiland Mont Saint-Michel.

Op de fiets naar de Mont Saint-Michel, wandel vanaf je parkeerplaats deze toeristische trekpleister op


De Mont Saint-Michel is dé trekpleister voor toeristen in Normandië. Van de schitterende abdij tot gezellige restaurants en smalle winkelstraatjes; via het wandelpad of met een paardenrijtuig, gratis pendelbus of natuurlijk je eigen fiets kom je er makkelijk. Tenminste, als het geen vloed is. Deze berg in het water is dan ook niet voor niets UNESCO-werelderfgoed sinds 1979.

Fiets door de moerassen van de Vendée

Meer naar het zuiden vind je de Vendée, bekend om haar 140 kilometer uitgestrekte zandstranden, 250 kilometer ongerepte kust en 18 bezoekwaardige badplaatsen met gezellige haventjes. Vergeet ook zeker het mooie moerasgebied ten noorden van Les Sables d’Olonne - het Marais Salants de l’ile d’Olonne - niet.

Op de fiets het moeras ten noorden van Les Sables d


Aan fietsroutes geen gebrek in en rondom de badplaats Les Sables d’Olonne. Langs de kust vind je maar liefst 285 kilometer aan fietspaden. Deze variëren in moeilijkheidsgraad dus er is altijd een geschikte route langs de kust of door de bossen of moerassen. Zonnebrand op en gaan!

Ontdek de Nouvelle Aquitaine op de fiets

Nog verder zuidwestelijk, rondom de hoofdstad Bordeaux, vind je uitgestrekte bossen met fietspaden en stranden waarlangs het heerlijk fietsen is. Ook het platteland met de vele wijngaarden en het moeras Marais Poitevin zijn goed op de fiets te ontdekken. Een bezoekje aan Biarritz en misschien zelfs aan San Sebastian in het noorden van Spanje zijn ook de moeite waard.

het moeras Marais Poitevin zijn goed op de fiets te ontdekken


Als we een tip mogen geven voor een fietsroute: kijk eens naar La Flow Vélo. Dit voor een rustige en landelijke fietstocht van 290 kilometer langs de rivier Charente, van l’ile d’Aix tot Périgord vert. Je komt langs Rochefort, Saintes, Cognac, Angoulême, Nontron en Thiviers. Voor een minder lange route, namelijk 160 kilometer, en minder hoogteverschil is de Lot vallei the place to be. Je fietst door boom- en wijngaarden, langs hooggelegen dorpjes en meanders van een van de mooiste rivieren van Frankrijk.
Anderen lazen ook onze blogs over  fietsvakantiefietsroutesfietsenBretagneNormandieVendéeAquitaineAtlantische kust