Fietsprovincie Drenthe en Groningen in één dag

 27 Mei 2017   Virginie

Na een dagje attractiepark en een nacht glamping op camping Horstmannsbos vertrokken de fietsers uit ons gezelschap richting Zuidlaren en de wandelaars richting het natuurgebied “het Drouwenerzand”.

Zuidlaren het dorp van Berend Botje en nog zoveel meer

Zuidlaren gelegen tussen Assen en Groningen in. Het dorp van Berend Botje, leuke winkels, gezellige restaurants en een echt Hondsrug-dorp.
Dit dorp was de beste keuze vonden wij fietsers om de fietstocht Drenthe-Groningen te beginnen. De koffie met de heerlijke Drense heidekoek bij Lunchroom Liever Anders ging er goed in en met het melodietje van Berend Botje is ons achterhoofd fietsten wij Zuidlaren uit, via Tynaarlo richting Glimmen, de provincie Groningen in.

Berend Botje in Zuidlaren


Het landschap waar wij door fietsten liet links zandafgravingen zien en rechts een divers landschap. Voordat wij Glimmen bereikten hebben wij werkelijk genoten van het veelzijdige natuurgebied waardoor de Drentsche Aa verloopt. Deze beek vindt haar weg al eeuwen kronkelend door een schitterend stroomdal. De provincie Groningen en Drenthe hebben er alles aan gedaan om dit bijzondere natuurgebied en de geschiedenis van dit stukje Nederland te behouden.

Drentsche Aa


De Poll, een landgoed met een verhaal.

Net voor Glimmen bracht onze fiets ons langs een prachtig landgoed, De Poll, waar zich nu de golfbaan van de Noord-Nederlandse Golf & Country Club bevindt. Een landgoed met een rijk historisch verleden en welke in 1977 zelfs als commandopost diende voor de hier verblijvende mariniers tijdens de treinkaping bij “de Punt”.

Vanuit Glimmen fietsten wij weer zuidelijk met links van ons het Zuidlaardermeer. Dit meer is een fijne plek voor een weekendje watersporten, met name aan de noordkant vind je er een fijn zandstrand. Het omliggende gebied van dit watersportmeer is ook een bijzonder vogelgebied.

Watersport op het Zuidlaardermeer


Het Zuidlaardermeer beetje Groningen en beetje Drenthe

Fietsend reden wij weer Drenthe in en zagen links van ons het bungalowpark Landal de Bloemert liggen. Een prachtig vakantiepark met jachthaven en uitzicht over het Zuidlaardermeer. Niet dat wij nog vakantieplannen hadden in de maand mei maar misschien een aanrader voor een watersportvakantie in september, in ieder geval opgeslagen bij onze favorieten.

Landal de Bloemert aan het Zuidlaardermeer


Hunebed kun je niet missen

Goed met deze leuke plannen in ons achterhoofd maakten wij ons toch enigszins zorgen want wij hadden ook een hunebed op de checklist van vandaag staan. Een bezoek aan de Hondsrug in Drenthe en geen hunebed gezien, dat mag niet waar zijn. Om heel eerlijk te zijn, waarschijnlijk waren we er al enkelen voorbijgefietst al kletsend en genietend van de mooie omgeving.

Gelukkig scheen de zon en waren wij wat schaduw aan het zoeken waardoor ons oog viel op een informatiebord met de vermelding D3 en D4 “hunebed naast de deur”. Langs een smal paadje tussen twee boerderijtjes in liggen daar dan zomaar twee hunebedden. Een bijzonder gezicht, daar sta je dan tussen twee misschien wel meer dan 5000 jaar oude grafmonumenten in de achtertuin van een van de boerderijtjes van Midlaren.

Hunebed D3 en D4 bij Midlaren


Goed onze lijst van bezienswaardigheden was weer goed gevuld en aan het eind van deze prachtige zonnige dag in mei vertrokken wij weer richting Brabant met in ons achterhoofd nog steeds een lekker liedje.

Berend Botje ging uit varen
met zijn scheepje naar Zuidlaren
de weg was recht, de weg was krom
nooit kwam Berend Botje weerom.
Een, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven
waar is Berend Botje gebleven?
Hij is niet hier, hij is niet daar
hij is naar Amerika.
Amerika, Amerika,
driemaal in de rondte van je hopsasa.

Anderen lazen ook onze blogs over  fietsenGroningenDrenthebezienswaardigheidwatersportbelevinghunebedtipsvoorjaarvriendenwandelen