Fotoalbum maken

 22 September 2015   Femke

Ga er even voor zitten
Herken je dat, dat je hele mobieltje vol staat met foto’s van de vakantie, maar dat je er na thuiskomst eigenlijk niet meer naar gekeken hebt? Terwijl je toch écht van plan bent er een album van te maken. Het kan natuurlijk ook zijn dat jij tot de categorie mensen behoort die al óp de camping begint met het selecteren van foto’s en de afgedrukte exemplaren op de terugweg meteen afhaalt bij de fotozaak. Hoe het ook zit bij jou, je bent het vast met me eens dat fotoalbums heerlijk zijn om doorheen te bladeren. Om na te genieten van je vakantie, de mooiste momenten opnieuw te beleven… Je moet er alleen even voor gaan zitten.
Ja, je leest het goed. Even. Want de tijd dat een vakantiealbum maken een tijdrovende klus was, is voorbij.

Foto-album makenOld school vakantiefoto’s inplakken
Ik kan het me nog levendig herinneren. De eerste vakantie met mijn toenmalige man, vlak na de eeuwwisseling. We waren Toscane doorgereisd en uiteraard maakten we foto na foto. Romantisch en fotogek als ik ben, wilde ik die bij thuiskomst allemaal ontwikkeld hebben. Ze moesten en zouden inplakt in ons eigen vakantiealbum belanden. De hoge stapel foto’s heeft werkelijk maanden op ons bureau gelegen. Samen met het mooie album wat ik had aangeschaft, een schaar en twee tubes fotolijm. Uiteindelijk ben ik een aantal avonden aan het kiezen, sorteren, weggooien, knippen, bijknippen, plakken en schrijven geslagen. Tegen Kerst was het album af. En kon het - na wat showavondjes bij familie en vrienden - aan de waardevolle verzameling fotoalbums op de boekenplank toegevoegd worden.

Deze gang van zaken heeft zich nog een aantal keren herhaald. Na de vakantie met onze eerste zoon naar Spanje. Na het familieweekendje in eigen land en na een city trip naar Parijs. De riedel van foto’s selecteren, laten ontwikkelen, knippen en inplakken is zo tijdrovend, dat het er meestal niet binnen een half jaar van kwam. Zeker niet toen er eenmaal een paar peuters om me heen drentelden. Geen zin. Geen tijd. Te moe. Te druk. Maar toen was daar ineens het digitale tijdperk! Het begin van een nieuwe fase.

Online een vakantiealbum maken
Bij mijn eerste digitale fotoalbum was het nog even zoeken en de software verkennen, maar daarna had ik de slag helemaal te pakken. Zo ideaal als je weinig zin of tijd hebt! Online een album maken, is sneller, eenvoudiger en meestal ook nog eens goedkoper. Ik heb inmiddels alle soorten wel gemaakt. Zowel grote albums als kleine fotoboekjes. Op hoogglans papier en op de matte variant. Met uiteraard gezellige begeleidende teksten erbij (wat een stuk sneller gaat met een toetsenbord dan met die kalligrafeerpen van vroeger). Ik mag het dan druk hebben als moeder van drie kinderen met een drukke baan, maar dat is al een jaar of tien geen excuus meer om mijn vakantiefoto’s onafgedrukt te laten…

Omdat ik me inmiddels ervaren mag noemen in het maken van fotoalbums, heb ik een soort stappenplan voor je opgesteld. Met deze tips is je online album nóg sneller af en bereik je het mooiste resultaat.

1 Maak een aparte map aan op je bureaublad
Leuk hoor, al die foto’s bij elkaar in de map ‘Frankrijk 2013’. Maar 638 foto’s is natuurlijk een beetje veel voor één album. Sinds een paar jaar maak ik dus een aparte map aan, waarnaar ik de allermooiste foto’s kopieer. Dat werkt handig bij het samenstellen van het album, want alle ‘overbodige’ foto’s komen niet meer voorbij. Sommige aanbieders vullen het album zelfs automatisch voor je, dan hoef je helemaal niks meer te doen!

2 Kies
Het klinkt simpel en na enige oefening ís het dat zelfs. Een of twee foto’s per uitje, excursie of stranddag is genoeg om herinneringen op te roepen. Eenmaal afgedrukt gaan tien pagina’s met nagenoeg dezelfde foto’s echt vervelen.

3 Houd de chronologische volgorde aan
Voor mij werkt dit ideaal bij het selecteren. Ik vink aan dat de foto’s op datum gesorteerd moeten worden en zo zie ik precies welke 30 foto’s er van kind A zijn gemaakt in de speeltuin op dag 6. En welke van kind B en C… Als alles door elkaar staat, is het alsnog een hele klus. Wat niet de bedoeling is natuurlijk! Lang leve de hoofdstukindeling. Daar wordt ook de autist in mij heel blij van.

4 Maak een cadeau-album
Door het persoonlijke karakter vind ik een fotoalbum het ideale cadeautje. Er is aandacht aan besteed en wie vindt dat nou niet leuk? Wedden dat je hele gezin straks verrast is als je jullie leukste momenten hebt vastgelegd in een uniek vakantieboekje? Ben je voor het eerst met je partner op vakantie geweest? Samen met vrienden, een ander gezin of gezel-lig met de hele familie? Hoe leuk is het dan om een fotoboekje cadeau te geven van jullie vakantie samen? Zo kan iedereen lekker nagenieten en alle momenten zo vaak herbeleven als hij of zij wil.

5 Kies ook eens voor klein
In plaats van een groot album, waar je al snel minstens 100 foto’s voor nodig hebt, is een kleiner album ook wel eens leuk. Van een weekendje weg of een stedentrip bijvoorbeeld. Ikzelf maakte ooit als cadeautje voor opa en oma een ‘samenvattend’ boekje, wat perfect in oma’s handtas paste en overal trots tevoorschijn werd getoverd. Kleine moeite, groot plezier!

En weet je wat leuk is? Huurtent.nl verloot onder de beoordelingen van campings van 28-9-2015 t/m 6-10-2015 fotoboeken van Webprint.nl. Voer daarom nu je beoordeling in én win een gratis fotoboek. Klik hier voor de voorwaarden.

Webprint fotoboek

Anderen lazen ook onze blogs over  tipsfotos makenvakantietipsnagenieten