Genieten van het voorjaar in Poitou-Charentes

 23 Oktober 2018   Typisch Fem

De zo typerende vissershuisjes voor Nouvelle Aquitaine, Les Cabanes a Carrelet


Tijdens de wintermaanden is er wat mij betreft niets zo lekker als je, warm en knus op de bank, alvast voorbereiden op de lente. Op die eerste zonnige dagen met dat beetje warmte, dat je doet verlangen naar meer. Om er zeker van te zijn dat ik in april al kan genieten van een aangename 20 graden, ga ik nu alvast op zoek naar een leuke camping in de regio Poitou-Charentes, aan de Franse westkust. Op Huurtent.nl vind je 35(!) campings. Aan de kust, op schiereiland Île de Ré of juist meer richting het binnenland. Met staanplaatsen voor eigen tent of caravan, chalets en luxe safaritenten. Mijn voorkeur? Glamping aan het strand! Lijkt me perfect voor een gegarandeerd lekker voorjaar.

Brug richting Île de Ré


Van middeleeuwse schatten tot virtuele toekomst

In de regio Poitou-Charentes komt iedereen aan zijn trekken. De rijke historie van deze streek zie je terug in de oude steden, zoals havenstad La Rochelle met haar torens en uitzicht over de oude haven, Royan of vestingstad Angoulême met de prachtig versierde kathedraal St. Pierre. Wil je naast cultuur snuiven ook cultuur proeven, dan is het plaatsje Cognac met haar oude straten en statige herenhuizen the place to be. Ook de hoofdstad van dit gewest, Poitiers, is zeker een bezoekje waard. Je vindt er overblijfselen van de Romeinse bezetting en enkele bijzondere kerken, en ook veel leuke boetiekjes in het oude centrum en een gevarieerd uitgaansleven, dankzij de vele studenten. Even voldoende oudheden bekeken? In de buurt van Poitiers ligt het themapark over technologie en toekomst ‘Futuroscope’. Leuk voor het hele gezin.

De haven bij La Rochelle


Afwisselende natuur

Poitou-Charentes is favoriet bij natuurliefhebbers door de afwisselende landschappen. Van glooiend landschap tot dichte naaldbossen. En van zandstranden tot moeras. Vooral moerasgebied Marais Poitevin is alom bekend. Hier zijn de dorpen verbonden door waterwegen. Het wordt daarom ook wel Venise Vert (het Groene Venetië) genoemd. En je kunt er net zulke romantische boottochtjes maken als in het echte Venetië. Goed idee! Ga ik ontspannen bootje varen met mijn partner, mogen de kinderen lekker actief kanoën. Beetje tijd voor onszelf is nooit weg.

Het Groene Venetië, Marais Poitevin


Pittoreske schiereilandjes

Voor de kust van Poitou-Charentes liggen de schiereilandjes Île de Ré en Île d’Oléron. Kilometerslange zandstranden worden hier afgewisseld met authentieke vissershaventjes. De fiets is dé manier om de eilanden te verkennen. Zo kom je op het Île de Ré bijvoorbeeld langs wijngaarden, zoutvelden en het 17e-eeuwse Fort de La Prée. En natuurlijk langs de oesterkwekers, druk bezig met hun verse oogst. Die jij een paar uur later op je bordje hebt. Op een terras in één van de dorpjes met de voor het eiland zo typische witte huisjes. Puur genieten! Zeker met een glas koele witte wijn. Overnachten doe je dan natuurlijk op één van de drie campings die Huurtent.nl heeft geselecteerd, zoals La Côte Sauvage.

Sportief te land en ter zee

Ook op het vasteland kun je al fietsend je hart ophalen. Of doe eens iets heel anders, zoals quad rijden, boogschieten of paintballen. Langs de kust en op de rivieren vind je bovendien volop watersportactiviteiten. Een uitkomst met actief aangelegde kinderen zoals de mijne! Kunnen zij zich uitleven, kom ik even lekker tot rust. Op het terras van onze luxe lodgetent natuurlijk, bedenkend waar we die avond trek in hebben.

Fietsen kun je overal in West Frankrijk


Heerlijke streekspecialiteiten

Want in de regio Poitou-Charentes is ook volop keuze op culinair gebied. Waar het kustgebied bekend staat om haar heerlijk verse oesters, is landinwaarts vooral het rund- en schapenvlees een must, zo heb ik me laten vertellen. Lijkt me heerlijk met een mooie rode streekwijn erbij. Waarna we de avond passend afronden met een lokaal gebrouwen glaasje cognac. Pakken we wel een restaurantje op fietsafstand van de camping. Waar we ‘s avonds moe maar voldaan, en na een verkwikkende douche, in onze luxe bedjes kruipen. Nu weet ik weer waarom ik voor die glamping accommodatie ga …

Verse oesters en crevette eten doe je aan de kust van Nouvelle Aquitaine


Ik kijk er nu al naar uit. Laat dat voorjaar maar komen. Nog maar een paar maandjes geduld.

Poitou-Charentes, een regio die officieel niet meer onder deze naam bestaat, heet sinds 2016 Nouvelle-Aquitaine. Deze regio bestaat uit de samenvoeging van de regio's Aquitaine, Limousin en Poitou-Charentes. Omdat onze bezoekers vooral de oude regionamen kennen worden deze nog steeds door ons gebruikt.Anderen lazen ook onze blogs over  vakantie boekenvoorpretFrankrijknieuwsnieuwnouvelle-aquitaineAquitainegirondeeilandfietsenfietsroutes