Het ECOCAMPING keurmerk

 17 Augustus 2020   Robert Gras

Misschien heb je het al voorbij zien komen, op huurtent.nl en onze andere websites is sinds vorige week het ECOCAMPING keurmerk toegevoegd. En wij zijn hier erg enthousiast over!

Waarom zijn wij zo enthousiast?

Er zijn diverse keurmerken voor duurzaamheid op campings en vakantieparken. Zo heb je het internationaal bekende keurmerk Greenkey (Le Clé Vert), het door de Europese Unie gecreëerde EU ecolabel, het duurzaamheidslabel TravelLife voor Organisaties en CO2 compensatie initiatieven zoals GreenSeat.

Het ECOCAMPING keurmerk


Het ECOCAMPING keurmerk gaat in onze ogen een stuk verder in de visie van ecologisch en groen consumeren. Campings of vakantieparken die aangesloten zijn bij het ECOCAMPING keurmerk worden namelijk uitgebreid begeleid in het verbeteren van hun ecologische voetafdruk.

Zo is er voor elke camping met het keurmerk een ECOCAMPING vertegenwoordiger, en is de camping echt persoonlijk gecontroleerd op verschillende punten voor milieu- en natuurbescherming. Hierdoor wordt er een gericht actieplan opgesteld voor de komende drie jaar. Daarnaast wordt gedurende het jaar de CO2 voetafdruk bijgehouden door middel van bijvoorbeeld het jaarlijks verbruik van gas, elektra en de hoeveelheid restafval.

Bij campings met het ECOCAMPING keurmerk ben je dus gegarandeerd dat de camping serieus bezig is met verbeteringen voor het milieu, en hierbij begeleiding krijgt van professionals.

Dit betekent dat ze kritisch zijn naar de campings, en bepaalde eisen hanteren. Maar ook dat alleen de campings die écht verbeteringen willen doorvoeren aan het ECOCAMPING keurmerk mee zullen doen. Het ultieme doel van de organisatie is om elke camping die zich bij hun aanmeldt, in een langdurig begeleid traject, elk jaar een beetje meer te verduurzamen. Door elk jaar een klein beetje meer milieu doeleinden te behalen, creëer je op lange termijn duurzaam toerisme in heel Europa.

Hebben ze de camping in een aantal jaren milieuvriendelijk kunnen maken en voldoen ze aan de voorwaarden, dan is ECOCAMPING als organisatie ook gerechtigd om het EU Ecolabel aan deze campings te geven.

Sustainability en een circulaire beleving staat dus centraal op elke camping met het ECOCAMPING keurmerk, en daar mogen ze best wel een beetje trots op zijn!

Een lijst van campings die bij ons online staan met het ECOCAMPING keurmerk vind je hier.
Anderen lazen ook onze blogs over  ECOCAMPINGkeurmerkduurzaam