Het geheim van de lekkerste pizzabodem

 16 Augustus 2017   Typisch Fem

Als je een ware pizzaliefhebber bent, op vakantie in Italië de ene na de andere pizza verslindt en de plaatselijke pizzeria je nummer inmiddels herkent, ben je het ongetwijfeld met ons eens. Een goede tomatensaus is leuk. Lekkere vleesjes, kaasjes, groenten en kruiden on top zijn fijn. Maar het allerbelangrijkst van de hele pizza? Dat is toch echt ‘die bodem’. En laat dat nu precies het onderwerp zijn waar we het met je over willen hebben: het maken van de perfecte pizzabodem.

Die Pizzabodem


Italiaanse of culinaire genen niet nodig


Als je nu dreigt af te haken, omdat je denkt dat alleen Mario’s en Luigi’s een goede pizzabodem kunnen maken, roepen we: hoooooo, stop! Het creëren van een luchtige en knapperige bodem ligt ook voor jou binnen handbereik. Een dure kookcursus of gepassioneerde mediterraanse coach is niet nodig. Je hoeft er geen druppel Italiaans bloed voor in je lijf te hebben en zelfs ervaring met koken en bakken is geen vereiste. Alles wat je nodig hebt, is één geheim ingrediënt. En dat is … < trommelgeroffel > … Griekse yoghurt!

Gezonde Piza


Het strand af, die keuken in!


Dus zit je nu vrienden te maken met de lokale pizzabakker in Toscane of Umbrië? Lig je op je strandbedje in Zuid-Frankrijk of Spanje, te dromen over die allerlekkerste pizza die je vorige zomer op de camping op Sicilië gegeten hebt? Dan is het de hoogste tijd om thuis de keuken overhoop te gaan halen! En je hele vriendenkring uit te nodigen voor een vakantie after party. Wedden dat je punten gaat scoren met deze überlekkere pizza? Zeker als je er een lekkere Chianti of Lambrusco bij serveert ;-).

Een glaasje wijn hoort erbij


De ingrediënten voor de ideale bodem
- 225 milliliter Griekse yoghurt
- 335 gram patentbloem
- 7 gram bakpoeder
- 50 – 100 gram maïsmeel
- Olijfolie


Zo maak je die lekkere pizza thuis
- Verwarm de oven voor op 230 graden en strooi maïsmeel op de bakplaat.
- Doe de Griekse yoghurt, de bloem en het bakpoeder samen in een kom.
- Kneed het tot een samenhangend deeg. Neem hier goed de tijd voor! Mario of Luigi zal bevestigen dat het niks wordt als je deze essentiële stap afraffelt. Het kneden van het deeg is misschien wel het belangrijkste dat je deze week doet. Vergeet vooral niet er ook een flinke scheut liefde in te gooien.
- Laat het deeg vijf minuten met rust.
- Rol het deeg nu tot een plat pizzadeeg. De échte pro’s kunnen proberen het deeg te gooien en op je vuist rond te draaien, zoals je Vincenzo in dat kleine dorpje vlakbij Rome hebt zien doen. Alle anderen kunnen volstaan met rollen.
- Leg het pizzadeeg op de bakplaat. Bakpapier is niet nodig doordat je maïsmeel gebruikt.
- Smeer de bovenkant van het pizzadeeg in met olijfolie en verdeel daarna tomatensaus over de pizza.
- Leg daarna alle andere ingrediënten op de pizza. Kaas, salami, ui, champignon, paprika, tonijn, asperges, leef je uit. Al gooi je er kippenlevertjes of spruitjes op, wat kan ons het schelen. Jíj moet het straks opeten.
- Bak de pizza in 10 tot 12 minuten af in de oven. Is de korst van de pizza lekker bruin gekleurd? Buon appetito!
Anderen lazen ook onze blogs over  etenreceptentipsnagenietenItalië