Huisdier mee naar camping? Ja of Nee?

 23 Februari 2015   Femke

Als trotse bezitter van een huisdier sta je elke zomer weer voor een vraagstuk. Neem je het trouwe beestje mee op vakantie of laat je hem (of haar) thuis? Voor paardenbezitters en caviafans is deze vraag meestal zo beantwoord. Heb je echter een blaffende Bello of kittige Kitty in huis, dan wordt het al lastiger om de keuze te maken. Beide opties hebben immers hun voor- en nadelen…

Ja. Natuurlijk gaat hij mee!
Behoor jij tot de categorie mensen bij wie gezelligheid voor alles gaat? Ben jij iemand die je hond als volwaardig gezinslid ziet en hem nog geen nacht uit logeren brengt? Dan gaat je huisdier waarschijnlijk ook gewoon mee op vakantie! Dat wordt uren wandelen langs het strand of in het bos…

Hond en kat mee naar de camping


Huisdieren toegestaan?*
Op de meeste campings** is je viervoeter hartstikke welkom, als je hem tenminste aan de lijn houdt. Soms betaal je extra voor je huisdier, soms is hij gratis. Op de website van Huurtent kun je gemakkelijk zoeken naar campings waar huisdieren zijn toegestaan. Vink de optie ‘honden’ aan bij ‘voorzieningen’ en er komt een selectie diervriendelijke campings uit rollen.

*In het overzicht "huisdieren welkom op de camping" van www.huurtent.nl vind je alle campings die aangeven dat je viervoeter welkom is. Let op! dit kan b.v. alleen in het laagseizoen zijn, of er zijn andere extra regels. Doe altijd navraag bij camping of organisatie.
** Verder kan het heel goed zijn dat wanneer je een accommodatie op deze camping boekt er géén huisdieren welkom zijn! Altijd melden bij organisatie waar je je tent of stacaravan boekt!

Over de grens? Check this first.
Je denkt er misschien niet direct aan, maar als je met je huisdier de grens overgaat, moet je aan een aantal dingen denken. Zo heeft je hond een Europees dierenpaspoort nodig, moet hij gechipt zijn en de juiste inentingen gehad hebben. Misschien gelden er voor jouw vakantieland wel aanvullende regels en moet je je huisdier ook nog aan een wormenbehandeling onderwerpen…

De precieze regels voor reizen met je huisdier binnen en buiten de Europese Unie, vind je hier: Mag mijn kat, fret of hond mee op vakantie?

Nee. Hij blijft lekker thuis!
Moet je er niet aan denken dat je ook op vakantie voor je hond of kat moet zorgen? Dat je hem moet uitlaten, borstelen en op tijd te eten moet geven? Schaam je niet, de meeste Nederlanders denken er zo over en laten hun beestje lekker thuis.

Het dierenasiel
In hun wervende teksten vind je woorden terug als ‘dierenvakanties’ en ‘dierenhotels’, welke doen vermoeden dat je beestje na 2 weken niet meer met je terug naar huis wil. Don’t worry. In de praktijk is het asiel of dierenpension gewoon een fijne plek waar je hond of kat door deskundige en toegewijde mensen verzorgd wordt. Ga van tevoren even kijken of er ruimte genoeg is voor je actieve hond en of het kattenverblijf een beetje aangenaam is en vergeet vooral niet op tijd te boeken! De ervaring leert dat dierenpensions - vooral in het hoogseizoen- aardig snel vol zitten.

Logeren bij vrienden
Wil je je hond niet onderbrengen bij vreemden of heb je geen geld voor het asiel? Zorg dan voor een oppas en laat je hond of kat logeren bij je ouders, vrienden of de buren. Kies bij voorkeur mensen zonder giftige planten in huis en zonder dure designmeubelen… Het kan ook geen kwaad ze de nodige instructies te geven voordat je gaat. Wat eet je huisdier en hoe vaak? Is hij te vertrouwen bij kinderen en hoe houden we contact tijdens de vakantie? Afgelopen zomer op de camping was ik nog getuige van twee verdrietige kinderen die van opa en oma hoorden dat Flappie dood was gegaan. Was dit nu handig of hadden ze dit beter bij thuiskomst pas kunnen vertellen? Enige afstemming vooraf lijkt mij dus wel aan te raden. En dan kan de vakantie beginnen!Anderen lazen ook onze blogs over  tipsvakantiehuisdieren