Kamperen aan de kust van Istrië, maak zeker een boottocht

 21 Augustus 2017   Virginie

Tijdens ons bezoek aan de campings in Istrië, zoals camping Park Umag, Savudrija, Bijela Uvela, Lanterna Premium Camping Resort, en Stella Maris zijn wij uiteraard de mooie kustplaatsen ook gaan bezoeken. Ons bezoek ging veelal per auto of per fiets maar ook leuk was toch wel onze boottocht die startte in Novigrad en eindigde in Rovinj, ondanks het misschien wat negatieve begin van de tocht. Waarom was die boottocht zo leuk? Niet vanwege het feit dat wij alleen waren, niet bepaald. De kust goed zien doe je gewoon vanaf de boot. De kustlijn, de kiezelstranden, de resorts en campings, de eilanden en de mooie havenplaatsen zie je echt op het water het best.

Per boot de kust van Istrië verkennen


Vroeg uit de veren op naar de boot

Vanaf onze camping in Umag vertrokken wij per gekoelde bus richting Novigrad, goed geregeld dus. In de nieuwe jachthaven lag een nog “authentieke boot” op ons te wachten. Wij hadden deze boottocht geboekt op de camping bij een aardige man die langs kwam. Het verhaal, dat het niet druk zou zijn op de boot vanwege de wissel-dag op campings, vakantieparken en hotels, bleek bij aankomst op de boot niet waar. Helemaal geen half gevulde boot, nee integendeel het was erg druk…

De dieselgeur kwam ons tegemoet en wij werden correct maar wel gehaast naar binnen “gevist”. Deze boot had een benedendek, een bovendek en zelfs een wat kleiner zonnedek. Met een beetje inschikken hadden we allemaal een plekje en was het verhaal over wisseldagen etc. niet op zijn plaats…

Wind door je haren


Heerlijk is het om je daarna over te geven aan het deinen van de boot, de wind en de zilte smaak in je mond. Ondanks het bewolkte weer genoten wij van de kustlijn. Onze eerste stop was Vrsar. Een havenstadje dat tegen de berg aanligt met kleine smalle straatjes, oude stadspoort “Stara romanicka vrata” en de Mariabasiliek en mooie huizen en pleintjes nog stammende uit de tijd dat de bisschoppen uit Porec hier hun buitenverblijven hadden. Verder liggen voor de kust van deze havenstad diverse mooie onbewoonde eilandjes. Kortom een leuke wandeling door een bijzonder stadje met gezellige boulevard.

Regen, gladde kinderkopjes en Piet Piraat…

Inmiddels was het zelfs gaan regenen en zijn wij (helaas) gehaast weer richting boot gegaan, want deze missen was geen optie. Daar werd ons een lunch geserveerd bestaande uit vis of kip, koolsalade, brood en een lekker wijntje of frisdrank. En dat alles met op de achtergrond live muziek. Zo bereikten wij op gezellige Italiaanse(!) deuntjes het Limski kanaal. Hier hadden wij ons wat meer van voorgesteld, zeker omdat wij zelf al per auto genoten hadden van de uitzichten, de oesterteelt en de gezellige strandjes. Er werd ons hier een verhaal verteld over een beroemd piratennest en wij mochten ook snel een blik werpen. Wat ons betreft hadden ze dit verhaal over mogen slaan en waren wij liever wat verder het kanaal op gevaren.

piratennest Limski Kanaal


Zon, stralend Rovinj

Vanaf het Limski kanaal werd het langzaam weer zonnig en bereikten wij de prachtige haven van Ronvinj. Het oude, autovrije, centrum ligt op een schiereiland en ziet er vanaf de boot aantrekkelijk uit.
Werkelijk een sfeervol plaatsje met leuke boulevard, haven, mooie pleintjes, smalle steegjes en de mooie in de 18e eeuw gebouwde St. Eufemija kerk met de 60 met hoge klokkentoren (lijkend op de toren op het San Marcoplein in Venetië).

Stralend Rovinj


Na een wandeling door het historisch centrum en langs de boulevard, ging onze boottocht weer richting Novigrad en om 19.00 uur ‘s avonds namen wij op de camping een lekker wijntje en keken ondanks de volle boot en de vele toeristen overal, terug op een hele geslaagde en fijne dag in Kroatië.

Een boot tijdens je vakantie in Kroatië geeft je vakantie toch wel iets extra’s. Er zijn zoveel plaatsen die je alleen per boot kunt bereiken en de kust heeft zoveel te bieden dat het een aanrader is om een kajak of boot mee te nemen (of te huren) en zo de kusten van Istrië, de Kvarner-eilanden en Dalmatië te verkennen op het water.

Kroatië per bootAnderen lazen ook onze blogs over  IstriëKroatiëkustboottochttipshoogseizoenreizenrondreisvakantieverslagwatersportzee