Kamperen zonder kleren

 6 November 2017   Typisch Fem

Vakantie vieren op een naturistencamping. Vraag eens rond in je omgeving en je hoort verschillende verhalen. Wat opvalt? Degenen die ooit op een blootcamping of naturistenresort geweest zijn, zijn verrassend positief en relaxed. En degenen die een naaktcamping tot nu toe schuwden? Zij stotteren zaken als ‘eng’, ‘ongemakkelijk’ en ‘als ik maar geen bekenden tegenkom’. Om voor eens en altijd je vooroordelen weg te nemen en je te wijzen op deze al sinds de jaren 30 van de vorige eeuw georganiseerde manier van kamperen, zijn we in de wereld van naturistencampings gedoken.

Vooroordelen naturisme

Zelf ging ik ooit op bezoek bij een tante die verbleef op een naturistencamping in Frankrijk. Van tevoren maakte ik me al druk. Zou ik als bezoeker mijn zomerjurkje aan mogen houden, of moet ik bij de slagboom alles uitdoen? Wat nou als ik als pratende met iemand afdwaal en per ongeluk even niet in de ogen van mijn gesprekspartner kijk? En de mensen die kiezen voor een naaktcamping, zijn dat allemaal swingers, gluurders of ruimdenkenden met open relaties? Eenmaal daar werd ik aardig verrast, moet ik toegeven. Wie op de camping verbleef, koos ervoor zonder kleding rond te lopen. Wie een kop koffie kwam drinken bij vrienden of bekenden, deed lekker wat hij of zij zelf wilde. In mijn geval dus dat zomerjurkje aanhouden. Waar ik me na een paar uur zelfs aardig bekeken in begon te voelen, want ik viel als geklede kampeerder wel uit de toon …

De charme van naakt kamperen

De fans van naturisme en naaktrecreatie komen met argumenten als vrijheid, gelijkheid, hygiëne en ‘dichtbij de natuur’. Zelf vind ik het ook heerlijk om een dag in evakostuum in de sauna rond te lopen, en wat is eigenlijk het verschil? Als je verblijft op een blootcamping hoef je nooit meer na te denken over wat je aantrekt. En je ook niet meer druk te maken over de belachelijke outfits van die lui een paar caravans verderop. Doordat iedereen er naakt ongeveer hetzelfde uitziet, vallen klasseverschillen minder op. Mensen zijn gelijk. Nog een voordeel trouwens: op een naaktstrand word je lekker egaal bruin. Geen gedoe meer met het ongezien verwijderen van het bovenstukje van je bikini voordat je op je handdoek gaat liggen. Je hoeft überhaupt niet meer op pad voor de perfect passende bikini of zwembroek. Scheelt je weer een onmogelijke zoektocht. Hmm, als je het zo bekijkt, is zo’n naturistencamping zo gek nog niet.

Zwemmen zonder kleren


Semi-naturistencampings: ideaal voor gezinnen met pubers

Je dertienjarige zoon zit natuurlijk allesbehalve te wachten op het showen van zijn geslachtsdelen aan de rest van de camping. Stel je voor dat dat leuke meisje van de tent naast jullie een potje suiker komt lenen? Nee, ouders van tieners snappen dat er een fase is waarin kinderen privacy wensen. Als je thuis de badkamerdeur op slot doet, staat het je niet bepaald aan om in de zomervakantie alles te laten zien aan je ouders en jongere zusjes en broertjes. Voor families die hun pubers gewoon mee willen nemen naar een naturistencamping zonder maandenlang ruzie te maken vooraf, is er goed nieuws. Er zijn ook tussenoplossingen! Campings met naaktgedeeltes en geklede gedeeltes, een soort ‘clothing optional’ beleid dus. Ideaal voor gezinnen en groepen waarvan een deel wél en een deel niet naakt wil kamperen. Camping Polari en camping Baldarin in Kroatië zijn voorbeelden van zulke campings met een smaakvol afgeschermd gedeelte voor naturisten en speciaal textielgedeelte.

Naturistencampings bij Huurtent

In Duitsland vind je aardig wat naaktcampings. Hier spreken ze over FKK-campings, waarbij FKK voor Freikörperkultur staat. Ook in Kroatië zijn zoals gezegd veel campings waar je gedeeltelijk of helemaal naakt kunt recreëren. Op huurtent.nl vind je 7 FKK-campings van de organisatie Gebetsroither, een Oostenrijks familiebedrijf met meer dan 30 jaar ervaring in kamperen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de supergrote camping Solaris Naturist of het middelgrote Naturist Park Koversada, beide gelegen in Istrië. Als het aan ons ligt, is het de hoogste tijd iets aan het imago van naaktrecreatie te doen! Voor een volledige lijst van FKK campings op onze website kan je ook de volgende link gebruiken: FKK campings op Huurtent.nl

FKK Naturistencamping Koversada

Anderen lazen ook onze blogs over  NaturistencampingsFKKNaaktkamperentiener