Kasteel Ruurlo in de Achterhoek, “MORE is better”

 9 Januari 2018   Wandelen met Jan

Ruurlo als plaatsje in de Achterhoek is aardig, vooral ontspannend en slenterbehoeftig. Een winkelstraat en een paar cafés, een kerk en een school. Ruurlo kan zo model staan voor de ‘evergreen’ van Wim Sonneveld; “Het dorp”.Een beetje nostalgisch met een modern vleugje. Er is zelfs een treinstation en voor liefhebbers van een boemeltje een warme aanbeveling. Stap in Zutphen van een intercity eens in de enkelsporige diesels richting Winterswijk, diep de Achterhoek in.

Een aantal advertenties in de kranten maakten ons nieuwsgierig naar een nieuw fenomeen dat in Ruurlo is neergedaald. Het zeer bemiddelde echtpaar Melchers heeft het kasteel van Ruurlo omgetoverd tot een museum. De (regionale) kranten schreven al over deze bijzondere particuliere aankoop en verbouwing. Het doel van Melchers is om van het kasteel, dat tot de gemeentelijke herindeling in 2005, gemeentehuis was, een bijzonder en mooi museum te maken en om een deel van hun privécollectie aan het publiek te tonen. Daar zijn zij volledig in geslaagd.

Het gerestaureerde kasteel van Ruurlo, omgetoverd tot museum door echtpaar Melchers.
Kasteel van Ruurlo


Nog even een kleine historische beschrijving over het kasteel Ruurlo. Het kasteel of het huis dat daarvoor door mocht gaan stamt uit de 14de eeuw. Het is herhaaldelijk verbouwd en vooral vergroot. Vijf eeuwen lang is het bezit geweest van de familie van Heeckeren. Als rijksmonument was het de laatste decennia van de twintigste eeuw gemeentehuis en nu dus een museum. Niet alleen het kasteel is door de familie Melchers roemrijk gerenoveerd, de kasteelgracht is in ere hersteld en ook de parkachtige tuinen en de kasteelbrasserie zijn de complimenten, en dus een bezoek, meer dan waard. De restauratie van het kasteel is met zorg gedaan. Een combinatie van functionaliteit en respect voor de historie gaan hand in hand. De prachtige glazen entree, aan de achterzijde, past als een jas bij het eeuwenoude bakstenen huis. De wenteltrap is een kunstwerk en de plafonds zijn meesterwerken van stukadoors die bewijzen dat zij naast knoeien en smeren ook vakwerk kunnen maken. Voor de hout ingelegde vloeren zijn superlatieven te kort. Kortom het gebouw is al meer dan de moeite waard. Zelfs wanneer je niet van musea houdt is dit kasteel een aanrader.

Een van de plafonds in kasteel Ruurlo, een meesterwerk.
Plafond kasteel RuurloNaar dit kasteel gingen we voor de tentoonstelling van ongeveer 50 werken van Carel Willink. Daarnaast is er een vijftal bijzondere jurken te zien van zijn tweede en roemruchtige vrouw Mathilde. Indrukwekkend zijn de werken van Carel Willink, de combinatie van werkelijk minuscuul geschilderde delen van een portret tegen een desolate achtergrond met dreiging of oneindig lijkende vergezichten. Een verrassing wanneer je even stil blijft staan bij de schilderijen en het contrast op je in laat werken. Een beeld dat op het eerste oog niet echt apart is wordt na een aantal minuten geheimzinnig en uitdagend. Voor ons als kijkers naar al dat prachtigs een ervaring die fijn is om te delen. De spontane gesprekjes met andere bezoekers maakten de beleving nog grootser. Carel Willink wordt als grootse Nederlandse schilder van de vorige eeuw alle eer toegekend in museum MORE, dependance Ruurlo. Niet alleen een uitstekend uitstapje bij minder mooi weer. Een aanbeveling bij alle weersomstandigheden omdat het park zich leent voor een fijne wandeling.

Zelfportret Carel Willink 1934. Door het raam zie je een deel van de kasteelgracht en het park Kasteel Ruurlo
Zelfportret Carel WillinkDe tentoongestelde werken zijn privé eigendom van de heer en mevrouw Melchers. Dus hier is een unieke kans om deze werken te zien en te beleven. Kasteel Ruurlo is onderdeel van museum MORE in Gorssel (daar gaan we ook nog eens naar toe). Deze MORE is met recht better te noemen.

In mei 2018 wordt in Delden het particulier museum ‘No HERO’ geopend. We kijken uit naar dit bijzondere museum met de privécollectie van de directeur van Hartman tuinmeubelen.
Anderen lazen ook onze blogs over  Kasteel RuurloAchterhoekwandelenmuseum