Kronkel wegen, prachtige Duomo’s en krappe parkeergarages

 20 Oktober 2017   Valérie

Na al die verhalen over de Amalfikust waren wij ook benieuwd geworden. Kleine steden, of eigenlijk dorpen, tegen steile kliffen opgebouwd. Verder de azuurblauwe zee slechts een klif van je vandaan en natuurlijk al die heerlijke pizza’s, pasta’s en Italiaanse wijnen . Dit moest een geweldige dagtrip worden, en dat was het zeker!

Havenstad Salerno

Vanuit onze tijdelijke thuisbasis in Vico Equense reden we in onze gehuurde witte Fiat 500 naar Salerno, wat ons een mooi startpunt leek. Nog geen Amalfikust, maar volgens het internet ook zeker een bezoekje waard. Na 1,5 uur rijden kwamen we aan in de havenstad aan de Tyrreense Zee.

Op weg naar de Lungomare Trieste (de zeepromenade) werden we af en toe gek aangekeken door winterjas dragende Italianen, omdat het niet warmer was dan 23 graden, terwijl wij in korte broek en T-shirt liepen. Op de zeeboulevard liepen gelukkig meer mensen luchtig gekleed en lagen er zelfs mensen te zonnen op het kleine strandje.

Salerno, opzoek naar de zeepromenade


Na een zonnige tussenstop aan het strandje bij de haven van Salerno zijn we op zoek gegaan naar de Duomo. Onderweg kwamen we nog diverse andere kerken tegen die we ook een bezoekje waard vonden. Wat heeft Italië toch veel mooie kerken! De Duomo was dan ook zoals verwacht, groots en indrukwekkend.

Na een zoektocht naar onze auto, gelukkig hadden we de locatie in Google maps gezet, gingen we verder. Op naar het kasteel Castello di Arechi welke 300 meter boven zeeniveau ligt. Hierdoor bleek het een waanzinnig uitzicht over Salerno te hebben en dit vanuit ongeveer elke hoek van het kasteel. Na het maken van Instagram-waardige foto’s bij het kasteel, hebben we onze weg vervolgd. Nu echt de Amalfikust bezichtigen.

Vanaf Castello di Arechi heb je prachtig uitzicht op Salerno!


Romantisch Ravello

Vanuit Salerno zijn we via een prachtige weg naar Ravello gereden. Met wel af en toe een kleine hartverzakking van de vrachtwagens of touringcarbussen die op je af kwamen denderen. Vergeet zeker niet om af en toe te stoppen, zodat je foto’s kunt schieten van de schitterende kustlijn. Na het passeren van de prachtige dorpjes, Vietri Sul Mare, Cetara, Maiori en Minori kwamen we aan in Ravello.

Ravello ligt niet rechtstreeks aan de azuurblauwe kust, maar hogerop in een groene bergachtige omgeving. Bekend van de Villa Rufolo waar tout beau monde langs kwam in de 13e eeuw, was Ravello dan ook een complete ommekeer van Salerno. Heel veel toeristen, die allemaal het mooie stadje kwamen bekijken.

Villa Rufolo in Ravello


Gelukkig konden we snel ontsnappen aan de drukte door de kleine charmante steegjes in te lopen. Vervolgens hebben wij uiteraard geluncht bij een tentje met een panoramisch uitzicht op de Amalfikust.

De stad Amalfi

Het volgende stadje dat we wilden bezoeken was Amalfi. Het stadje waarnaar de kust is vernoemd en opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Vroeger een belangrijk handelscentrum, maar tegenwoordig zie je vooral witte jachten in de haven liggen. Na het tunnelstelsel vanaf de parkeergarage kwamen we uit bij een prachtige Duomo (Kathedraal van Amalfi) die we dan ook van binnen en van buiten hebben bekeken. Vervolgens zijn we langs alle toeristenwinkels gelopen op zoek naar het perfect geschilderde bordje met limoenen erop. Na nog een foto vanaf de pier, zijn we verder gereden naar Positano.

De Duomo in Amalfi, gigantische kerk in een klein dorpje!


Disclaimer; parkeergarages kunnen nogal krap zijn in Italië, zelfs als je een Fiat 500 rijdt kun je een muur raken omdat het niet past.

Positano, een schilderij.

Positano het meest bekende stadje van de Amalfikust voor ons. Het stadje waarbij de huizen tegen een steile klif zijn opgebouwd en waar alle mooie Instagram #Amalfikust foto’s vandaan komen.

Vanaf de weg vingen we al een glimp op van het schilderachtige Positano en na het parkeren van de auto (valet parking dit keer) zijn we het dorpje ingelopen via steile trappetjes richting het strand.

Positano, "de horizontale stad"


Vanaf het strand en boulevard heb je namelijk een heel mooi uitzicht, volgens Instagram. Dat was het ook zeker, en met dit uitzicht nog in onze gedachten en een stuk pizza achter de kiezen besluiten we het laatste stuk van de kust af te rijden terug naar ons verblijf.

Moe maar voldaan.
Anderen lazen ook onze blogs over  ItaliëWandelenrondreisamalfikustPositanoAmalfiSalernoRavello