Les Îles Glénan, een tropische verrassing in Bretonse chocola

 28 Augustus 2023   Huurtent

Tijdens onze voorjaarsvakantie logeerden wij op camping Les Helles in Sainte Marine, Bretagne. Een kleinschalige camping met fijn zwembad, net sanitair en ruime kampeerplekken. Vanaf deze camping, in de zuidelijke Finistère, wandel je door een groen gebied zo naar een groot hagelwit strand.

Vanaf camping Helles wandel je zo dit prachtige witte strand op


Oversteken met Le P'tit Bac

Vanaf de camping wandel of fiets je ook makkelijk binnendoor naar het centrum van Sainte Marine (600m), een klein gezellig havenplaatsje met een paar leuke restaurantjes en een supermarktje met veel lokale specialiteiten. Bij de haven kun je met een veerbootje Le P’tit BAC, (te voet of met de fiets) de rivier de Odet oversteken naar Benodet. Die plaatsnaam betekent dan ook “monding van de Odet” in het Bretons.

Met de veerboot Le P’tit BAC van Sainte Marine naar Benodet over de Odet


Benodet charmante Franse badplaats

Benodet ligt aan de overkant en is een geweldige, leuke en charmante badplaats. Een typisch Bretons stadje waar je een heerlijke strandvakantie kunt vieren. Er zijn twee vuurtorens, wel vier stranden en diverse leuke restaurants met uitzicht op het water. Wandel je de boulevard in zuidelijke richting af dan kom je vijfsterrencamping Escale Saint Gilles tegen met een perfecte ligging. Op loopafstand van de stranden die uitkijken op de monding van de rivier de Odet en de Atlantische Oceaan. Loop je dan verder dan kom je uiteindelijk terecht bij een blauwe lagune die je doet verbazen.

Een van de twee vuurtorens bij Benodet


Op korte afstand van camping Escale Saint gilles ligt deze prachtige lagune


Een Caribische verrassing onder palmbomen

Over lagunes gesproken, de tweede dag in Bretagne verlieten wij Benodet met de boot richting Les Îles Glénan. De camping eigenaar had ons de dag tevoren zo enthousiast gemaakt dat wij toch zeker een boottocht naar deze prachtige eilanden moesten boeken, en zo dus gedaan.

Met de boot naar Les îles Glénan


Na zo’n uurtje varen kwamen we aan in de Glénan Archipel, een groep van negen eilanden in een geweldig tropisch aandoende baai. Het grootste bewoonde eiland is het Île de Saint Nicolas. De kristalheldere binnenzee met de oogverblindende witte stranden doet je denken aan een tropische bestemming.

De tropische aandoende baai bij de Glénan Archipel


Wij werden op Saint Nicolas gedropt waar slechts twee restaurants zijn. Bij het boeken van de tour werden we al gewaarschuwd om snel een restaurant vooraf te reserveren, want iedereen wil hier tegelijkertijd lunchen. En nu was er ook nog maar één restaurant open. Was het eten goed? Nee, maar het uitzicht en de sfeer maakte alles goed. Na een zware maaltijd zijn we lekker over het eiland gaan wandelen en hebben een tijdje aan het tropisch strand liggen doezelen. Daarna werden wij weer opgehaald en kregen wij nog een tocht met uitleg langs de andere eilanden.

Leuke toeristische atractie Saint Nicolas, gewoon doen


Een stukje hemel op aarde kun je deze plek wel noemen. Geweldig om te zien, te voelen en te ruiken. Kortom, een echte toeristische trekpleister die je eigenlijk wel moet meemaken.
Anderen lazen ook onze blogs over  Bretagnetipsaan rivierboottochtcharmecampingFrankrijkAtlantische kust