Met de autoslaaptrein naar Italië of Oostenrijk

 15 September 2016   Femke

Vind je dat eind rijden naar Zuid-Frankrijk of Toscane ook zo vervelend, en denk je dat een hotelovernachting onderweg of reis per vliegtuig de oplossing niet is? We hebben een goede optie voor je. Ga met de autoslaaptrein!

Deze week sprak ik een vriendin op de sportschool en zei vond dit de ideale manier van reizen naar de camping toen haar kinderen nog klein waren. Als alleenstaande ouder was het hele eind alléén rijden niet te doen. Ze wilde toch graag naar de zon, het vliegtuig was te duur en bovendien paste daar al hun bagage niet in. Toen ze over de slaaptrein hoorde, was me meteen om. “De blikken van de aanwezige kampeerders toen we op de camping in Fréjus aankwamen, staan nog helder op mijn netvlies. Ik zag ze denken. Huh? Een vrouw alleen die samen met twee jonge kinderen fris en fruitig de auto uitstapt? Niet afgebrand? Nog energie om de bagage uit te pakken ook? Hilarisch!”


met de autoslaaptrein op vakantie


Voordelen autoslaaptrein


-?Je hoeft niet te rijden! Geen filestress. Geen vermoeidheid. Je komt fit op de camping aan. Elke ouder weet hoeveel dat waard is.
-?Er is ruimte voor al je bagage. Ga je met het vliegtuig dan heb je toch een limiet, en zeker met kinderen heb je die kofferbak zo vol;
-?In de trein kun je goed slapen en heb je volwaardige slaapplaatsen. Weer eens wat anders dan opgevouwen op de achterbank een dutje doen of knikkebollend achter het stuur zitten.
-?Je hebt op de plaats van bestemming een auto tot je beschikking. Handig voor het bezoek aan de supermarkt en natuurlijk voor uitstapjes. Zelf moet ik er niet aan denken dat ik niet mobiel zou zijn op vakantie …
-?Zit je in de trein, dan is er een cateringservice aan boord. Op bestelling krijg je een drankje en hapje geserveerd. Dat scheelt bergen broodjes smeren, wat betekent dat je ontspannen vertrekt thuis.
-?Zelfs je huisdier kan mee. Scheelt weer asielkosten.
-?Ook dineren aan boord is een optie. Lekker makkelijk.
-?Een fietsenrek achter op de auto kost niks extra’s.
-?Wil je wél fietsen mee en liever geen auto? Ook dan is de slaaptrein een goede optie.

Nadelen autoslaaptrein


-?Het is wat duurder dan als je zelf rijdt. Maar hé, vergeleken met het vliegtuig valt het wel weer mee. Ga je met het vliegtuig en huur je ter plekke een auto, dan ben je net zoveel of meer kwijt. Bovendien heb je voor een extra hotelovernachting onderweg en een benzineslurpende auto ook de nodige euro’s nodig.
-?Je slaapt wellicht samen met andere mensen in een zogeheten couchette. Er zijn vier- en zespersoons couchettes, dus je kunt natuurlijk voor extra personen boeken en de hele slaapruimte afhuren. Bovendien, wat is nu één nacht met andere mensen in een treincoupé? Misschien is het juist wel gezellig!

met de autoslaaptrein op vakantieOpstapplaatsen en bestemmingen
Tot een paar jaar geleden reden er nog autoslaaptreinen vanaf Nederland, o.a. tussen Den Bosch en Avignon. Dit is helaas niet meer het geval. Er vertrekken wél de nodige slaaptreinen vanuit Dusseldorf, maar een klein stukje vanaf Nederland. Deze autoslaaptreinen gaan naar Wenen, Verona en vanaf zomer 2017 ook naar Livorno. In het hoogseizoen vertrekken de treinen naar Italië wekelijks en die naar Oostenrijk dagelijks.

Ikzelf heb mijn oog laten vallen op de trein naar Italië, die stopt in Verona of Livorno. Wordt het weer de Adriatische kust zoals afgelopen zomer, of het Gardameer? Dan ligt Verona lekker centraal. Gaan we zoals drie jaar geleden naar Toscane? Dan kan ik voor Livorno kiezen. Reden genoeg om even uit te zoeken hoe en wat.

Trein Düsseldorf - Verona
Deze autoslaaptrein rijdt in mei, juni, juli, augustus en september, om precies te zijn van 19 mei t/m 30 september 2017. Op vrijdagavond is het vertrek, je komt dan op zaterdag aan. Op zaterdagavond stap je in Verona weer op de trein terug naar huis. De kosten zijn afhankelijk van wanneer je gaat. Je auto gaat mee tussen de 293 euro en 383 euro per enkele reis. Een ligplek in een coupé kost tussen de 113 en 153 euro per persoon.

Trein Düsseldorf - Livorno
Deze trein vertrekt elke woensdagavond in de periode van 5 juli t/m 31 augustus 2017. Donderdag komt de autotrein in Italië aan en op donderdagavond vindt de terugrit plaats vanuit Livorno. De auto meenemen van of naar Livorno kost tussen de 359 en 399 euro, een ligplek tussen de 129 en 159 euro.

Trein Dusseldorf - Wenen
Heeft Oostenrijk als vakantiebestemming jouw hart gestolen? Er rijdt ook dagelijks een autoslaaptrein van de Oostenrijkse spoorwegen tussen Düsseldorf en Wenen.

Toch naar Frankrijk? Optie: auto ’s nachts en jij overdag!
Verknocht aan La Douce France? In plaats van tegelijk met je auto te reizen, kun je ook je auto per nachttrein naar Zuid-Frankrijk laten gaan en zelf overdag reizen per TGV. Ook handig als je ter plekke over een tweede auto wilt beschikken!

Meer info over alle reizen per nachttrein of autotrein vind je op Treinreiswinkel.
Anderen lazen ook onze blogs over  2017autoslaaptreinItaliëtipsOostenrijkreizenvakantie