Met het vliegtuig naar de camping, de kortste weg!

 30 December 2014   Femke

Je vliegangst voorbij: goed voornemen voor 2015!
“Mam, wanneer gaan wij eens een keer vliegen?” Mijn kinderen zeuren er al jaren om. Het wordt inderdaad weer eens tijd, daar ben ik het mee eens. Die blije gezichtjes op het vliegveld, die verbaasde blikken bij het opstijgen… En met een beetje geluk 3 gefascineerde snoetjes als ze een kijkje mogen nemen in de cockpit. Dat is natuurlijk de droom van ieder kind! Nu nog wat budget vrij maken en we zijn klaar voor een vakantie naar de zon. Een kampeervakantie naar de zon wel te verstaan. Zoals toen. In het voorjaar van 2006…

Combi vliegtuig en huurauto
Toen de oudsten resp. 2 jaar en 6 maanden oud waren, zijn we ooit met het vliegtuig naar Girona gevlogen. Om vervolgens met een huurauto naar een camping in de buurt van Barcelona te rijden. Het was een heerlijke vakantie! Die de kinderen dus helaas vergeten zijn, dat wel. Tijdens de reis naar Spanje hadden we geen files, amper stress en al helemaal geen autopech. We waren supersnel op de plaats van bestemming en iedereen was nog überfit en soepel. En tegelijkertijd hadden we door de huurauto toch bewegingsvrijheid tijdens de vakantie. Want de lokale bus, trein en taxi vonden we toch wat duur en niet helemaal ideaal met een paar kinderen.

Met het vliegtuig naar de camping


Vliegen met kleine kinderen? Juist!
Vliegen. Mijn hobby zal het nooit worden. Maar ondanks dat ik altijd opvallend hysterisch zit in en uit te ademen tijdens het opstijgen, zal ik er nooit om thuisblijven. Ik weet dat je met de auto, de boot, de fiets en de trein ook overal kunt komen; toch kies ik niet zelden vrijwillig voor het vliegtuig. Om mijn gevoel vliegangst te noemen, klinkt dus wat ongeloofwaardig. Ik doe het dan ook niet. Wél moet ik altijd even slikken. Zo ook die bewuste dag in juni. Ik deed dit puur uit praktische overwegingen. We hadden geen zin om met 2 jengelende kinderen 2 volle dagen in de auto te zitten. Het idee van stinkende luiers, kilometerslange files en oververmoeide kinderen (om over onszelf nog niet eens te spreken) sprak ons niet bepaald aan. En dus werd het een vliegreis. En ik moet toegeven: kinderen op schoot fungeren als natuurlijke tranquillizers. Ik kon natuurlijk moeilijk de panische moeder gaan lopen uithangen…

Air Anatolia versus Singapore Airlines
Toen ik in 1999 voor het eerst vloog, was dat met Air Anatolia. Samen met mijn moeder, ik zal het nooit meer vergeten. In een gammel toestel vertelde ze me dat vliegen in een groter vliegtuig echt heel anders was. Ze kent me en wilde me natuurlijk behoeden voor jarenlang aan huis gekluisterd zitten. Ik ben eroverheen gekomen, ondanks de enger dan enge landing in Antalya. Ik dacht werkelijk dat we recht de zee in vlogen… Mijn tweede vliegavontuur was in m’n eentje met Singapore Airlines. En inderdaad. Mocht je voor het eerst gaan vliegen, dan raad ik je een gerenommeerde vliegmaatschappij aan. Dat kost misschien een paar centen meer, maar daarna stap je vrolijk elk jaar opnieuw in. Met of zonder kinderen. In de meivakantie of de zomervakantie. Vliegen is gewoon een fijne manier van reizen. En met een beetje speurwerk nog een betaalbare manier ook!

Vlieg-/kampeervakantie in 2015?
Hopelijk heb ik je kunnen inspireren tot een retourtje Girona, een huurauto en een verblijf op een van de vele campings aan de Spaanse costa’s. Tot in elk geval een goed voornemen! Want werkelijk waar: het grootste deel van de wereld is zoveel makkelijker en sneller te bereiken met het vliegtuig. Je bent in ongeveer 2 uur aan de Costa Brava of Costa Dorada in Noord-Spanje, in 1,5 uur in Pisa in Italië en in ruim 1,5 uur in Bordeaux in Zuid-Frankrijk.

Mocht het mij toch niet gelukt zijn, dan hoop ik dat je investeert in een paar uur extra reistijd en minstens heel Europa gaat verkennen per auto, trein of voor mijn part op je wandelschoenen. Want mijn positieve ervaringen met vliegen zijn natuurlijk vooral fijn voor mij. Jouw gevoel laat zich er wellicht niet door sturen… Misschien dat het je zeurende kinderen wel lukt?

Anderen lazen ook onze blogs over  vakantiecampingtipskamperenreizenmeivakantie