Montpellier, een historische universiteitsstad

 29 September 2017   Ruud

Als je voor een kampeervakantie naar de Languedoc reist, of op reis gaat naar de Costa Brava, dan kom je er langs: Montpellier. Deze stad ligt bijna aan de Middellandse zee en de Autoroute A9 gaat er dwars doorheen. De stad heeft een kwart miljoen inwoners, waarvan 20% student aan de universiteit.

Wij hebben Montpellier vaak via de snelweg doorkruist op onze reizen naar de zon, maar nooit de moeite genomen de stad te bezoeken. Dit jaar maakten we ons gebrek aan aandacht goed, en we kregen er absoluut geen spijt van!

Bij binnenkomst stopten we eerst bij de Place d’Europe op de kop van de wijk Antigone, een pareltje voor liefhebbers van neoklassieke architectuur. Deze hele wijk Antigone is van oorsprong een legerterrein dat in 1978 opgekocht is en dat door de Catalaanse architect Ricardo Bofill ontworpen is. Antigone is in één stijl ontworpen met boulevards en plaza's, parken, woon-, werk- en leefgebied, restaurants en winkels, scholen, sportcentra, cultuur en overheidsfuncties.

Place d


Nog even verder naar het echte centrum van de stad. Parkeren in één van de grote parkeergarages in het centrum gaat makkelijk, en is niet al te duur. Wij parkeerden in het duidelijk aangegeven Polygone, en bij het verlaten van het bovengelegen winkelcentrum liepen we zo het Bureau de Tourisme in voor een (Nederlandstalige) stadsplattegrond.

Office du Tourisme in Montpellier


Het historisch stadscentrum van Montpellier heeft veel gebouwen, musea en bezienswaardigheden. Je kunt het makkelijk bewandelen via de vele winkelstraten en smalle straatjes met de plattegrond in de hand.

Zo is er de levendige Place de la Comédie met het plein Place de l’Oeuf (Ei-plein) waar je vaak straatartiesten vindt. Hier staat de Opéra Comédie en de mooie fontein Trois Graces. Dit plein is voor ons een voorbeeld van de versmelting van modern en klassiek.

Place de la Comédie in Montpellier


Je vindt verder in Montpellier ook een kathedraal en vele historische gebouwen, maar kijk ook eens om de hoek als ergens een deur openstaat. De binnenpleintjes en trapopgangen zijn prachtig. Wat je zeker niet moet overslaan is het aquaduct uit 1754, waarmee de stad toentertijd van water voorzien werd. Bij het aquaduct ligt één van de toegangspoorten naar de stad met een triomfboog die een kopie is van de Parijse Arc de Triomphe. ’s Avonds is de Esplanade Charles de Gaulle de place-to-be, met kraampjes, een fontein, kinderspeelplaats en zien en gezien worden.

Aqueduc in Montpellier


Wist je dat in Montpellier de oudste universiteit van Europa gevestigd is? De hele binnenstad door tref je universiteitsgebouwen, met als hoogtepunt de Faculté de Médecine, de oudste geneeskundeschool van het westen en het Musée d’Anatomie. Hier recht tegenover ligt de Jardin des Plantes, een tuin oorspronkelijk bedoeld voor de studie naar geneeskrachtige planten. De tuinen zijn opengesteld voor bezichtiging.

Gezellige terrasjes en pleintjes in Montpellier


Er is nog veel meer te vertellen en te ontdekken. Montpellier is een mooie bestemming voor een dagje uit. Er is genoeg cultuur te zien en te beleven, maar vergeet ook niet de vele unieke winkeltjes, de leuke terrasjes en bijzondere eettentjes van deze universiteitsstad.
Anderen lazen ook onze blogs over  MontpellierLanguedoc-Roussillonstadswandelingstedenbezienswaardigheid