Natuurlijk, kamperen in Normandië

 28 Februari 2017   Typisch Fem

Dat Frankrijk vakantieland n°1 is, hoeven we je niet te vertellen. Niet zo gek met al die verschillende streken, natuur, lokale specialiteiten en culturele highlights. Dit keer lichten we Normandië uit. Want wil je niet te ver rijden voor je vakantie, maar wel een paar grenzen over? Dan is Normandië een perfecte bestemming. En niet alleen omdat het maar zo’n 500-700 kilometer van Utrecht ligt. Deze regio heeft zo veel te bieden, dat er voor iedere soort vakantieganger wel wat wils is.

Dol op geschiedenis?

Normandië ontleent zijn naam aan de Noormannen, oftewel de Vikingen. Een regio met een lange geschiedenis en dat is te merken. Het barst er van de middeleeuwse vestingen, kerken en historische plaatsen. En wie kent niet De Slag van Normandië, die begin juni 1944 (D-Day) het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde. Verspreid over Calvados, La Manche en de Orne vind je talrijke musea en herdenkingsplaatsen met betrekking tot deze enorme militaire operatie.


Utah Beach


Sportief?

Graag actief bezig tijdens je vakantie? Jong en oud haalt zijn hart op in Normandië. Je kunt er paardrijden, uiteenlopende watersporten beoefenen, golfen en prachtige wandel- en fietstochten maken. Wandelen in Normandië kan trouwens op vele manieren. Bijvoorbeeld naar de Mont Saint Michel. Dit kleine rotsachtige schiereiland, ongeveer een kilometer uit de kust bij de plaats Avranches, behoort tot UNESCO werelderfgoed en is een echte toeristische trekpleister. Oorspronkelijk een getijdeneiland loopt er nu een smalle lange verhoogde weg naartoe, dat met zijn trapstraatjes alleen toegankelijk is voor voetgangers.

Mont Saint Michel


Gek op stedentripjes?

In plaats van wandelen, kun je ook slenteren. Over de boulevard in één van de leuke badplaatsen die de Normandische kust rijk is, of door het centrum van leuke stadjes en dorpjes. Zoals Caen met zijn prachtige oude gebouwen en goed bewaard gebleven stadswallen. Of Rouen met zijn middeleeuwse stadscentrum en één van de bekendste gotische kathedralen van het land: de Cathédrale Notre-Dame. Het kuststadje Honfleur is ook een bezienswaardigheid. Een schilderachtig plekje met de enige houten kerk van Frankrijk, een jachthaven, smalle steegjes en talloze gezellige winkeltjes en visrestaurants. Heel anders dan Deauville, de meest mondaine badplaats langs de Normandische kust. Met zijn mooi onderhouden strand, chique boulevard, golfterreinen en casino’s.

Natuurliefhebber?

Wandel je liever door de natuur? Dan ben je in Normandië met zijn uiteenlopende natuurlandschappen op z’n plaats. Je kunt er prachtige tuinen bezoeken, zoals die van de schilder Claude Monet, vlakbij Giverny. De regio beschikt over vier grote en heel verschillende natuurparken. Waar het Parc Naturel Régional Normandië-Maine wordt gekenmerkt door heuvels, bebossing en open velden, vind je in Parc Naturel Régional des Marais du Cotentin et du Bessin veel moerassen, kanalen en een rijk dieren- en plantenleven. Ook Parc Naturel Régional des Boucles de la Seine Normande en Parc Naturel Régional du Perche zijn een wandeling waard.


Parc Naturel Régional Normandië-MaineLiever lui dan moe?

Kom je liever al liggend tot rust langs de kust (met een goed boek)? Met 600 kilometer aan kustlijn en diverse badplaatsen kom je in Normandië volledig aan je trekken. Bijvoorbeeld in het badplaatsje Trouville-sur-Mer. Je kunt hier lekker aan het strand liggen, struinen langs de boulevard en je buik rond eten aan heerlijke verse visgerechten. Wil je even helemaal weg van de drukte? Kies dan voor een dagje Plage de Vieille Eglise bij het dorpje Barneville-Carteret. Dit is een beschermd natuurgebied met een mooi en meestal verlaten zandstrand. Wie terug in de tijd wil, bezoekt Houlgate. Deze badplaats beleefde in de negentiende eeuw gouden tijden. En die sfeer proef je nog steeds. Je kunt hier ook leren kitesurfen, zeilen en waterskiën.

badplaats langs de Normandische kustCulinaire hoogtepunten voor iedereen!

Lekker eten kun je overal in Frankrijk. En elke regio heeft zo zijn specialiteiten. Ben je gek op wild? In Normandië wordt veel konijn en ander wild gegeten. Meer een visliefhebber? Oesters worden er op alle mogelijke manieren klaargemaakt. En langs de kust vind je natuurlijk allerlei soorten verse vis. Lust je wel een drankje? Bezoek dan het departement Calvados. Beroemd om zijn, je raadt het al, Calvados. Sinds de middeleeuwen maakt men van de appels hier appelsap, cider en Calvados. Glaasje proberen? Eet er een lekker Normandisch kaasje bij, zoals de bekende Camembert, Livarot, Neufchâtel en Pont-l’Évêque. Je kunt ze proeven en kopen bij lokale kaasmakerijen.

Ik zou nog wel even kunnen doorgaan met een beschrijving van alles wat er in Normandië te zien, doen en eten is. Maar je kunt het beter zelf ervaren. Boek deze zomer een leuke camping in het land van de Noor(d)mannen. We hebben er 27 voor je geselecteerd. Keuze genoeg lijkt me.

Bon voyage!
Anderen lazen ook onze blogs over  belevingbezienswaardigheidcampingfietsenFrankrijkkamperenkinderenonderwegreizenNormandietipsvakantie