Oostenrijk in de zomer? Doen!

 14 Juni 2021   Typisch Fem

Oostenrijk is bij veel mensen populair als wintersportbestemming. Maar heb je er al eens genoten van een zomervakantie in de bergen? Of je nu wel of niet van rodelen, jodelen, schnitzel en Mozart houdt, er zijn redenen genoeg om naar Oostenrijk te rijden in de zomermaanden! We zetten er een paar voor je op een rij.

Wandelen Oostenrijk


Overweldigende natuurgebieden
Je hoeft echt niet richting de Himalaya of Andes voor de ultieme bergervaring. Oostenrijk heeft met zijn bergen, dalen, rivieren en alpenweiden werkelijk alles in huis. Met 38% bos is Oostenrijk een van de groenste landen van Europa. De begroeiing van de berghellingen is afhankelijk van de hoogte waarop je je bevindt. Tot 800 meter zijn er akkers en weiden, boven 800 meter vind je loofbomen en nog wat hoger naaldbomen. Boven de boomgrens, op zo’n 1800 meter, liggen de alpenweiden. En in plaats van door sneeuwvlokken - zoals in de winter - word je hier begroet door een gevarieerde begroeiing met veel felle kleuren. Wie goed oplet spot misschien wel een vos, hert, wild zwijn, steenbok, das of lynx. Of zelfs een edelweiss (die je overigens niet mag plukken omdat het een beschermde plant is!).

Wandelen, hiken of fietsen (en stiekem ook wijnproeven)
Fietsers, hikers en wandelaars weten het waarschijnlijk al lang: in de natuurgebieden
Salzkammergut en de Wachau moet je wezen voor de mooiste wandeltocht of mountainbike-ervaring. Het eerstgenoemde gebied staat als waardevol cultuurlandschap opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO en je loopt of fietst er van het ene meer naar het andere meer. Wachau is een 30 km lange smalle donauvallei, waar je je beslist moet wagen aan een wijnproeverij als je er dan toch bent… Het witte druivenras de Grüner Veltliner groeit praktisch alleen in Oostenrijk. Dit is je kans dus!

Gastvrije horeca
Ook aan terrassen, kroegen en restaurants geen gebrek in Oostenrijk. Zowel in het dal als op de pistes staat het weissbier, de apfelschorle en de Aperol Spritz voor je klaar. Neem er een lekker stuk apfelstrudel of sachertorte bij (want ja, die smaken ook in de zomer prima) en jouw dag is gemaakt.

Camping Ossiacher See


Gezonde berglucht
Berglucht is niet alleen verfrissend, het is ook nog eens aantoonbaar gezonder voor je. In de bergen wonen stukken minder mensen dan in dichtbevolkte steden, waardoor je geen uitlaatgassen en stof inademt maar schone lucht. Vroeger stuurden ze zelfs longpatiënten naar kuuroorden hoog in de bergen, dat zegt genoeg.

Naast de mogelijkheid vrijer te ademen krijg je ook nog eens een betere conditie door berglucht. Dit heeft te maken met de ijlere lucht die je lichaam aan het werk zet met de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Deze zijn vervolgens druk met zuurstoftransport en afvalstoffenafvoer. Het gevolg: na de eerste vermoeidheid zul je merken dat je conditie beter wordt. Profwielrenners gaan niet voor niets regelmatig op hoogtestage!

Speeltuinen op de pistes
Met de gondel omhoog is om meerdere redenen genieten. Terwijl jij zit te nippen van een verfrissend drankje bij het mittelstation, schommelen of slingeren de kinderen in een van de vele pistespeeltuinen. Een van de mooiste speeltuinen in de Alpen is wat ons betreft Spruce Tree Castle in Zell am Zillertal. De kinderen vermaken zich hier gerust een hele dag. Je kunt hier zelfs barbecueën met vlees dat je ter plekke uit de muur haalt!

Cultuurrijke oude steden
Salzburg en Wenen mogen natuurlijk niet ontbreken op dit lijstje. Shoppen, terrasje pikken, musea bezoeken; deze steden smeken erom. Wenen is goed te doen op de fiets, via de Ringstrasse kom je langs alle culturele hoogtepunten. Vergeet uiteraard ook het paleis van keizerin Sissi niet! Salzburg heeft het geboortehuis van Mozart te bieden, plus de Dom en het Slot Mirabell. Waar ga je mee beginnen?

Anderen lazen ook onze blogs over  2021OostenrijkKamperenHoogseizoenZomer