Op naar de elf steden van Friesland

 14 September 2021   Typisch Fem

Stel, je bent blogger voor Huurtent. Je hebt zelf een Frieser dan Friese voornaam en je bent nog nooit op vakantie in Friesland geweest. Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik de Côte d’Azur en Toscane beter ken dan ons eigen Fryslân…

Misschien komt het doordat mijn kinderen altijd gehouden hebben van grote campings, attractieparken, glijbanen en drukke steden. Rust, ruimte en charmante dorpjes stonden bij hen niet speciaal bovenaan het wensenlijstje, en dus zochten we de afgelopen jaren vooral populaire vakantiegebieden met vermaak, waterparken en winkelcentra in de buurt op. Anyway, tegenwoordig zijn de kinderen van toen mij voorbij gegroeid in lengte en geloof het of niet: ze genieten ook van een lekker ritje op de mountainbike, boottochtje over het kanaal of ontdekkingstocht door pittoreske plaatjes. Hoog tijd voor een weekendje of weekje Friesland dit najaar dus ?

Brainstormsessie

Gisteravond vroeg ik de jongens om beurten waar ze aan denken bij de provincie Friesland. De een liep al bijna naar zolder om zijn schaatsen te pakken, de ander vroeg of hij ’s avonds samen met ons aan de Sonnema Beerenburg mocht en nummer drie vroeg zich hardop af of hij goed zou zijn in zeilen, fierljeppen en skûtsjessilen. Goed, dat wordt dus een nat weekend schat ik zo. Laat ik maar eens wat serieuze research doen. Want naast watersportend en drinkend wil ik Friesland met haar elf steden ook op andere manieren ontdekken!

De Elfstedentocht rijden

Natuurlijk, zeg je Friesland dan zeg je Elfstedentocht. Aangezien de kans dat we deze herfst van Leeuwarden naar Dokkum kunnen schaatsen zo ongeveer kleiner is dan 0,000001, gaan wij hem lekker fietsen of autorijden hebben we besloten. Wandelen kan natuurlijk ook, maar dat redden we niet in een paar dagen vrees ik.

Kerktoren Oldehove Leeuwarden


Start in Leeuwarden

De jongens vonden de toren van Pisa toch zo indrukwekkend? Nou, wacht maar tot ze de Oldehove, de scheve toren van Leeuwarden, zien. Leeuwarden heeft verder een prachtig oud centrum, waar ze ook een Nike en Apple store hebben. Ook de kleurrijke kunst op straat kan mijn kroost vast bekoren. Tel hier de gezellige terrasjes bij op en we kunnen ons hier wel een dagje bezighouden.

Sneek, Ijlst en Sloten

Na Leeuwarden volgt Sneek, het centrum van het Friese waterverkeer met onder andere de beroemde Waterpoort. Naast een zeilboot huren of rondvaart door de stadsgracht moeten we in Sneek hoe dan ook winkelen, terrasjes pikken en een van de historische parken bezoeken. Om daarna vlug door te gaan richting houtstad Ijlst, waar we een kerk, molen of museum kunnen bekijken. Sloten is de volgende op de lijst. Sloten is de kleinste van de elf steden en een mooie vestingstad met een korenmolen en werkend kanon.

Overalls aan de waslijn


Stavoren, Hindeloopen en Workum

Stavoren wordt de volgende stad. Omsingeld door water van het Ijsselmeer kunnen we hier niet anders dan een boot huren. Mijn zoons zijn iets te groot voor het verhaal van vrouwtje van Stavoren dus dat zal ik ze besparen, maar een Insta kiekje bij de kleurrijke huizen in de haven zit er vast wel in. Daarna kunnen we door naar Hindeloopen, waar ik voor de stadswandeling 11Fountains ga. In slechts 25 minuten bewonderen we de historische hoogtepunten van de stad, dus ook opa en oma kunnen mee. Next stop: Workum. Na een drankje in het oude centrum wordt het een natuurwandeling denk ik, of misschien moeten de heren hier hun fiets maar tevoorschijn halen. De Friese Ijsselmeerkust zal ze goed doen.

Bolsward, Harlingen en Frankeker

Hanzestad Bolsward is stad nummer acht. De stad is ontstaan op drie terpen, waarvan de oudste teruggaat naar het begin van onze jaartelling. Bolsward kunnen we het best ontdekken vanaf het water lees ik, en naast een bezoek aan het Stadhuis moeten we een gezinsfotoshoot overwegen in de Broerekerk, aldus Google. Zal mij benieuwen of de heren hiervoor te porren zijn… Na alle hectiek wordt het tijd voor zeehavenstad Harlingen. De prachtige pakhuizen, gave gevels en mooie binnenhavens herinneren aan een roemrijk, nautisch verleden. Franeker als voorlaatste in de rij staat vol met monumenten zoals de Franeker kerk en ook uniek: je vindt hier het oudste, nog werkende planetarium ter wereld. En oja, zou ik bijna het Kaetsmuseum vergeten, het oudste sportmuseum van Nederland. Daar moet ik toch geweest zijn met mijn sportmannen.

Haven van Dokkum


Via Dokkum naar de finish

Helemaal in het noorden aangekomen doen we last but not least dit hippe stadje aan, waar het heerlijk shoppen en loungen is met de Waddenzee en het Lauwersmeergebied aan je voeten. In de brouwerij gaan we een biertje proeven en het laatste fotomoment organiseren we bij het keerpunt van de Elfstedentocht, in het hart van Dokkum. Vanuit hier kun je weer terug naar Leeuwarden om de cirkel rond te maken. Of we het gaan redden, zo’n hele Elfstedentocht? Time will tell. Aan mij zal het niet liggen in elk geval ;-)


Anderen lazen ook onze blogs over  2021FrieslandNederland