Op naar Hongarije! Het weer, het eten, de natuur en gastvrijheid.

 15 Februari 2016   Femke

Boedapest en het Balatonmeer. Paarden en wijn. Volksmuziek en stevige kost. Daar denk ik aan bij Hongarije. Wat zijn andere goede redenen om dit jaar eens richting Hongarije te gaan? Na blogs over de bijzondere plekken, bezienswaardigheden en activiteiten in Spanje, Italië, Duitsland, Nederland, Kroatië, Zuid-Frankrijk, België en de Europese eilanden, is Hongarije aan de beurt. Is dit dé ideale kampeerbestemming voor jou?

© Dennis Jarvis – View of Hungarian Parliament – Flickr, creative commons


Ja, als je van zon houdt…
Hou je net zoveel van een warme zomer als ik, dan is Hongarije the place to be. Van mei tot september is het droog, schijnt de zon volop en geniet je van temperaturen tussen de 20 en 30 graden. Vitamine V, goed voor lichaam en geest!

…en sportief bent
Goed voor lichaam en geest geldt ook voor de vele sportactiviteiten die je in Hongarije kunt doen. De ongerepte natuur die je hier overal vindt, is perfect voor wandelaars en (recreatieve) fietsers. Verzot op paarden en paardrijden? Dan kun je hier je hart ophalen. In Hongarije vind je talrijke stoeterijen met paardenshows en maneges waar je terechtkunt voor een mooie buitenrit. Ik geef het direct door aan de buren; echte paardenliefhebbers die de manege nog geen week kunnen missen!

Meer van een ontspannende achttien holes? Je vindt 19 golfclubs in Hongarije. Vooral Royal Balaton Golf & Yacht Club en Pannonia Golf & Country Club zijn erg populair onder golfers.

Ja, als je geniet van wellness…
Moe van alle sportieve inspanningen? Waar kom je beter tot rust dan in één van de wellness- en kuuroorden? Gebouwd rondom de vele bronnen met thermaal en geneeskrachtig warm water die Hongarije rijk is. Boedapest alleen al beschikt over zo’n 80 thermale bronnen. Bekend zijn ook thermaalbron Héviz, bij het Balatonmeer, en de grotten van Miskolc-tapolca in het Noordoosten van Hongarije.

© Jenny Downing – Waving – Not Drowning – Flickr, creative commons


…van bruisend Boedapest…
De thermale bronnen zijn niet de enige aantrekkingskracht van de hoofdstad van Hongarije, Boedapest. De stad bestaat uit twee delen, Buda en Pest, die ieder aan een zijde van de rivier de Donau liggen. Het heuvelachtige stadsdeel Buda is het rustigste deel van de stad. Toeristische attractie is de Gellértheuvel, welke een prachtig uitzicht over de stad biedt. Een leuke uitdaging voor de wandelaars onder ons: je moet bijna driehonderd meter omhoog om de top van de heuvel te bereiken. Het bruisende centrum van Pest bestaat uit brede (winkel)straten, zoals de Váci útca, statige gebouwen en leuke restaurants.
In Boedapest vind je veel bezienswaardigheden, zoals het Hongaars Nationaal Museum, het Holocaust Museum, het Koninklijk Paleis, het parlementsgebouw, de St Stephens Basiliek en de Matthiaskerk. Genoeg te doen :-).

© Andreas Lehner – Budapest – Flickr, creative commons


…en van andere culturele hoogtepunten
Middeleeuwse steden, Romeinse overblijfselen, kastelen, burchten. Oude kunsten, ambachten, tradities en gewoonten. Hongarije heeft het allemaal. Bekijk het in de (openlucht)musea of bezoek één van de vele volksfestivals en concerten die tijdens de zomer plaatsvinden. Met muziek van beroemde Hongaarse componisten als Franz Liszt en melancholieke en temperamentvolle zigeunermuziek. Cultuur combineren met eten en drinken? Bezoek de paprikafeesten in Kalocsa, het uienfeest in Makó of een wijnoogstfeest.

Ja, als je van wijn en stevige kost houdt…
Zei je wijn? Jawel. In Hongarije vind je verschillende wijngebieden. De Tokajer wijnen en Stierenbloed (Egri Bikaver) zijn bekende rode wijnen, witte wijnen komen uit de omgeving van het Balatonmeer.
Zouden de Hongaren daarom liefhebbers zijn van stevige kost? Voor een goede bodem? Gevulde paprika’s, goulash, speenvarken, Szegediner zuurkool en Hongaarse strudel, somlai galuska, met chocolade, slagroom en rozijnen. De Hongaarse keuken is misschien minder goed voor de slanke bikinilijn, maar ik vind het heerlijk!

© Elin B – Having some home foot stamped grape juice, Eger Vineyard, Hungary – Flickr, creative commons


…en van luieren langs het Balatonmeer
Over de bikini gesproken. Die kun je aan naar één van de stranden rondom het Balatonmeer, het grootste binnenmeer van Europa. Je vindt er leuke restaurants, terrasjes, discotheken, wijn- en muziekfestivals. Er valt van alles te beleven. Liever een wat rustiger strandje? Ook die vind je langs het Balatonmeer.

En ja, als gastvrijheid en betaalbaarheid meetellen
Geen twijfel mogelijk: Hongarije heeft alles! Je kunt er genieten van zon, natuur, cultuur, sport en lekker eten. Perfect gemixt met de gastvrijheid van de Hongaren en de lage prijzen. Op toeristische plekken kun je goed en goedkoop eten, daarbuiten is de keus nog groter. En ook de entreeprijzen voor bijvoorbeeld musea en thermaalbaden liggen veel lager dan in Nederland.
Niet het belangrijkste argument om je vakantie op uit te kiezen, maar het is wel fijn als je naast je reis en verblijf nog genoeg geld overhoudt om alles wat ik net noemde te zien en te doen!

En? Is Hongarije dé vakantiebestemming voor jou? Bekijk de campings in Hongarije.
Anderen lazen ook onze blogs over  voorprettipsHongarije