Op vakantie met tieners

 29 Februari 2016   Femke

Als ouder vind je het leuk als je kinderen zo lang mogelijk met je op vakantie gaan. Het liefst zonder tegenzin en met lach op het (puber)gezicht. Helaas ontkom je niet aan de fase dat ze beginnen te zeuren wanneer ze nu eindelijk zonder jou op vakantie mogen, maar toch stel je die fase graag nog een jaartje (of twee) uit. En dus heb je een missie deze zomer: je gaat het je tiener zoveel mogelijk naar de zin maken! Zodat hij of zij met alle plezier meegaat en zich vermaakt tijdens jullie gezinsvakantie. Die vrienden kunnen nog wel een paar jaar wachten…

Maar hoe bereik je dat, een zoon of dochter die nog een paar jaar gráág met jullie meegaat? Het begint allemaal met de vraag: wat willen tieners en pubers doen? Het ‘daar heb ik geen zin in’ de hele dag maakt niemand vrolijk, dus je zult ze iets moeten bieden. Zelf heb ik zoons van 10 en 12 jaar en ik merk dat het nu al begint. “Is er wel een glijbaan mam?” en “Kijk je wel naar een camping met een voetbalveldje?”. Naarmate ze ouder worden, wordt het vermaken van mijn tieners ongetwijfeld een nóg grotere uitdaging, dus ik heb voor mezelf - en ook een beetje voor jullie - op een rijtje gezet waar tieners op zitten te wachten.

1 Zwembad met glijbanen

Met stip op 1 staat hier in huis het zwembad. Mijn heren worden niet warm van een kinderbadje waarin je niet mag duiken of een bad van 5 x 3. Als ze zeggen ‘zwembad’ bedoelen ze eigenlijk ‘duik-glijd-bommetje-ballengooi-wildwater-bad’. En dus moet ik op zoek naar zwembaden met glijbanen waar je u tegen zegt. Een wildwaterbaan zou ook fijn zijn. En een waterpark in de buurt graag. Heb je dochters?
Een lijst met campings met de mooiste zwembaden voor tieners vind je hier.


Tieners


2 Disco

Nieuwe vrienden maken. Een beetje rondhangen. Indruk maken op leeftijdsgenoten. De disco lonkt praktisch iedere tiener. En dan heb ik het uiteraard niet over een kinderdisco, maar een disco of bar speciaal voor tieners. Veel grotere campings hebben een disco of reserveren bepaalde uren voor de oudere jeugd. Want dansen en sjansen met je kleine broertje aan je hand is natuurlijk niet cool.

3 Sporten

Actie in de tent, dat is wat mijn mannen willen. Ook op vakantie, of misschien moet ik zeggen júist op vakantie, willen ze nieuwe sporten uitproberen. Afgelopen zomer zijn we gaan paintballen, dat werd op de camping georganiseerd. Van de jaren daarvoor kan ik me herinneren dat ze blij werden van o.a. een potje karten, een middag klimmen en survivallen en een kanotocht. Maar het hoeft natuurlijk niet allemaal extreem of apart te zijn. Gewoon voetballen op het veldje doet het ook nog altijd prima. Voor veel tieners geldt dat je met een actieve vakantie praktisch altijd goed zit!

4 Shoppen & flaneren

Zien en gezien worden, voor veel pubers uitermate belangrijk. Op een kleine boerencamping zullen ze hier iets minder lol in hebben dan op een grote camping met winkeltjes, restaurants en terrasjes. Je kunt natuurlijk ook een camping zoeken in de buurt van een (grote) stad. De meeste meiden komen hun bed wel uit voor een ochtendje shoppen met mama. Ook mijn jongens weten dat er al winkelend meestal wel iets aan onze vingers blijft hangen en dat ze daar meestal niet slecht van af komen… Mijn tieners vinden het ook gaaf grote bezienswaardigheden te bekijken waar ze het in de geschiedenisles op school over gehad hebben. Even naar de Eiffeltoren? De Mona Lisa bekijken? Mijn pubers staan vooraan. En daarna gaan we natuurlijk lekker eten op een terras.

5 Een vriend of vriendin mee

Last but not least: tieners willen omgaan met leeftijdgenoten. De hele dag opgescheept zitten met jongere broertjes en/of zusjes is minder interessant. Je kunt er natuurlijk op gokken dat ze op de camping genoeg mensen zullen tegenkomen met wie het klikt. Je kun ook overwegen je zoon of dochter een vriend of vriendin te laten meenemen. Zo vermaken ze zich altijd.

Op vakantie met tieners? Lees dit nog even.

Tot slot nog een paar laatste tips, die we als ouders van tieners wel kunnen gebruiken, denk ik zo. Je zult zien dat duidelijkheid en open communicatie - zeker met pubers - de toverwoorden zijn tot een geslaagde vakantie.

Wees duidelijk over de regels en spreek wederzijdse verwachtingen uit
Moet je kind steeds mee met gezinsuitstapjes of is een dag alleen op de camping ook goed? Willen jullie ’s morgens met z’n allen ontbijten of ligt je puber uit te slapen en vind je dat oké? Hoe laat wil je dat je tiener ’s avonds thuis is? Mag hij of zij elke avond naar de disco of moet hij verplicht met jullie mee uit eten? Er is een hoop te bespreken vooraf!

Maak afspraken over de financiën
Hoe zit het met vakantiegeld? Mag je tiener alles kopen wat hij of zij ziet? Betaal jij de drankjes in de disco en de surfles op het strand, of doet je kind dat zelf? Afspraken maken over geld is belangrijk en bespaart je een hoop discussie op vakantie.

Slapen in een eigen tentje
Het kan een mooie tussenoplossing zijn voor tieners die graag voor zichzelf zorgen: een apart tentje naast de caravan of tent. Als ouder heb je toch toezicht en kun je een beetje in de gaten houden wat er gebeurt, terwijl je puber toch een eigen plekje heeft. Grote kans dat de tent niet alleen gebruikt gaat worden om te slapen, maar ook om te gamen, kletsen, roddelen…

Welkom vrijheid!
Pubers mee op vakantie betekent niet alleen opvoeden en grenzen stellen, het betekent ook dat je veel vrijheid hebt als ouders. Terwijl je zoon of dochter rondhangt bij het zwembad, kunnen jullie prima dat uitstapje doen waar hij of zij geen zin in heeft. Weer eens wat anders, vergeleken met die intensieve baby-, peuter- en kleutertijd. Vergeet dus vooral niet te genieten van de tijd voor jezelf!

Anderen lazen ook onze blogs over  tieneralgemeenbelevingkinderentipsvakantie boekenvriendenzwembad