Op vakantie. Waarom zou je?

 11 Maart 2015   Femke

Soms heb ik het nodig. Het vooruitzicht van een heerlijke vakantie. Om even los te komen van de dagelijkse sleur en mijn creativiteit de vrije loop te laten. Het is niet zo dat ik me opgesloten voel in mijn gewone leventje, maar afstand kan simpelweg zoveel bewustwording en nieuwe ideeën brengen! Ik onderscheid hoofdzaken weer moeiteloos van bijzaken en ik kom meestal als herboren terug.

Ben je nog in dubio of je deze zomer op reis gaat of dat je een jaartje overslaat en thuisblijft? Ik zal je nog meer redenen geven waarom je op vakantie zou moeten. Waarom ik graag mijn tas inpak en nog eens herpak. Met alle plezier over vliegvelden puf of uren in de auto zit. Jetlags doorsta en ontwenningsverschijnselen voor lief neem. Want echt, het is het meer dan waard.

Ik word er blij van
Tijdens mijn vakantie voel ik me praktisch altijd lekker en ook na mijn vakantie heb ik een tijdje minder last van stress. Onderzoek wijst trouwens uit dat ik ook werkelijk gezonder ben op vakantie. Hoe blij ik ben tijdens mijn vakantie, hangt af van het soort vakantie, het soort activiteiten en de reisgenoten en mensen die ik tegenkom. Ook de temperatuur, de dag, de lengte van mijn verblijf en het humeur van mijn medereizigers dragen een steentje bij aan de vakantievreugde. Zo doe je mij geen plezier met 3 weken strand en verder niets. Ik wil liever wat afwisseling. Beetje relaxen, vooral ook nieuwe dingen zien, lekker eten en drinken, fijne gesprekken voeren, beetje shoppen…. Mmmmmm.


Op vakantie? Waarom zou je?


Ik word er weer mens van
Na maanden van werken, huishouden en het managen van de agenda van mezelf en mijn drie kinderen, ben ik er gewoonweg aan toe. Even tijd voor mezelf. Aandacht voor mijn kinderen. Ik ga ook het liefst thuis weg, zodat ik daadwerkelijk los kom en niet hoef om te kijken naar de wasmachine, de stofzuiger en de sportschool. Niks moet, alles mag. En daar kom ik van bij!

Ik krijg er een kick van
Op nieuwe plekken kom je in aanraking met nieuwe culturen, een andere natuur en nieuwe bezigheden. Spannend!! Zo ging ik op mijn twintigste alleen naar Australië en lag ik op het strand met kangoeroes. Vorig jaar nog ging ik naar Lapland voor een reeks unieke belevenissen en dat je niet per se ver weg hoeft voor de kick, bewees mijn trip naar de Ardennen een paar zomers geleden. Mediteren en yoga in een rustige omgeving geeft ook ontzettend veel energie.

Ik leer er veel van
Architectuur, musea, flora en fauna, andere culturen en culinaire nieuwigheden. Van reizen leer je en hierdoor ontwikkel je jezelf. ‘The world is a book. Those who travel, turn the pages’. Reizen maakt herinneringen, zorgt voor lessen en laat je groeien. En ja, dit heb ik zelf verzonnen.

Ik leer nieuwe mensen kennen
Of het nu de buurvrouw op de camping is of de man die naast me zat in het vliegtuig, ik heb nog steeds contact met sommige mensen die ik tegenkwam op vakantie. Ik vergeet nooit meer dat die man op weg naar Amerika zijn hele levensverhaal uit de doeken deed en me ter plekke toevoegde op Facebook. We hebben nog steeds contact. En dan het gezin dat we ontmoetten in Frankrijk een paar jaar geleden. Ik heb laatst nog een sportles gevolgd bij haar en een koffietje gedronken. Of je nu alleen gaat, met z’n tweeën of met het hele gezin. Nieuwe mensen ontmoeten, doe je overal.

Volgens mij kan ik nog wel even doorgaan. Een beter idee lijkt het me om mijn eigen zomervakantie eens te gaan boeken. Want inderdaad, dat heb ik nog niet gedaan… Hup Fem, werk aan de winkel.

Anderen lazen ook onze blogs over  vakantiebelevingalgemeen