Reisverzekering: zin of onzin?

 26 Mei 2015   Femke

Verzeker jezelf van een geruste vakantie
Een tijdje terug had ik het over het voorbereiden van mijn vakantie. Over het regelen van een lieve buurman voor de kliko’s en de post. Over het wel of niet aanlaten van een lampje in huis en over het checken van je TomTom en de motorolie. Een puntje dat aparte aandacht verdient, is mijn verzekeringspakket. Juist omdat dit niet het meest sexy onderwerp is, is het voor mij een ondergeschoven kindje. Misschien voor jou ook wel?

Reisverzekering
De hoofdreden waarom ik een reisverzekering heb, is dat ik veilig op reis wil. Ik wil simpelweg verzekerd zijn als ik op vakantie ben. Maar verzekerd waartegen eigenlijk? Tegen ongelukken op de weg? Daar is mijn autoverzekering toch voor… Tegen insectenbeten, zonnesteken en de daaruit voortvloeiende huisartsbezoeken en ziekenhuisopnames? Lijkt me iets voor mijn ziektekostenverzekering. Er is zoveel overlap dat ik ongetwijfeld op veel fronten dubbel verzekerd ben. Maar… beter driedubbel dan helemaal niet, denk ik dan maar.

Na enig onderzoek blijkt dat een reisverzekering vooral zorgt voor dekking bij schade, vermissing en diefstal van bagage. Ook het vergoed krijgen van hulp en advies in het buitenland, zoals het regelen van vervangend vervoer of medische begeleiding, is een goede reden voor het afsluiten van een reisverzekering. Ga je langer dan 3 weken of meerdere keren per jaar op vakantie? Dan loont het om een doorlopende reisverzekering te nemen. Aangezien ik wel houd van een weekendje weg hier en een tripje daar, heb ik dat jaren geleden al gedaan. Een tip die ik ook tegenkom in de ervaringen van reizigers op internet: vergeet niet aangifte te doen als bijvoorbeeld je laptop uit je appartement gestolen is! Zonder bewijs van aangifte kom je echt niet ver. Bovendien is het handig om vooraf te checken of je bestemming onder de dekking van je reisverzekering valt. Als je koffer vermist raakt bij Air Timboektoe wil je immers ook verzekerd zijn.

check je autoverzekering

Annuleringsverzekering
Ook een annuleringsverzekering heb ik in een doorlopende versie. Dat sloot destijds lekker makkelijk in 1 keer af en ik wil kunnen annuleren als er een kind ziek wordt of een familielid of vriendin in het ziekenhuis belandt. Ik heb echter al vaak genoeg gehoord dat het familielid in kwestie onderhand dood neer moet vallen, wil de annuleringsverzekering uitkeren. Bovendien krijg je zelden iets terug als het familielid een neef of tante is. Laat staan wat er gebeurt als je beste vriendin een calamiteit overkomt. In jouw hoofd en hart een heleboel, maar in verzekeringstermen meestal niet veel. Bedenk dus goed of je deze verzekering echt het geld waard vindt!

Zorgverzekering
Natuurlijk kan het je op het moment dat je een infectie hebt opgelopen in het buitenland geen zier schelen hoe je verzekerd bent. Een deskundige blik en antibiotica. Dát wil je. Die deskundige blik en dat ene potje druppeltjes kunnen echter aanzienlijk in de papieren lopen als je het ‘later wel even afhandelt’. Wat ik zelf ook zo’n nutteloze vraag vind, is of ik wel of geen bonnetje van de huisarts wil. Wat maakt mij dat papiertje nu uit? Dat regelen ze maar lekker rechtstreeks met mijn verzekering! Ik heb gemerkt dat ik met deze instelling bedrogen uit kan komen. In eerste instantie is dat bonnetje misschien niet zo spannend, in tweede instantie is hij echter een stuk interessanter. Als je de facturen ziet binnendruppelen na thuiskomst bijvoorbeeld… Had ik nu maar braaf een bonnetje gevraagd en even gekeken naar de dekking voordat ik op vakantie ging!

Autoverzekering
Mijn oude golf uit het jaar nul is al jaren hetzelfde verzekerd. Niks all risk, gewoon ordinair WA. Maar wat dat precies betekent? Dat zou ik ook moeten opzoeken… Het is geloof ik iets met schade die anderen veroorzaken. En voor dekking van diefstal heb je dacht ik WA Casco nodig. Je ziet het: twijfel alom. Misschien niet onverstandig om te checken hoe ik verzekerd ben bij schade door een flinke Franse onweersbui of bij schommelschade op de boot naar Texel.

Wat ik trouwens ook niet weet, is wat er gebeurt als mijn iPhone of TomTom wordt gestolen uit de auto. Val ik dan terug op mijn autoverzekering of mijn reisverzekering? Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ zorg ik er in elk geval altijd voor dat waardevolle spullen uit het zicht liggen. Zeker als we tussendoor overnachten en de auto volgeladen is met bagage! Maar dat ik eens een telefoontje moet plegen naar mijn verzekeringsadviseur, lijkt me nu wel duidelijk…Anderen lazen ook onze blogs over  tipsgeldvakantie