Reizen kan goedkoper!

 7 September 2014   Femke

Reis voor een leuke prijs

Een leuk reisje, daar heb je natuurlijk altijd wel zin in. Als je geluk hebt, kun je er ook nog eens tijd voor vrij maken in je drukke schema. En als je nog meer geluk hebt, houdt ook je budget je niet tegen. Als dit laatste toch een beetje een dingetje is, moet je vooral verder lezen. Reizen van en naar je vakantiebestemming was nog nooit zo low budget!

Auto
Binnen Europa is reizen met de auto ongelooflijk populair; het is flexibel, comfortabel en je hebt op de plaats van bestemming ook nog een vervoermiddel tot je beschikking. Met onderstaande tips maak je het reizen nog betaalbaar.
- Reizen via tolwegen kost best de nodige centen. Als je je TomTom vraagt om alternatieve routes, kan dit flink wat geld schelen. Mijn ervaring is overigens ook dat die andere route vaak veel mooier is en dat je er de meest sfeervolle overnachtingsplekken vindt, maar dat terzijde. Met het hele gezin in een Formule 1-hotel is niet iets wat ik per se wil herhalen, al heeft het wel voor hilarische momenten gezorgd…;
- Door te letten op je rijstijl, kun je veel besparen. Mensen die gelijkmatig rijden, afstand houden en niet te hard optrekken en te plotseling remmen, verbruiken veel minder brandstof dan de scheurneuzen onder ons. Moet ik toch eens beter op letten. Eigenlijk;
- Ook de juiste brandstof en motorolie doen ertoe, ontdek ik. Hier geldt echt: kwaliteit loont! Ik was laatst bij mijn garage voor de jaarlijkse APK en toen ik aangaf dat ik sinds kort een goedkope pomp in de buurt had ontdekt, legde de vakman me uit dat ik daar vooral moest blijven tanken als ik vaak bij hem wilde komen… Goedkope benzine is wisselend van kwaliteit en dit komt je motor niet ten goede. Op den duur is duurdere benzine dus echt goedkoper!;
- Iets om op te letten als je minder brandstof wilt verbruiken, is de hoeveelheid bagage. Met een iets minder volgestouwde auto heb je minder benzine nodig. Dus ladies… het kan echt ietsje minder. Zie ook mijn eerder gepubliceerde artikel.

Trein
Reizen met de trein is minder populair, maar waarom eigenlijk? Je kunt lui achterover leunen, je hoeft niet op de weg te letten en je kunt onderweg van alles doen (of lekker niks natuurlijk). Daarnaast is een treinreis vaak financieel heel aantrekkelijk. Kinderen reizen in veel landen gratis en voor niet meer dan 35 euro sta je met de NS al in 3,5 uur in hartje Parijs! Dat doe ik met mijn autootje echt niet na.

Vliegtuig
Mijn favoriete manier van reizen is toch het vliegtuig. Al zal het opstijgen nooit mijn leukste bezigheid worden - en knijp ik mijn buurman of -vrouw standaard fijn - ik vind de snelheid waarmee ik ergens kom heel wat waard. En met een beetje speurwerk vooraf hoeft vliegen niet duur te zijn.
- Er zijn veel ticketaanbieders op de markt. Een beetje zoeken, loont echt. Goede low cost deals vind je op www.ticketspy.nl en www.cheaptickets.nl. Low cost airlines als Ryanair en Easyjet brengen je voor een paar tientjes naar de andere kant van Europa. Verwacht geen luxe maaltijden en excellente service, dan komt het helemaal goed;
- Vroeg boeken geeft de beste prijzen. Ook als je juist héél laat boekt, en op Schiphol gaat voor een last minute, houd je geld in je portemonnee. Bikini en slippers in een tas, vraag om een tripje richting zon et voilà.

Bus
Populair onder ouderen en mensen die veel tijd hebben is reizen met de bus. Je vakantie begint al zodra je onderuit gezakt uit het raam gaat zitten staren. Zeggen ze.
Handige sites voor het boeken van busreizen en het vergelijken van aanbieders, zijn www.busreis.com en www.busreizen.nl. Vooral het comfort (beenruimte!) en het al dan niet aanwezig zijn van een toilet aan boord, zijn dingen om even goed op te letten. Of ik het zelf ga testen, weet ik nog niet. Maar als je geduldig bent en graag de controle uit handen geeft, lijkt het me een prima manier van goedkoop reizen.

Wat ga jij doen met al het geld dat je bespaart op de reis? Heb je het hard nodig voor je hypotheek of ga je lekker luxe uit eten? Ik weet wel wat ik ermee doe. Souvenirs kopen en allerlei andere dingen die ik écht nodig hebAnderen lazen ook onze blogs over  tipsvakantiegeld