Roadtrip Denemarken met de auto

 28 December 2022   Typisch Fem

Kopenhagen


Nu de kerstvakantie nadert en we tijd maken om terug te kijken op het afgelopen jaar, is onze zomervakantie in Denemarken het eerste wat in me opkomt. In twee auto’s vertrokken we afgelopen augustus met vijf pubers richting Kopenhagen, Legoland, strand en meer. En wat was het heerlijk!

Voor komende zomer kiezen wij waarschijnlijk weer een nieuwe bestemming. We vinken nu eenmaal graag zoveel mogelijk verschillende plekken af. Maar heb jij nog geen vakantie geboekt voor zomer 2023? Overweeg eens een glampingvakantie in het ruimtelijke, rustige en hippe Denemarken. Je krijgt er geen spijt van.

Prima te doen met de auto

Omdat we als samengesteld gezin met zevenen zijn en niet beschikken over een grote MPV, namen we onze twee auto’s mee. Denemarken is niet al te ver rijden en bovendien heeft mijn oudste zoon van 18 zijn rijbewijs in de pocket. Dit was dé kans voor hem om kilometers te maken! En zo geschiedde. ’s Ochtends rond 7 uur zaten we met het hele spul in de auto’s. Hoofdkussens op de achterbank, bammetjes gesmeerd, je kent ’t wel. Ruim 600 kilometer verderop vertrok om 14 uur de boot vanuit Noord-Duitsland naar Denemarken, die we thuis alvast gereserveerd hadden.

Overtocht met de boot

Wij kozen voor de ferry van Puttgarden naar Rødby. Een snelle overtocht, in drie kwartier stonden we met voet op Deense aarde. In Lolland om precies te zijn. De overtocht zelf was meer dan vermakelijk. De ene puber werd richting de chique parfums in de drogisterij gezogen, de andere vergaapte zich aan de legodozen in de speelgoedwinkel. De andere drie gingen met ons mee richting het dek om van het uitzicht te genieten. Of beter gezegd andere twee, want de zestienjarige bleef stilletjes in de binnenruimte zitten met zijn mobieltje. Te misselijk en te eng… de held ??

Tip: naast deze veerboot is er nog een ferry die je van Duitsland naar Denemarken brengt. De ferry vanuit Rostock brengt je naar Gedser. Deze overtocht duurt twee uur.

Overnachting 1 en 2 op Sjaelland

Een uurtje of twee rijden na de boot en we waren in het dorpje Skaelskør, aan een prachtig fjord. Hier overnachten we, op een paar honderd meter lopen van zee. Wat ons meteen opviel, was dat er op het park weinig Denen te vinden waren. De scholen bleken net die week weer begonnen. We deelden het park en aanliggende strandje met zwembrug met slechts een paar Duitsers en een Frans gezin. En vulden onze eerste dagen met krabben vangen, zwemmen, wandelen in het bos en 30 Seconds.

Rust, ruimte en relaxen


Uitkijkpunt Camp Adventure

Na twee nachten was het tijd om naar bestemming twee te gaan. Maar niet voordat we onderweg een tussenstop maakten bij Camp Adventure in Rønnede, het boomkroonpad van Denemarken. Naast een klimpark en wandelroutes vind je hier een architectonisch hoogstandje, namelijk een panoramische toren in het bos van 45 meter hoog. Dit moest de bouwkundige onder ons natuurlijk met eigen ogen zien. En met eigen benen omhoog wandelen… Maar eerlijk is eerlijk, het uitzicht vonden we alle zeven fantastisch. Op die ene held van ons na, die niet alleen bootvrees, maar ook hoogtevrees heeft.

Uitkijkpunt Camp Adventure


Overnachting 3, 4 en 5 bij Kopenhagen

Eindelijk waren we er: in hip & happening Kopenhagen. Hier hadden de pubers naar uitgekeken. We verbleven in het dorpje Kirke Hyllinge, gelegen op drie kwartier afstand van de hoofdstad. Het feest begon al in de spectaculaire parkeergarage, die onze auto’s - voor 25 euro per auto – een hele dag ondergronds parkeerde met behulp van supersonische robots. Eenmaal in de stad begonnen we in het Danish Architecture Centre. Daarna via een terrasje en winkels met iets te dure spullen naar Nyhavn, de gekleurde huisjes bekijken, en te voet door naar Reffen foodmarkt. Een aanrader met hongerige pubers! Vervolgens stapten we op de boottaxi naar Nordhavn voor nog een portie design en architectuur én een blik op de zeemeermin.

Overnachting 6 en 7 bij Billund

Na Kopenhagen vertrokken we via Funen naar Zuid-Denemarken. Voor de laatste twee overnachtingen streken we neer in Børkop, wederom aan zo’n prachtig fjord. Dit keer had het fjord een uitgestrekte kustlijn en lange steiger, waar de waaghalzen onder ons weer een duik vanaf waagden. Ons mega luxe chalet had ook een tuinhuis waar drie pubers in pasten, ideaal. Urenlang hebben we met onze frisbee overgegooid op het grasveld voor het chalet. Maar het leukst van Zuid-Denemarken? Dat vonden de kinderen toch echt het © LEGO House.


Bezoek ook het © LEGO House
© LEGO House

© LEGO House en ©Legoland

Al even stond het © LEGO House op ons lijstje, Billund was zo’n drie kwartier rijden. Je kunt hier gemakkelijk een dagdeel vertoeven. Zowel die van dertien als die van achttien - en alle kinderen ertussenin - vermaakten zich kostelijk. Er werden minifigs samengesteld, bouwwerken bewonderd, autoraces gedaan en animaties gemaakt. Een heuse robot serveerde onze lunch. Als het aan de kinderen lag, waren we de dag erna ook nog naar Legoland gegaan, maar ons budget was op. Legoland is volgens Google vooral interessant voor kleinere kinderen, maar daar geloofden onze tieners niets van.

Rust, ruimte, design en architectuur

Ook de terugreis naar huis was goed te doen in één ruk. Na een uurtje of acht rijden en een paar tussenstops stonden we weer in Brabant. Onderweg vroegen we de kinderen wat ze van Denemarken vonden. De een noemde Kopenhagen als hoogtepunt, de ander het Lego House. Maar waar iedereen het over eens was: Denemarken is net Nederland, maar dan rustig. Geen opgejaagde mensen, nergens files en overal uitgestrekte weilanden en kustlijnen. Geen overlast van buren of drukke winkelcentra in de achtertuin. Ja, als je tot rust wilt komen is dit dé plek voor je zomervakantie.

Tip: op Huurtent.nl vind je 19 mooie Deense campings. Stel je eigen route samen, kies passende plekken voor de overnachtingen en genieten maar!




Anderen lazen ook onze blogs over  Denemarkenregiosreizentips