Slapen op de camping

 4 Juni 2015   Femke

Er gaat niks boven je eigen bed. Dat vindt tenminste bijna de helft van alle vakantiegangers. Ook ik moet op vakantie meestal even wennen aan het matras (wat vaak niet van een vooraanstaand Zwitsers of Brabants merk is), de rare geluiden en het irritante licht. Waar ik thuis in een bed van 1.80 x 2.00 meter slaap, is het gemiddelde bed in een stacaravan bovendien ietsje kleiner, is mijn ervaring. Over slapen op een luchtbed ga ik het al helemaal niet hebben… Toch komt het na die eerste slapeloze nacht vrijwel altijd goed met mijn nachtrust op de camping. Sterker nog: eenmaal gewend aan de omgeving en het vakantieritme, is zelfs Doornroosje jaloers op me.

Bye bye smartphone

Ik heb ooit gelezen dat je dag gevoelsmatig voorbij is als je genoeg daglicht hebt gezien. Op zonovergoten vakantiebestemmingen zou je dus automatisch moe worden ’s avonds, wat onze nachtrust ten goede uitkomt. Wat we dus vooral niet moeten doen, is te veel kunstlicht gebruiken als het donker wordt of de felle stralen van onze tablet of telefoon opzoeken. Op vakantie neem ik dan ook altijd theelichtjes mee en laat ik mijn smartphone links liggen. Waarom zou ik ook niet? Kaarslicht is op en top romantisch en appen, werken, tv kijken en internetten kan ik straks thuis weer genoeg…

Laat me met rust!

Ja ja, nu weet ik het wel. Ik heb zoet bloed, een aangename lichaamsgeur of weet ik veel wat voor reden er nog meer te verzinnen is voor het feit dat de muggen me rauw lusten. De ene helft van mijn huishouden wordt met rust gelaten, de andere lekgeprikt. Na een van mijn eerste kampeervakanties, waarin ik continu wakker gehouden werd door zoemende beesten en/of irritante jeuk, heb ik me voorgenomen voortaan een klamboe en anti-muggenspray mee te nemen. Een goede investering in onze nachtrust kan ik je melden.

Rekken en strekken

Misschien denk jij bij het woord vakantie vooral aan uitrusten, een restaurantje opzoeken, een dutje doen op je strandbedje en af en toe een duik in het zwembad nemen. Voor mij geldt echter dat ik na een dag niksen ’s nachts amper meer slaap. Liever ga ik elke dag iets actiefs doen, zoals zwemmen, wandelen, shoppen, kastelen bezoeken of de natuur in.

Als ik ’s avonds moe ben, val ik simpelweg beter in slaap. En als ik uitgerust uit bed stap ’s morgens, doe ik even wat rek- en strekoefeningen. Zo heeft rugpijn (door het goedkope matras zonder comfortzones of drukverlagende eigenschappen…) minder kans én ik ben meteen opgewarmd voor een nieuwe dag vol actie!

Aan táááfel

Met een volle maag lig ik niet lekker. Daarom eet ik het liefst vroeg op de avond, zodat mijn maag niet propvol zit als het bedtijd is. In veel landen vallen wij als gezin enorm op. Om 18 uur aan tafel gaan, klinkt als volslagen krankzinnig voor de gemiddelde Fransman of Italiaan. Maar jammer dan, wij houden vol!

Beren spotten

Ik kan me een vakantie herinneren in de Dordogne, waar we tegen 24.00 uur op het kampeerveldje gingen liggen. Op onze rug. Met een glas wijn. Samen met de buren. We waren stil en bewonderden de Grote beer, de Poolster en de Kleine Beer. Heerlijk rustgevend, dat sterrenkijken.

Eigen hoofdkussen mee? Goed idee!

Op menig vakantiechecklist prijkt tegenwoordig het hoofdkussen redelijk bovenaan, tussen de tandenborstel, de zwembroek en de onmisbare pindakaas. Waar het mee sleuren van je eigen matras wat lastig is, vind ik persoonlijk het meenemen van mijn eigen kussen een goed alternatief. Mijn eigen kussen geeft me ook op de camping in Frankrijk het comfort en de geur van thuis. Na een lange dag vol toeristische uitstapjes - of het afwerken van het totale animatieprogramma – ben ik wel toe aan wat ontspanning en rust. Ook onderweg in de auto of het vliegtuig brengt mijn eigen vertrouwde kussen me in no time in dromenland.


Slaap lekker!
Anderen lazen ook onze blogs over  tipsvakantiecampingkamperengezond