Stoere sporten tijdens je kampeervakantie

 23 December 2016   Femke

Het is geen toeval dat mensen die houden van kamperen, vaak ook van sport houden. Ze zijn graag in de buitenlucht, hebben oog voor de natuur en hun gezondheid en zoeken de optimale balans tussen inspanning en ontspanning. Geen wonder dus dat sporten als kajakken, mountainbiken, klimmen, surfen en abseilen vaak op vakantie worden beoefend!

Natuurlijk is het niet alleen het buiten zijn. Een andere reden dat je op vakantie aan actieve sporten doet, is omdat je dan meer tijd hebt. Of maakt. Want om nu tijdens kantooruren de boel de boel te laten en je mountainbike te pakken … tja. Dat vinden we toch maar moeilijk. Oja, het feit dat de omgeving van de camping verrijkt is met bos, een meer of heuvels, draagt ook bij aan het activeren van je sportiviteitsgen.

Omdat we zelf ook wel houden van wat actie, hebben we de 5 meest stoere vakantiesporten voor je op een rij gezet. Je krijgt er ook meteen een streek- en campingsuggestie bij. Wat denk je, zitten jouw zomersport én camping voor komende zomervakantie ertussen?Actief op vakantie


Typische actieve vakantiesporten1 Hiken

Is het nu hiken of is het nu wandelen? Bij hiken denk je misschien aan moeilijk begaanbare paden en eten bij een kampvuur, bij wandelen meer aan verharde paden en een restaurantje onderweg. Hoe dan ook, hiken is misschien wel bergsport nummer één. Of je nu jong of oud bent, actief zijn in de bergen is gezond en heerlijk. Die frisse lucht door je longen, je beenspieren aan het werk …

Hiken in Zuid-Frankrijk of Oostenrijk
Wil je wandelpaden langs diepe ravijnen, historische kastelen en groene valleien? Ga dan naar de Midi-Pyrénées in Zuid-Frankrijk. Je vindt hier zo’n 20.000 kilometer aan wandelpaden. Een waar hikingparadijs! Ook de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, die door deze regio loopt, is misschien een idee. Campingtip: driesterren camping D’Arrouach Lourdes aan de voet van de Pyreneeën. Vlakbij Lourdes en met volop wandel- en fietsroutes in de buurt.


Hiking Midi PyreneesWil je liever in de bergen lopen, van bergtop naar bergtop en ben je niet bang voor wat actie? Dan is hiken in Oostenrijk meer iets voor jou. Keus genoeg!

2 Kanovaren

In de volksmond worden de termen kajakken en kanovaren door elkaar heen gebruikt. Het principe blijft hetzelfde. Je bent actief bezig. Op het water. In de natuur. Kanovaren is - zoals veel andere watersporten - simpelweg gaaf! Zowel je kinderen als jij beleven er een hoop plezier aan.

Kajakken in de rivier of op het Gardameer
Kanoën kun je op bijna elke rivier en op elk meer. Mag het wel een beetje ruig? Ga dan voor de Ardennen of de Noordzeekust. Liever iets rustiger? Relaxed kanovaren kun je bijvoorbeeld prima op het Gardameer of het Lago Maggiore in Italië. Onze campingtips: camping International Ouren in de Ardennen en camping Maroadi direct aan het Gardameer.

3 Mountainbiken

Mountainbiken kun je overal waar bergen en heuvels zijn. In de Eifel, de Dolomieten, Tirol, het Zwarte Woud, de Ardennen, de Pyreneeën … Voor de echte mountainbiker gaat er echter niets boven de Alpen.


Mountainbiken Rhone Alpes vanaf de campingMountainbiken vanaf de camping in de Alpen
Je kunt natuurlijk kiezen voor een speciale MTB-reis, maar je tocht(en) zelf uitzetten vanaf de camping is ook prima te doen! Wat denk je van camping Bourg St. Maurice in de Franse Alpen? Vanaf deze plek op 800 meter hoogte kun je elke dag een nieuwe route fietsen. En ’s avonds relaxen op de veranda voor je stacaravan uiteraard.

4 Surfen

Het Europese paradijs voor surfdudes en surfchicks is en blijft Tarifa in Zuid-Spanje. Iets met perfecte wind en de straat van Gibraltar. Vergeet ook Biarritz in Zuid-Frankrijk, Turkije en Portugal niet! Ook hier is het goed wind- en golfsurfen als de wind een beetje meewerkt. Wat nou Hawaii of ? Mijn kinderen hebben afgelopen zomer aan de Atlantische kust van West-Frankrijk prima leren surfen! Of in elk geval leren skimboarden, bodyboarden, standup paddlen en bodysurfen. You go guys!

Surfen in Frankrijk en Spanje
Ga je voor Zuid-Frankrijk en wil je een spot waar de kans op goede golven het grootst is? Kijk dan eens naar camping Le Vieux Port in het Franse Les Landes.


Surfen West Frankrijk5 Klimmen en abseilen

Klimmen. Abseilen. We hoeven je niet uit te leggen wat hier vet aan is (om even in de taal van mijn kinderen te spreken). Deze actieve sport kun je natuurlijk overal doen waar bergen zijn, te beginnen dichtbij huis in de Ardennen. En wat te denken van een touwparcours voor de kinderen? Een survivalparcours voor de waaghalzen? Cool!

Survivallen in de Ardennen
In de Ardennen vind je tal van leuke campings. Zelf was ik ooit op camping Birkelt in Luxemburg. Wij hielden het destijds bij kanoën, een indoor klimmuur en een touwparcours, omdat de kinderen nog klein waren. Als we nog eens gaan, weet ik zeker dat mijn sportieve jongens nog meer actie willen!

Wil je sowieso actie tijdens jouw kampeervakantie? Kijk dan ook eens bij de kampeerorganisatie Creuse Active. Deze kleine organisatie organiseert betaalbare kampeervakanties met korting op de diverse outdoor activiteiten op campings in Frankrijk.
Anderen lazen ook onze blogs over  belevingBelgiëGardameerkamperenreizensporttipswandelenwatersportoutdoor