Tien redenen om naar Spanje op vakantie te gaan

 29 November 2015   Femke

Op vakantie naar Spanje; miljoenen mensen zijn hooked. Waarom is Spanje toch zo populair? Zijn het de tapas of de costa’s? Ga jij voor de Sagrada Familia, de kathedraal van Santiago de Compostella, of toch voor Don Juan met zijn voetbalbenen? Ik zet de belangrijkste redenen om naar Spanje op vakantie te gaan voor je op een rij. Ik heb geprobeerd objectief te zijn en mijn persoonlijke ervaringen niet te zwaar te laten meewegen, maar ik weet niet zeker of het gelukt is…

1 Hele jaar door een fijne temperatuur
Met stip op 1: het lekkere weer. Voor veel mensen zelfs de hoofdreden om te verhuizen naar Spanje, er een tweede huis te kopen en/of er te gaan overwinteren. Met zo’n 300 dagen zon per jaar is Spanje het ideale vakantieland als je houdt van de zomer. Niet alleen in de zomervakantie is het hier heerlijk, ook in de herfstvakantie en meivakantie kunnen je korte broeken mee.

2 Spaanse stranden
De stranden aan de Adriatische kust en de Middellandse zee behoren tot de mooiste van de wereld. Zo’n 500 Spaanse stranden zijn erkend met de blauwe vlag. Dit betekent dat ze schoon zijn en voorzien van uitstekend zwemwater, afvalbakken, toiletten en reddingsmaterialen. Handig om te weten, denk ik zo. Persoonlijk houd ik het meest van goudkusten en witte zandstranden, maar in Spanje vind je hiernaast ook kiezelstranden. Voor ieder wat wils dus. Liever geen drukke costa? Zoek dan een van de knusse baaitjes met azuurblauw water op. Het ultieme Bounty-gevoel!

Het strand bij Barcelona Het strand bij Malaga


3 Prachtige steden
Waar zal ik eens beginnen? Het allermooist vond ik zelf Barcelona, maar het kleinere Girona - waar we een aantal jaar terug een huisje huurden met onze kinderen - had ook wel wat. Mijn familie is verslaafd aan Malaga en van veel mensen hoor ik dat ik beslist een keer naar Madrid, Valencia en Sevilla moet. Een snelle search op internet leert me inderdaad dat het stuk voor stuk pareltjes zijn. Misschien eens een camping in de buurt van een van deze mooie steden zoeken dit jaar… Misschien eens kijken bij de gespecialiseerde organisaties zoals Family Holidays (Costa Brava) of Tentholidays (Costa Brava)

4 Kunst & architectuur waar je u tegen zegt
Sorry. Ik kan echt niet anders dan beginnen met Gaudi. Zijn Sagrada Familia slaat werkelijk alles. Ook het beroemde Parc Guell moet je gezien hebben als je in Barcelona bent. En Spanje heeft méér. Niet alleen Gaudi, maar wat denk je van Miró, Dalí en Picasso? Niet alleen mooie huizen en musea, maar ook kathedralen, kastelen, kapellen en moskeeën. Klassiek en modern vind je door elkaar heen. Echt, je moet wel gek zijn als je hier niet van geniet.

5 Gepassioneerde Spanjaarden met hun verleidelijke accent
Persoonlijk val ik al in katzwijm als ober Carlos me vraagt of ik binnen of buiten op het terras wil zitten. Echt. Dat timbre, dat vuur… om meteen verliefd op te worden. Geen wonder dus dat ik een jaar of vier geleden een Spaanse taalcursus heb aangeschaft. Sindsdien leer ik Spaans in de file. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ben blijven hangen bij ‘el camarero’ en ‘beso'. Toch weer eens oppakken voor de zomer… Of een leuke Spanjaard zoeken die me bijles wil geven.

6 Mixed culture
Spanje is een mix van de Noord-Afrikaanse en Europese cultuur. Van Arabisch en Romeins. Zo vind je Romeinse amfitheaters in het noorden. In Andalusië proef je de invloed van de sultans en in een van de paleizen krijg je het ware 1001-nacht gevoel. Mijn tip? De Alhambra paleizen in Granada in het zuiden! Té mooi gewoon.

7 Lang leven de siësta
Je mag elke dag een middagdut doen. Sterker nog: het wordt van je verwacht. Volgens mij hoef ik dit punt niet verder toe te lichten. Wat wil je nog meer in je vakantie?

8 Culinaire hoogstandjes
Het eerste waar ik aan denk bij dit punt, zijn de toprestaurants waar je de lekkerste tapas, paella en serranoham kunt eten. De gezellige barretjes waar je een gratis tapa bij je drankje krijgt, verdienen wat mij betreft ook een plek in deze top tien. Of je nu sangria, bier of wijn drinkt: in Spanje is het lekker. Exportproduct nummer 1 is La Roija. Andere gebieden waar je heerlijke wijn kunt proeven, zijn Ribera del Duero, Ronda, Tenerife, Lanzarote en Valdepeñas. Voor tien tot vijftien euro per fles kun je in een Spaans restaurant al een hele goede wijn drinken. Enne… in de discotheek kun je beter iets anders bestellen. Wijn is voor thuis of tijdens het eten, niet tijdens het dansen.

Genoeg keuze in Malaga


9 Voetbal van wereldklasse
Ik had het eerder al over Don Juan en Carlos. Ben je niet vies van mannen met goed ontwikkelde beenspieren? Breng dan eens een bezoekje aan het stadion van FC Barcelona, Camp Nou. Grote kans dat je je ogen uit kijkt. En het is ook nog eens leuk voor je zoon trouwens.

De grasmat van Camp Nou in Barcelona


10 Natuur en bergen
Wist je dat Spanje na Zwitserland het meest bergrijke land van Europa is? In het oosten liggen de Pyreneeën, waar je geweldig kunt raften. In Asturië en Cantabrië vind je schilderachtige kliffen en dan is er nog de Sierra Nevada. Zoek je graag de rust op of houd je van bergsporten? Dan is Spanje jouw land.
De bergen bij Barcelona


Samengevat: mijn alles in 1 ultieme Spaanse vakantie-ervaring
Eigenlijk is het gewoon een feit: er zijn weinig tot geen redenen om níet naar Spanje te gaan. Ikzelf ga denk ik komende zomer voor een natuurrijke camping tussen een van de costa’s en een mooie stad. Ik twijfel nog tussen Camping Playa Brava en Camping Cala Gogo . Ik zie mezelf al zitten op een heerlijke zomerdag. Een sangria in de hand. Een leuke erotisch euuhhhh exotisch sprekende Juan naast me. Ja, dat komt helemaal goed geloof ik.

Vamos!Historie en architectuur genoeg in Spanje
Anderen lazen ook onze blogs over  spanjecosta bravabarcelona