Twee zonnige dagen op de camping bij La Romieu

 2 November 2022   Ruud

Begin september 2022 vluchtten we van de regen aan de Atlantische kust naar de najaarszon aan de Middellandse Zee. Onderweg stopten we voor een overnachting op camping Le Camp de Florence in de Gers. Deze mooie groene camping ligt bij La Romieu, een van de “Les Plus Beaux Villages de France”, een mooie aanbeveling om dit charmante plaatsje in het zuidwesten van Frankrijk te bezoeken.

Le Romieu


Le Camp de Florence, glampen in de Gascogne

Le Camp De Florence is een kleine viersterrencamping die is aangesloten bij “Les Castels”, een keten van zelfstandige campings die vaak bij een kasteel of landgoed liggen. Hier echter geen kasteel, maar bij binnenkomst een oorspronkelijke boerderij waar ook de receptie en het restaurant liggen.

camping Camp de Florence


Er waren nog meer dan voldoende vrije kampeerplaatsen voor onze caravan, en de vriendelijke Vlaamse receptioniste liet ons zelf een plaatsje uitzoeken. Dat is een van de voordelen van in het naseizoen kamperen. We zochten een droog plekje en installeerden ons uiteindelijk aan de buitenrand van de camping, met een fantastische uitzicht over de heuvels van de Gascogne.

De zon scheen tussen de wolken door, en langzaamaan werd het overal aangenaam warm. Op het terras bij het restaurant waren de stoelen al drooggemaakt, en we dronken een glas wijn om het zonnetje te vieren. Meteen maar een reservering gemaakt voor het diner in het gezellige restaurant buiten.

We lopen altijd een rondje over de camping en kijken wat er zoal te doen is om de sfeer te snuiven. Le Camp De Florence is ruim opgezet in straatjes met afgescheiden plekken met veel groen en schaduw. De camping ligt in een rustige omgeving en op loopafstand van La Romieu. Er is een zwembad, een dierenparkje en een speelplaats. Er is ook alle ruimte om te sporten en de camping heeft een tennisbaan. Vodatent verhuurt hier mooie Lodgetenten met badkamer op goede plaatsen op de camping.

Vodatent Lodgetent


La Romieu in de Gers

De volgende zonovergoten dag bezochten we La Romieu en maakten de wandeling volgens de beschrijving die we bij het Bureau de Tourisme meekregen. La Romieu is niet groot, dus we hadden de bijzonderheden en oudheden van het dorp snel gezien. Bijzonder is het "Collégiale Saint Pierre de La Romieu", een historisch (14e eeuw) klooster met kerk. Dit UNESCO-erfgoed is de trots van het dorp, en wij waren onder de indruk van de grootsheid van het gebouw, de binnenplaats, en de fresco's op de muren.

Collégale Saint Pierre de Romieu


Wat doen de katten in La Romieu?

Behalve dat La Romieu op de route ligt van de Santiago de Compostela is dit kleine dorpje ook bekend bij poezenliefhebbers. Wandel je door de straatjes van dit Franse plaatsje dan kom je regelmatig beelden van katten tegen. Deze beelden zijn gemaakt en her en der geplaatst in het dorp door de beeldhouwer Maurice Serreau omdat hij zo geraakt was door de legende uit de Middeleeuwen van het kleine meisje Angéline. Wandelend door het dorpje was het dan ook een leuke speurtocht om de katten te spotten.

De katten verspreid door het plaatsje La RomieuEven de legende van Angéline in La Romieu en haar liefde voor katten in het kort:
Na het overlijden van haar vader en moeder werd in 1338 het weesje Angéline opgevangen door de buurvrouw. Angéline was gek op katten. Echter de winters die volgden waren extreem streng en er ontstond hongersnood en de katten in het dorp moesten eraan geloven. De pleegouders van Angéline konden het niet over hun hart krijgen en het kleine meisje mocht in het diepst geheim een poes en kater op haar kamer verstoppen. In armoede en extreme honger kwamen ze de winter door en ondertussen hadden ratten en muizen zich verspreid en bedreigden zij de oogst. Op het kamertje van Angéline was een hele poezenfamilie ontstaan. Angéline liet haar 20 poezen los en deze hebben het dorp van de volgende slechte oogst door de ratten- en muizenplaag verhoed.

Een mooie wandeling door een fabelachtige tuin

Wat wij ook de moeite waard vonden was is een bezoekje aan de 6 hectare grote privétuin “Les Jardins de Coursiana”, met een arboretum, een uitgebreide verzameling bomen uit de hele wereld, een botanische tuin met duizenden geurende en medicinale planten en een bijzondere collectie van 350 rozenstruiken. Een must voor de liefhebber!

Jardins de Coursiana


Cultuur snuiven en gewoon genieten

We besloten nog een dagje te blijven, maar La Romieu hadden we op een dag wel gezien. Dan maar wat geschiedenis en cultuur opdoen in de omgeving. In de buurt liggen diverse kastelen, en één ervan is “Château de Lavardens”, dat via een mooie autorit na een half uurtje opdoemt op de berg bij Lavardens. Een indrukwekkend fort-achtig gebouw met een kerktoren. Behalve een historisch monument is het ook een cultureel centrum voor de omgeving. Er zijn regelmatig tentoonstellingen. Zie voor bezoek en tentoonstellingen de site https://chateaulavardens.fr/.

Château Lavardens


In de avond weer een gezellig dinertje op de camping, waar we makkelijk aanspraak kregen met andere Nederlandse gasten. Je eigen taal spreken is toch wel makkelijk.

Twee zonnige dagen in La Romieux, een mooie onderbreking van de reis.
Anderen lazen ook onze blogs over  La RomieuCamp de FlorenceGersFrankrijk