Veelbelovend & veelzijdig Kroatië

 27 December 2015   Femke

Kroatië is upcoming in de lijst van favoriete vakantiebestemmingen. Ik heb zelf nog geen kans gezien om het te ervaren, maar mijn nicht en haar gezin zijn er al meerdere keren geweest en zijn ook komend jaar van plan om die richting uit te gaan. Tijd om haar eens te vragen wat er zo leuk is aan Kroatië. Zijn het de vele natuurparken of is het juist de kust die zo trekt? Is het de rijke historie of de gastvrijheid van de Kroaten? Mijn nicht somt de redenen op waarom Kroatië steeds populairder wordt op, terwijl ik meeschrijf, zodat jij straks ook alle ins en outs van dit bijzondere land kent.

Kroatië, kampeerland bij uitstek
Het campingtoerisme is in Kroatië zeer goed ontwikkeld. Kroatische campings zijn bijzonder, omdat zij veelal op aantrekkelijke natuurlijke locaties liggen, meestal direct aan zee. Waar Istrië, de Kvarner , en de nabijgelegen eilanden bekend staan als meest ontwikkelde regio’s als het gaat om het aantal campings, de capaciteit en de kwaliteit van dienstverlening, is Dalmatië, het aantrekkelijkst vanwege de natuur, schitterende kust en vele eilanden. Iedereen vindt dus wel een camping naar wens. Van grote campings waar van alles te doen is tot kleine familiecampings waar je geniet van rust en privacy.

Top10 Campings in KroatiëNationale parken
Mijn nicht geniet vooral van de uiteenlopende natuur met watervallen, rivieren, bergen, groene bossen ( zelfs in hartje zomer!) en de wilde dieren die er voorkomen. Er zijn zo’n 8 nationale parken in Kroatië, waar ze haar hart kan ophalen.
Plitvice meren (Nacionalni park Plitvicka jezera) is het bekendste nationale park, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De hoofdattractie van dit park, uniek in de wereld, vormen 16 kleine meren die met elkaar verbonden zijn door watervallen die ontstaan zijn uit een apart soort kalksteen. Het park omvat de oorsprong van de rivier Korana, een gebied dat omringd wordt door dichte bossen van beuken, dennen en pijnbomen. Naast meren en bossen, telt het park ook vele grotten, bronnen, bloemenweiden en zeldzame beschermde diersoorten, zoals de bruine beer.

1185 eilandjes
De man van mijn nicht vindt het vooral leuk om ieder jaar een ander eilandje te ontdekken langs de kust van Kroatië. Hij kan nog jaren vooruit met de 1185 eilanden die het land rijk is en waar je in veel gevallen meerdere campings aantreft. Kamperen op een eiland betekent vaak ook een overtocht met een veerboot. Kun je meteen genieten van de prachtige omgeving. En de kinderen vinden het natuurlijk superspannend!

Zon, zee en veel, heel veel strand
Bijna alle campings in Kroatië, namelijk 98%, liggen direct aan de kust, in de nabijheid van een toeristisch centrum en meestal in een schitterende natuur. Langs de Kroatische kust kan ieder zijn eigen strand vinden: kiezel, zand, steen, klein of groot. Wat alle stranden gemeen hebben is dat je er heerlijk kunt zwemmen in de rustige, schone, blauwe zee en dat er tal van watersporten aangeboden worden. De kust is daarom favoriet bij mijn puberachterneef en -nichtje (naast de campingdisco om iedere vakantiedag in puberstijl af te sluiten).

Top10 Campings in Kroatië


Cultuur ten top
Persoonlijk vind ik het leuk om een dag strand of natuur af te wisselen met het bezoeken van culturele trekpleisters. In Kroatië ben ik daarvoor aan het juiste adres. Je vindt er veel monumenten die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan, zoals de Eufrasius basiliek in Porec, de Arena in Pula, de stad Trogir, Het Diokletiaan paleis in Split en de geschiedkundige stad Dubrovnik.

Vis moet zwemmen
Ik ben echt ‘om’ wat Kroatië betreft, wanneer mijn nicht me ook nog vertelt dat ik de Kroatische keuken niet mag missen. Deze is namelijk gevuld met gerechten met zeevruchten en lokale specialiteiten, gecombineerd met heerlijke wijnen.

Top10 Campings in Kroatië


The price is right!
Ik snap intussen waarom mijn nicht en haar gezin ieder jaar weer kiezen voor Kroatië als vakantiebestemming. Maar weet je wat bij hen enkele jaren geleden in eerste instantie de doorslag gaf om Kroatië te gaan ontdekken? De goede prijs/kwaliteit verhouding van een kampeervakantie aan de Kroatische kust! In vergelijking met andere Europese vakantiebestemmingen zijn de prijzen hier inderdaad heel redelijk. Tip: profiteer ervan zolang het nog duurt. Mijn ervaring is: hoe populairder de bestemming, hoe commerciëler men er wordt…

Kroatie biedt alles in één
Kroatië lijkt me top: zon, zee, het Middellandse Zeeklimaat, onaangetaste natuur, redelijke prijzen, gastvriendelijkheid, lekker eten, (water)sporten en andere recreatieve activiteiten… Ik ga in de kerstvakantie zeker even snuffelen naar leuke camping!Anderen lazen ook onze blogs over  KroatiëtipskinderengeldbelevingreizenvriendenIstrië