Vier punten voor de zonnebril!

 11 September 2014   Femke

Heb je je zonnebril al opgeborgen, omdat de zomervakantie voorbij is en de herfst eraan komt? Beter niet doen, las ik laatst! Te veel zonlicht is namelijk slecht voor onze ogen. Niet zozeer het zichtbare zonlicht, maar de onzichtbare UV-straling is gevaarlijk. En geloof me, je ogen tot spleetjes dichtknijpen mag dan een beetje helpen, de rimpels die je daarvan krijgt maken je allesbehalve vrolijk! Wat mij betreft heeft de zonnebril nog meer voordelen (denk aan zijn camouflerende eigenschappen…). Haal die zonnebril dus maar weer uit de la of haal snel een nieuw exemplaar waarmee je alles kunt trotseren.

In het zand, op het water én in de sneeuw
Net als onze huid, kan ons hoornvlies verbranden. Of het nu zomer of winter is, of je op het strand bent of hoog in de bergen; je ogen beschermen tegen de felle zon is altijd aan te raden. Een keer verbranden is geen ramp, maar op den duur ontstaat er toch schade. Je krijgt eerder staar, bindvliesontsteking en je loopt zelfs een kleine kans om blind te worden! Voorkomen is dus ook in dit geval beter dan genezen… In de USA geeft de UV-index niet alleen aan wanneer je moet smeren, maar ook wanneer je een zonnebril moet dragen. Een pet of hoed geeft wel wat bescherming, maar de zonnebril ligt toch het meest voor de hand als middel om je ogen en de kwetsbare huid eromheen te beschermen. Tijd voor wat onderzoek dus.

Zonnebrillen


Waar let je op bij de aanschaf van een zonnebril?
- Een UV 400 filter beschermt je ogen 100% tegen de schadelijke stralen;
- Kies kleur! Bruin glas geeft een rustiger beeld, wat vooral fijn is op het water en in de sneeuw. Geel of oranje kan handig zijn voor sporters die diepte willen zien. Kleuren als paars, roze en blauw mogen dan hip zijn, ze hebben geen functie. Het slimst is het om te kiezen voor meekleurende glazen. Deze passen zich automatisch aan het veranderende licht aan. Tegenwoordig zijn er glazen die in slechts 15 seconden verkleuren van donker (in fel licht) naar helder (binnenshuis). Ideaal als je het mij vraagt!
- Polariserende glazen zijn helemaal je van het. Zij nemen de schittering weg die wordt veroorzaakt door glas, lak of water.

Alternatief voor de zonnebril: zonnelenzen
Ik had er nog nooit van gehoord, maar sinds kort blijken er speciale zonnelenzen te bestaan. Deze zachte lenzen met een kleurtje beschermen tegen schadelijke UV-straling en dempen het zonlicht. De lenzen zijn ook geschikt voor mensen zonder oogafwijking en verkrijgbaar met of zonder sterkte. Handig tijdens wintersport of een strandvakantie en als ijdele vrouw zie ik nog een groot voordeel: je wordt streeploos bruin. Bye bye witte kringen rondom mijn ogen!

Zonnebrillen in de aanbieding
Na een zorgvuldige afweging, kom ik tot de conclusie dat de zonnebril voor mij nog nét iets meer voordelen heeft dan de zonnelenzen. Beide beschermen mijn ogen en helpen tegen rimpels, dus dat maakt 2-2. De zonnebril scoort voor mij ook een punt als ik op zaterdagochtend om 8 uur op het voetbalveld sta. Geen mens die ziet dat ik wallen heb van hier tot ginder… Hij is ook een uitkomst als ik onopgemaakt op het schoolplein sta. Ik zeg ’we hebben een winnaar’. Met 4-2 wint de zonnebril. Op naar de opticien, waar het momenteel regent van de aanbiedingen. Komt dat even goed uit.

Anderen lazen ook onze blogs over  tipsbelevingnagenietenkleding