Waar zijn de citroenen in Limone sul Garda?

 18 Februari 2017   Virginie

Ben jij van plan dit jaar de zomervakantie 2017 door te brengen aan een van de mooiste meren van Italië? Wij hadden het geluk om vorig jaar al eens kennis te mogen maken, en een van de toppers vonden wij toch wel ons bezoek aan het stadje Limone sul Garda. We nemen je graag mee op dit dagtripje langs het Gardameer.

Onderweg naar Limone sul Garda


De kustweg van Salò naar Limone sul Garda.

Bereid je wel voor op een flinke autotocht langs de westelijke oever van het meer. Vanaf Salò vertrokken wij in de middag richting Limone sul Garda, een tocht van ongeveer 35 kilometer. Je rijdt langs een smalle bergweg met veel transportverkeer, dus wel oppassen graag.
Tijdens de rit kom je overal langs de weg hoge betonnen palen tegen (wij hebben ons werkelijk steeds afgevraagd of dit niet afgebouwde hotels waren…). Wij kwamen er echter al snel achter dat dit de resten waren van de oude citroenkassen in deze regio. Eens was er hier een welvarende citroenteelt.

Resten van de citroenkassen in Limone sul Garda


Het einde van de citroenteelt in Noord-Italië

De citroenplantages werden in de tweede helft van de 19e eeuw getroffen door een schimmelziekte, Gummosis. Verder heeft de eenwording van Italië, in die tijd, er ook voor gezorgd dat de citroenimport en -export steeds meer op het zuiden van Italië gericht werd. En uiteraard zal ook de ontdekking van synthetisch citroenzuur hebben bijgedragen aan het feit dat de citroenteelt in deze regio aan het einde van de 19e eeuw de das is omgedaan. Dit alles betekende het einde van de citroenteelt in het Noordelijke deel van Italië.

Waar vind je het lekkerste ijs aan het Gardameer?

Verder kom je tijdens je autotocht richting Limone sul Garda door mooie badplaatsjes en onze tussenstop was dan ook in Toscolano Maderno waar wij uiteraard de ijsproef moesten ondergaan. En ik kan je vertellen voor een lekker Italiaans ijsje kun je overal in Italië terecht, maar dit was wel een van de toppertjes.

Lekkerste ijs aan het Gardameer, Toscolano MadernoUiteindelijk na 40 minuutjes in de auto, rijdend langs imposante bergmassieven, kwamen wij bij het vissersplaatsje Limone sul Garda aan, geplakt tegen een bergwand met aan de voet het mooie Gardameer. Olijven, limoenen, oleander, palmen en bougainvilles kleuren de adembenemende baai. Het imposante gebergte spiegelt zich hier in het mooie azuurblauwe water van het Gardameer. Ooit een klein vissersdorp, nu een favoriete toeristische trekpleister.

Limone sul Garda, ooit een klein vissersdorp


La Limonaia del Castèl

Vanaf de grote overdekte parkeerplaats liepen wij het historisch centrum in via kleine smalle straatjes. Gewoon slenteren door deze wirwar was al een feest. Ooit was het kweken van citroenen en limoenen hier dus een grote bron van inkomsten. Ons bezoek aan “La Limonaia del Castèl” (museum/citroentuin/kwekerij) was dan ook bijzonder te noemen. Hier kun je nu nog zien hoe de citroenen en andere citrusvruchten werden en worden geteeld. Je loopt over de grote terrassen met daartussen de hoge pilaren welke ’s winters worden afgedekt met hout en met plastic om de kou buiten te houden. Behalve citroenbomen zie je hier ook grapefruit-, limoen-, mandarijn- en sinaasappelbomen. Dit bezoek is zeker aan te raden niet alleen vanwege de historische waarde maar ook vanwege de vergezichten over het Gardameer.

La Limonaia del Castèl


Het liefste haventje aan het Gardameer

Vanaf dit “museum” liepen wij verder richting haven. Zeg maar gerust haventje. Wat ons betreft is het oude haventje in Limone het liefste haventje ooit.

Daar gaat de zon achter de bergen


Citroenen en nog meer..

Beneden aan de oever van het Gardameer hebben wij uiteindelijk geflaneerd langs de boulevard met de vele terrassen en leuke restaurants. Wij zagen hier een grote keuze aan winkels waar je tussen citroenzeep, citroensiroop, citroen-servetten, hele citroenserviezen en andere citroen-prullaria kunt kiezen. Ook kun je hier diverse soorten Limoncello’s inslaan. Vergis je niet, de échte Limoncello komt niet van Limone. De meeste Limoncello’s worden gemaakt in het zuiden van Italië. Er wordt ook wel verteld dat Limone niet zijn naam aan de citroenenteelt dankt maar het het latijnse woord “lime” dat grens betekent. Limone del Garda ligt op de grens van de Italiaanse provincies Bescia en Trentino. In 1918 was Limone nog een grensplaats tussen Italië en Oostenrijk.

Onze to-do lijst voor het Gardameer

Uiteindelijk zij wij op een terrasje gaan genieten van de ondergaande zon (achter de bergen) onder het genot van een limoncello-tje, en we zijn (weer nuchter) met een voldaan gevoel richting Salò gereden.

Limoncello


Met wel in het achterhoofd dat wij hier aan het Gardameer nog vaak zullen terugkomen. Wetende dat wij nog lang niet alles bezocht hebben en al vast een to-do lijst gemaakt hebben. Wat wij aan de westkust van het Gardameer nog zeker willen zien is de Brasa Schlucht en het Santuario di Montecastello, en Tremosine sul Garda met uiteraard de griezelterrassen van Pieve di Trémosine (Terrazza del Brivido) .
Als je nog een camping in de buurt van Limone sul Garda zoekt, Camping Park Garda ligt werkelijk op loopafstand van dit mooie plaatsje.Anderen lazen ook onze blogs over  Limone sul GardaGardameerItaliëwandelenattractiesonderwegeten