Voelen als een groot grondbezitter

 16 Januari 2017   Wandelen met Jan

Jan wandelt voor ons langs mooie plekjes in Nederland en beschrijft wat hem daar opvalt.


Direct bij het binnenrijden van Delden pleisteren we bij Hotel de Zwaan. Gastvrijheid en een pietsie oubolligheid zorgen hier gearmd voor een ontspannen sfeer. Bezoekers genieten van drankjes en hapjes terwijl hun viervoeters hun schoenen bewasemen. Een meer Twents welkom kun je bijna niet bedenken.

Laat bij ‘de Zwaan’ je fiets of auto staan en wandel via het tunneltje onder de provinciale weg een stuk terug in de tijd. Op nog geen vijf minuten wandelen kom je in het eeuwen oude landgoed “Twickel”. Op het 4.000 hectare grote landgoed staat een bewoond kasteel waarvan de historie teruggaat tot 1347. Het kasteel en de kasteeltuinen zijn beperkt toegankelijk voor publiek. Voor informatie kijk je hier: Landgoed Twickel


Wandelen over het Landgoed Twickel


Wandelen over het landgoed van Twickel is een belevenis, in de buurt van het kasteel is een deel waar hondenliefhebbers hun rakkers naar hartenlust kunnen laten rennen en spelen. Voor de echte wandelaars zijn er schitterende lanen en paden, vergezichten, akkers die over de Twentse essen glooien. Soms moet je even wachten op de koeien die verweid worden of teruggaan naar de stal.

Het landgoed omvat zo’n 150 boerderijen, allen voorzien van de kenmerkende witte luiken met z’n zwarte randen. De rentmeester woning en de woningen voor het personeel en de watermolen hebben deze herkenbare kleurstellingen. Anno 2017 wordt een aantal bomen gekapt en vindt er een herplanting plaats die recht doet aan het eeuwenoude karakter van het landgoed. Bruggetjes over sloten en de Twickelervaart maken dat je als wandelaar weer weet wat puur genieten is. Hier hoef je niet echt verwonderd te zijn wanneer je oog in oog komt te staan met fazanten of reeën.

Voor degenen die houden van een stevige wandeling is er een ‘bepaalde’ route. Dit is de zogenaamde “umfassungsweg”. Deze ruim 9 kilometer lange rondwandeling leid je langs een aantal schitterende delen van het landgoed. De palen voor deze route dragen de letters UW. De “umfassungsweg” volgt het spoor van de kasteelheer. Bij diens dagelijkse inspectietocht kon hij bij deze wandeling beoordelen hoe zijn “omvattingen” erbij stonden. Van deze bezittingsinspectietochten komt de uit het Duits herleidde term ‘umfassung’. Deze wandeling voert langs het jachthuis, de watertoren, de houtzagerij en een bospleisterplaats.

Wandelen met Jan


In het seizoen stalt een van de boerinnen een pop-up zelfbedieningscafeetje aan de ‘umfassungsweg’. Je tapt zelf je koffie of thee, rekent de zelfgemaakte jam af en ervaar dan de vanzelfsprekende vertrouwenwekkende houding van de oer Twentse gastvrijheid. Wanneer je dan zittend op een boomstronk geniet van de rust en schoonheid ervaar je het genot van een groot grondbezitter.

Maak deze wandeling vanaf een van de mooie kindvriendelijke campings in de provincie Overijssel.

Volg de komende maanden de belevenissen van Jan en zijn vrouw tijdens hun wandelingen en andere tochten door Nederland. In het dagelijks leven is Jan HR en loopbaanadviseur. Voor meer informatie kijk je op zijn website KansWijzer.Anderen lazen ook onze blogs over  algemeenbezienswaardigheidwandelenbeleving