Voor het eerst kamperen? Deze beginnersfouten maak jij niet!

 11 Oktober 2016   Femke

Nog nooit gekampeerd en heb je je laten strikken voor een kampeervakantie? Als beginnende kampeerder kun je wel wat tips gebruiken. Zodat je beslagen ten ijs komt, zeg maar. Én de kans dat je de week niet huilend doorkomt zo groot mogelijk maakt.

Als je nog nooit op een camping vakantie hebt gevierd, of in elk geval niet meer sinds je kindertijd toen je nog met je ouders meeging, bevat dit artikel waardevolle informatie voor je. Want beter leren van de fouten van een ander, dan ze zelf maken. Toch?

1 Luchtbed vergeten te checken

Geloof me. Een lek ontdekken op de eerste avond, als je uitgeput van de reis en de tent opzetten e-i-n-d-e-l-i-j-k neer wilt ploffen voor de nodige acht uur slaap, is niet grappig. Het campingwinkeltje is niet meer open voor een nieuw exemplaar en je zult in de weer moeten met lijm of tuinkussens. De oplossing voor deze beginnersfout valt in de categorie kleine moeite, groot plezier.

2 Een koffer meenemen

Ik vergeet het nooit meer. Vroeger ging er met ons een vriendin mee en die kwam aanzetten met haar hardcase Samsonite XL op wieltjes. Waar moest ze anders al die zomerjurkjes, blouses en bikini’s in vervoeren? De hele week stond dat ding enorm in de weg én de bewuste vriendin moest haar garderobe op de grond uitstallen (wat haar slapeloze nachten bezorgde). Een tas had haar en ons een hoop leed bespaard. Sindsdien gebruikt ze haar koffer vast alleen nog meer bij vliegtuigvakanties. Hetzelfde geldt voor haar beautycase mag ik aannemen.

(Noot van de redactie: hier verschillen we van mening! Bij regen en een natte tent ben je blij dat je je kleding droog kunt bewaren in zo'n fijne sta in de weg koffer!)

3 Hakken meenemen in plaats van Crocs

Doe niet als de prinses van punt 3. Zij kwam een week bij ons logeren en had alleen maar pumps bij zich. Die allesbehalve onbeschadigd uit de strijd zijn gekomen overigens. Na haar een avond te hebben zien klunen, kocht mijn moeder teenslippers voor haar. Die ze in de zes dagen daarna niet meer uit heeft gedaan. Het hadden ook Crocs kunnen zijn of weet ik veel wat voor sandalen, maar mijn punt is duidelijk schat ik zo.

4 Stormlijnen vergeten

Jullie hebben het gered. Je hebt elkaar de fouten tijdens het opzetten van de tent vergeven en de echtelijke ruzie bijgelegd. Die stormlijnen komen morgen wel, het zal zo’n vaart niet lopen met die wind vannacht. Ho. Stop! Deze fout kan jullie duur betaald komen te staan. Je zult de eerste niet zijn die midden in de nacht ongewild onder de sterrenhemel ligt in Zuid-Frankrijk. Als je ze niet vergeten bent van thuis: meteen aanbrengen die lijnen.

5 Je tent in een kuil zetten

Bijna iedere die hard kampeerder zal je deze tip als eerste geven. Zet je tent op het hoogste punt dat je vinden kunt. Dit bespaart je zo een centimeter of 20 aan water in de tent. En een hoop gevloek en getier.

6 Tentstokken niet genummerd hebben

We kunnen hier teruggrijpen naar het geschreeuw en de bijna-echtscheiding zoals genoemd in punt 4, maar dat mikado spelen met tentstokken niet bevorderlijk is voor je relatie, kun je vast zelf wel bedenken. Nu we het toch nog over die tent hebben: let er ook op dat je de ritsen en openingen van de tent dicht doet en dicht laat zitten. Zo voorkom je dat de tent niet meer dicht kan, als je hem eenmaal hebt opgezet.

7 Inpakken in verkeerde volgorde

Of je nu met een tent gaat, een vouwwagen, een caravan of een travel sleeper, oefenen vooraf loont. Logisch nadenken ook. Het grondzeil of de dragende stok als laatste tevoorschijn toveren is immers niet ideaal.

8 Alleen maar zomerkleding meenemen

Echt. Het koelt ’s avonds af in Frankrijk. En met een beetje pech duurt die kinderdisco tot 23 uur, dus vroeg je bed in kun je wel vergeten. Waar je overdag in je rokje ronddartelt, trek je ’s avonds heel graag een vestje en lange broek aan. Ook handig als je je benen niet onder de muggenbulten en brandnetelschrammen wilt hebben zitten.

Kun je er wat mee denk je? Het is nu oktober. Misschien maak je je debuut als kampeerder in de herfstvakantie, misschien in de meivakantie of wellicht moet je tot zomer 2017 wachten. Anyway: je weet nu waar je op moet letten. En je hebt alle tijd om een keertje te proefdraaien, preventieve relatietherapie te volgen en de juiste spullen aan te schaffen. Heb je liever dat er gewoon helemaal niks misgaat? Dan is het glampen voor jou uitgevonden. Lekker comfortabel in een safaritent of luxe stacaravan … Niks mis met wat risicobeperking.

Veel succes én plezier!
Anderen lazen ook onze blogs over  belevingcampingkamperenkledingmeivakantietipsvoorjaarnajaar