Voorjaar in de Provence-Alpes start voor ons in het departement Vaucluse

 9 Mei 2016   Huurtent

De Vaucluse, omgeven door andere fantastische departementen, zoals de Ardèche en de Gard in het westen, de Drôme in het noorden en de Var in het zuiden en de Alpen in het oosten, is voor ons werkelijk de mooiste en bloemrijkste verrassing in het voorjaar van 2016.

Wanneer wij bij Orange de snelweg verlaten zien wij al snel dat de Vaucluse diverse landschappen biedt van kale bergen zoals de Mont Ventoux tot lieflijke heuvellandschappen met wijngaarden, kersenbomen, cipressen, lavendelvelden en gezellige authentieke Franse dorpen.


Voorjaar in Bedoin


Bedoin en de Mont Ventoux

Hoe mooi is het om ’s morgens wakker te worden met de zoete geur van de voorjaarsbloesem, en op de achtergrond die machtige Mont Ventoux. Wij startten onze reis naar de Provence ’s morgens met sfeer snuiven in het dorp Bedoin, zeer geliefd beginpunt voor de getrainde wielrenners, maar ook de start, bij de parkeerplaats midden in het dorp, voor de fietstocht “Aux Portes du Ventoux” (ongeveer 23 kilometer). Met het hele gezin fietsend langs de in bloei staande ker
senbomen maak je zo een rondje onder aan de Mont Ventoux.

Voor de wielrenners onder ons: 14 juli komt de Tour de France richting Mont Ventoux.

Markt Bedoin


Mag je nog op vakantie en ben je van plan richting Provence te gaan? Bezoek dan zeker ook de wekelijkse markt
’s maandags in Bedoin, wordt duizelig van de heerlijke kruiden, geniet van de kleuren en alle heerlijke plaatselijke producten zoals kazen, worsten en kip!
Deze markten en marktjes zijn zo typerend voor de Provence maar bezoek ook de “brocantes” en geniet van de gezellige sfeer en bijzondere producten die op zo’n “rommelmarkt” worden aangeboden.

Mont Ventoux


De volgende ochtend onze beklimming. De Mont Ventoux 1909 meter hoog, wat een berg, wat een uitdaging, chapeau mannen en vrouwen die deze kale berg met de fiets overwinnen. De berg kun je vanaf 3 verschillende kanten beklimmen met de fiets, vanaf Bedoin, Sault en Malaucène. De zwaarste zou de beklimming vanaf Bedoin zijn (afstand 21,5 km. met stijgingspercentage van gemiddeld 7,5%). Wij hebben voorzichtig met de auto vanaf Bedoin deze legendarische berg beklommen, met een tussenstop bij Chalet Reynard. Wat voel je jezelf klein en hoe groot was onze bewondering voor de klimmers zowel op de fiets als te voet naar de top van deze berg.

Mont Ventoux


Sault

Bijgekomen van alle indrukken hebben wij de weg terug via Sault gepakt waar wij nog even hebben kunnen nagenieten op een heerlijk terras met ver op achtergrond de Berg en de prille lavendelvelden. Eigenlijk moeten wij deze plek in augustus nogmaals bezoeken om de lavendelvelden volop in bloei te zien staan, wie weet...

Vaison-la-Romaine


Vaison-la-Romaine

De dagen hierna hebben wij diverse mooie steden en dorpjes in de Vaucluse bezocht. Zoals o.a. de stad Carpentras, maar vooral het mooie Vaison-la-Romaine heeft werkelijk alles in huis van een authentiek Provencaalse stad. Je combineert de nieuwe stad met als centrum Place Montfort en de leuke winkelstraten met de oude stad, beiden gescheiden door het riviertje Ouvèze. Vanaf de Romeinse brug loop je het hoger gelegen oude stadscentrum in. De toegang tot de hoge stad wordt verschaft door de toegangspoort “Porte Vieille” onder de Belforttoren. De smalle, veelal gerestaureerde en autovrije straten en steegjes brengen je naar de ruïnes van het grafelijk kasteel uit de 13E eeuw (stevige schoenen aan want het is een hele klim). Van daaruit lopen wij weer via de oude Romeinse brug de nieuwe stad in waar wij overigens ook veel Romeinse resten tegenkomen zoals de wijk Puymin, een antieke stad met een oude watertoren, villa’s, tuin, het amfitheater en museum. Ook de antieke wijk Villasse laat ons de resten van het oude Romeinse leven zien met o.a. de openbare thermen, villa’s en binnentuinen.
Een bezoek aan Vaison-la-Romaine was een bezoek aan een gezellige stad maar ook aan een groot openluchtmuseum, meer dan de moeite waard dus, en een aanrader voor het hele gezin.

Vaison-la-Romaine


Terug op de camping hadden wij dan ook even weer de tijd nodig om alle indrukken te verwerken.
Natuurlijk moet je de wijnroutes langs de Chateauneuf-du-Pâpe, Beaumes de Venise en Séguret op je to-do lijstje zetten. Wij hebben deze in ieder geval al genoteerd voor het volgende bezoek aan de Vaucluse.