Wat een boer niet kent.....

 3 April 2015   Femke

Een van de leukste dingen van vakantie, vind ik lekker eten en drinken. Eten van lokale makelij wel te verstaan. Voedsel wat je van tevoren nog niet kende en waarover je nadien enthousiast vertelt op feestjes. Zo was de kangoeroe in Australië een hoogtepunt van mijn reis en ook het rendierstoofpotje op mijn bord in Lapland smaakte verrassend goed. Ga op reis mensen, zo proef je nog eens wat nieuws!

Afgelopen najaar in Turkije ging ik op dag 1 zonder twijfel voor de linzensoep die de eigenaar van ons hotel zelf had gemaakt. De dag erna werd het durum, de Turkse specialiteit bij uitstek. Bij de wintersport in Oostenrijk hoort wat mij betreft een groter dan grote wienerschnitzel die over mijn bord heen valt. En een apfelstrudel na. Ik ga toch geen honderden kilometers reizen om de zoveelste tomatensoep of ordinaire hamburger op mijn bord te krijgen? Of mijn eigen hagelslag of pindakaas van huis meenemen zodat ik verzekerd ben van mijn vertrouwde broodbeleg bij het ontbijt? Plaatselijk eten, dat wil ik!

Italiaanse risotto


Nu kennen we allemaal wel de Italiaanse pizza, pasta en ijsjes. Ook de Spaanse tapas, paella en sangria worden vast met enige regelmaat geproefd door de liefhebbers van de Spaanse Costa’s en binnenlanden.

Ik geloof niet dat je Frankrijk verlaat zonder een croissant te hebben geproefd en de kofferbak vol te hebben geladen met een paar kistjes smakelijke Bordeaux en uiteraard weet je als fervent bezoeker van Duitsland hoe echte bratkartoffeln en Frankfurter worsten smaken. Maar als je nu iets minder voor de hand liggends wilt eten in Italië, Spanje, Frankrijk of Duitsland, waar kom je dan op uit? Wij hebben een paar authentieke gerechten voor je op een rij gezet, zodat je zelf de keuken in kunt en alvast in de stemming kunt komen voor de komende vakantie.


Italiaanse risotto

(4 personen)

-gehakte uitjes (2 kleine- of 1 groot sjalotje)
-knoflook (1 teentje)
-boter of olijfolie (2 eetlepels)
-300 gram rijst
-1 dl witte wijn
-1 liter bouillon, van kippenbouillonblokjes of heel lekker, porcini-bouillonblokje (op je boodschappenlijst zetten in Italië)
-gemalen Parmezaanse kaas


Fruit gedurende 5 minuten de gesnipperde ui, knoflook en evt. andere groenten/kruiden zachtjes in wat olie of boter. Draai dan het vuur hoog en doe de rijst erbij. Roer deze zodat de korrels gaan glanzen en hun doorzichtigheid verliezen. Nu mag de wijn erbij. Zorg dat alles goed heet is en blijf roeren tot de wijn verdampt is. Daarna voeg je telkens 1 voor 1 lepels hete bouillon toe, die ook weer grotendeels verdampt. Blijf continu roeren en je zult merken dat de rijst steeds meer aan de lepel en de pan blijft kleven. De risotto is gaar als het er smeuïg uitziet maar de rijstkorrels nog stevig zijn. Haal de pan van het vuur, voeg de rest van de boter en de kaas toe en doe deksel op de pan. Laat het geheel ongeveer 5 minuten rustig staan en klaar is je echte Italiaanse risotto!

(variaties: paddenstoelen en/of gedroogde porcini, of stukjes toevoegen)


Spaanse Gazpacho (koude Spaanse soep)

-1 kg rijpe tomaten (vruchtvlees)
-2 kleine groene paprika´s
-2 teentjes knoflook
-100 g witbrood
-4 theelepels olijfolie
-1 theelepel azijn of sherry
-water
-1 hardgekookt ei (garnering)
-1 brood
-zout

Snij de groente en meng ze met olie, water, azijn, zout en brood dat van tevoren in water gelegen heeft. De hoeveelheid water die toegevoegd moet worden, is afhankelijk van de gewenste dikte van de gazpacho. Zorg ervoor dat de blender de groenten goed mengt en zet het geheel daarna in de koelkast. Dit gerecht serveer je koud en is bijvoorbeeld heerlijk als voorafje.

Al schrijvende krijg ik steeds meer zin in de zomer. In zwoele zomeravonden waarop je heerlijk buiten kunt eten en lokale restaurantjes kunt bezoeken. Aangezien ik het dit jaar waarschijnlijk vooral moet doen met Limburgse vlaai, ga ik gewoon lekker vaak zelf de keuken in. Zodat ik het buitenland toch een beetje proef…Anderen lazen ook onze blogs over  italiërecepten