Wonderbaarlijk Barcelona

 15 Oktober 2018   Robert

Ga je op vakantie aan de Costa Brava, de Costa Dorada, of in Cataluña zelf? Dan mag een dagje (of 2) Barcelona niet ontbreken op je lijstje. Na zo’n 10 jaar niet in Spanje te zijn geweest zaten we dit jaar weer een kleine 2 weken aan de Costa Brava, en hebben we dus een tochtje naar Barcelona gemaakt.

Dia de Cataluñya

Om de drukte voor te blijven ’s ochtends vroeg opgestaan, snel wat gegeten en de auto gepakt naar Barcelona. Gelukkig hadden we uitgezocht waar we makkelijk konden parkeren en was dit goed te vinden en te bereiken (wij stonden in de parkeergarage van het Estació Barcelona Nord, vlakbij de Arc de Triomf van Barcelona). Héél erg goed uitgezocht bleek later, het was de “Dia de Cataluñya” (een Catalaanse feestdag) hierdoor was de helft van Barcelona afgezet met hekken en waren alle Catalanen vrij.

Drukte in de stad tijdens de Dia de Catalunya


Vanaf hier hebben wij Barcelona eerst een stuk te voet ontdekt. Zo hebben wij ’s ochtends de Ramblas bezocht (vanwege de Catalaanse feestdag waren alle winkels dicht!) en zijn wij langs, de door Gaudi ontworpen huizen, Casa Milà en Casa Battlò, gewandeld.

Park Güell

Vanaf hier de metro gepakt richting Park Güell, het park dat ontworpen is door Gaudí voor de rijke zakenman Eusebi Güell. Oorspronkelijk was het idee om er een elitair woonproject van te maken in Engelse stijl. Door financieringsproblemen en weinig interesse van huizenkopers is dit project nooit afgerond. Later is het park aan de stad Barcelona verkocht en is er een openbaar park van gemaakt. Inmiddels is het mooiste deel van het park, het monumentale gedeelte, niet meer vrij toegankelijk. Online kan je van tevoren kaartjes kopen voor een specifieke dag, en tijd. Zorg er ook voor dat je dan aanwezig bent, ze willen de instroom van toeristen namelijk beperken en zijn erg streng met de tijden. Maar als je binnen bent is het wel een prachtig park! De ontelbaren mozaïekstukjes in de bekende “banken” op het plaça de la natura, de entreehuisjes of de Pórtico de Lavandera. Eén voor één architectonische hoogtepuntjes.

Park Guell, ontworpen door Gaudí


La Sagrada Familia

Na de middaglunch hebben we als laatste het hoogtepunt van de dag bezocht; de Sagrada Familia. Aan deze beroemde en beruchte kerk wordt al sinds 1882 gebouwd, en er wordt verwacht dat deze in 2026 wel eens af zou kunnen zijn. Oorspronkelijk is de basiliek ontworpen door Gaudí (op de crypte na), inmiddels zijn er invloeden van meerdere architecten in terug te vinden. Het ontwerp is nog steeds gebaseerd op de ontwerpen van Gaudí, deze wist namelijk dat hij de bouw niet voltooid zou zien worden in zijn leven, maar door een grote brand in 1936 zijn veel van zijn originele ontwerpen verwoest.

De lijdensfaçade van de Sagrada Familia


Gaudí wilde met de Sagrada Familia het verhaal van Jezus aan de buitenwereld vertellen. Hierdoor vind je de verhalen over Jezus aan de buitenkant van de basiliek, waar deze normaal vaak aan de binnenkant terug te vinden zijn. Twéé van de 3 façades zijn inmiddels voltooid, aan de derde; de façade van de Glorie wordt nu gebouwd. Dit wordt ook de hoofdingang van de kerk. Een ander belangrijk project zal de centrale torenspits worden, met 170 meter de hoogste torenspits van de Sagrada Familia en daardoor dan de hoogste kerk ter wereld. Nog een hoop te doen dus!

De binnenkant van de kerk is wel grotendeels voltooid, en is zeker de moeite waard om te bezoeken! Ik heb tijdens diverse vakanties heel veel kerken gezien, en verbaas me vaak over de pracht en praal, of de eenvoud, van de kerken. Maar de Sagrada Familia is van een compleet andere klasse. De architectuur binnen, wat je zou moeten doen denken aan een groot bos met bladerdak, is zo enorm indrukwekkend en mooi dat zelfs de foto’s de kerk te kort doen. Door gebruik te maken van lichtspel en vormen heeft Gaudí een moderne strakke kerk zonder goud gebouwd die wat mij betreft niet onder doet voor de Sint-Pieter basiliek qua pracht en praal.

De binnenkant van de Sagrada Familia, de indruk van een bos met bladerdak wordt gewekt


Over elk klein detail is nagedacht op en in deze kerk! Wij hebben bij ons bezoek een audioguide geregeld, dit zou ik zeker adviseren. Deze legt je stap voor stap de kritische details van de kerk uit, zonder langdradig te worden. Hierdoor zie je de kerk wel echt in een ander daglicht, en kan je helemaal in het ontwerp opgaan.
Moe en voldaan kon de terugweg weer ingezet worden, maar eerst nog even 2 uur in de file. Want ondertussen wilde heel Catalonië ook weer naar huis. Het was tenslotte een feestdag….

Het kruis van Jezus boven het altaar van de Basiliek
Anderen lazen ook onze blogs over  SpanjeBarcelona2018kunstCosta BravaCosta DoradaCataloniëcitytrip