Île d Oleron en Île de Ré, fietsen maar..

 16 Augustus 2023   Virginie

In mei/juni was het weer aan de kust van de Nouvelle-Aquitaine fantastisch, dus caravan aangehaakt en op naar camping Au Port-Punay in de Charente-Maritime, op korte afstand van het charmante badplaatsje Châtelaillon-Plage.

Wandelen vanaf camping Au Port-Punay richting Châtelaillon-Plage


Camping Au Port-Punay in de Charente-Maritime

Bij aankomst werden wij hartelijk ontvangen door de Nederlands sprekende eigenaresse en haar Franse echtgenoot. De kampeerplekken op deze camping zijn ruim en schaduwrijk. Verder staan er verspreid diverse mooie accommodaties, luxe en hele luxe varianten. Het zwembad ligt er mooi bij met rondom ligstoelen. Het restaurant op de camping is in het voorseizoen gesloten, maar op korte afstand van de camping liggen, op nog geen 100 meter, diverse gezellige restaurants.

Hou je van mosselen en oesters dan zit je hier op de perfecte plek.

De wijk/dorp Les Boucholeurs, waarin de camping ligt, heeft een echte oester- en mosselcultuur. En wandel of fiets je richting Châtelaillon-Plage dan kom je al snel het 3 kilometer lange strand met gezellige terrasjes en restaurants tegen.

Oester en Mosselcultuur Les Boucholeurs


En fietsen?

Ja, dat kan hier dus overal, fiets een dagje naar La Rochelle en geniet van deze bruisende havenstad aan de Atlantische Oceaan. Maar daarover later in een blog over ons bezoek aan deze mooie stad.

Wij waren vooral benieuwd naar de fietspaden op de eilanden Île de Ré en Île d’Oleron. Twee geweldige vakantie-eilanden en makkelijk met de auto te bereiken vanaf onze camping.

Fietstocht over Île de Ré

Onze eerst eilandervaring, aan de westkust, was onze fietstocht over Île de Ré. Ik kan je zeggen wij waren op slag verliefd. Nadat wij via de tolbrug (€) het eiland opreden startten wij vanaf een Kitesurfspot, waar onze auto geparkeerd stond, een fijne fietsroute. Via charmante witte plaatsjes zoals Rivedoux-Plage, Saint-Martin-de-Ré (vestingstadje en haven) Les Bois Flottais, La Flotte en Ré en La Couarde-sur-Mer, met allemaal leuke smalle straatjes en veelal witte huisjes, reden wij naar Saint-Clément-des Baleines waar wij als einddoel de Phare des Baleines bereikten. Dit is wel een van de hoogste en mooiste vuurtorens van Frankrijk.

Vuurtoren Phare des Baleines, île de Ré


De weg naar de vuurtoren liep, behalve door kleine dorpjes, ook langs de zoutpannen waar de ambachtelijke zoutwinning nog gedeeltelijk door de jonge generatie bedreven wordt.

zoutpannen op île de Ré


En tegen de middag ook via een geweldig gastvrij terras van de Le Moulin a Café in Le Bois-Plage-en-Ré waar een pannetje mosselen met smaak genuttigd werd. De fietstocht terug, via de noordelijke kust, was geweldig, wel wind tegen maar dat mocht de pret niet drukken en wij namen vergezeld van een prachtige zonsondergang afscheid van een bijzonder eiland met prachtige stranden, leuke dorpjes en prachtige fietsroutes.

Saint-Martin-de-Ré (vestingstadje en haven)


Fietstocht over Île d’Oleron

Dit smaakte naar meer, dus twee dagen later, via een prachtige brug (gratis geen tol), bezochten wij Île d’Oleron. Geen tol dus, maar wij kregen later wel een boete van € 45 toegestuurd omdat wij wat te snel reden op de brug… De sfeer op dit eiland was anders, maar zeker niet onaangenaam. Ook hier leuke plaatsjes met schattige huisjes.

Citadelle du Château-d Oleron


Kleurige Cabanes bij plaatsje Le Château d Oleron


De fietstocht startte met een bezoek aan een groot fort (Citadelle du Château-d’Oleron) en het bezoek aan het haventje met restaurants en vrolijk gekleurde cabanes. Vervolgens volgden wij de Route des Huitres, een route langs de kust. Daarna landinwaarts via witte dorpjes, zoutmoerassen en mooie stranden richting vuurtoren (Phare de Chassiro). En met 90 kilometer op de teller sloten wij ook dit bezoek, onder de indruk van de diversiteit aan landschappen, de mooie stranden en de imposante vuurtoren, tevreden af.

Phare de Chassiro, vuurtoren op Île d Oleron


En met zoveel kilometer in de benen heb je trek, dus hebben wij ons in het plaatsje Château-d’Oleron op het terras van restaurant L’Estran laten verwennen. Een bordje scheermessen met groenten en daarna kabeljauw in een kokosbouillon. Dit is wat vakantie aan zee zo bijzonder maakt, het komt vers op je bord en smaakt hemels.

Verwenmaaltijd restaurant L


Conclusie:
Île d’Oleron is wat drukker en groter dan île de Ré maar ook heel aantrekkelijk voor een fijne (fiets) vakantie aan de Franse kust.
Anderen lazen ook onze blogs over  fietsenfietsroutesfietsvakantieÎle de RéÎle d OleronbezienswaardigheidAtlantische kust